Szomorú vasárnap

Müller Péter Szomorú vasárnap címû színdarabjában Szacsvay László alakítja majd a világhírû, de örökké pestinek megmaradó muzsikust, Seress Rezsõt. A budapesti bemutatóra 2004. november 5-én, pénteken 19 órakor kerül sor a Budapest Bábszínházban.

"Az öngyilkosok himnusza" - így nevezték a harmincas évek végén a Szomorú vasárnap című dalt, mely az egész világot bejárta. Sikeréhez semmi sem fogható.
A Föld szinte valamennyi országában játszották, a legnagyobb előadók tűzték műsorukra: Billie Holliday, Louis Armstrong, Bing Crosby, Paul Robeson, Ray Charles, Yma Sumach, Tom Jones, Oscar Peterson, a Mantovani-zenekar.



Az a legenda járta róla, hogy valami egészen különös, mágikus hatása van. Aki meghallja, olyan mély depresszióba kerül, hogy öngyilkosságot követ el. Hogy emögött mennyi a tény és mennyi a világméretű hisztéria avagy a show biznisz reklámfogása: kideríthetetlen. Tény, hogy az emberiség a dal születésekor, 1936-ban a gazdasági depresszió közepén és a világháború küszöbén állt... Azt írták erről a monoton kis dalról, hogy primitív c-moll hangzatával valami lényegeset fejez ki: minden kornak megvan a maga "haláldala".

A dal szerzője, Seress Rezső, akit megidéztem ebben a játékban, s akit Pesten csak úgy becéztek, hogy a "Füttyös muzsikus", mivel a kottát nem ismerte s a zongorát is csak két ujjal tudta pötyögtetni egy füstös kis csehóban: valóban öngyilkos lett. Közel hetvenedik születésnapjához, 1968 januárjában kiugrott lakásának ablakából.



Pedig tériszonya volt. Nemcsak vertikálisan - horizontálisan is. Egy életen át nem mozdult ki Budapestről. Kivéve, amikor vitték, mint munkaszolgálatost. Szegényen élte le életét - miközben a New York-i Irving Trust bankban több millió dollárja maradt befagyasztva. Világhíres volt - de még Budapesten sem tudták, hogy ő szerezte a legszebb slágereket. Sok számát ma is népdalnak tartják. Nem tudott énekelni. Rekedt hangján inkább csak mondta, mint énekelte dalait - mégis olyan varázslatos hangulatot tudott teremteni, mint senki sem azóta. Otto Klemperer, aki 1947 és 1950 között számtalan hangversenyt és operaelőadást dirigált Budapesten, a következőket írta a vendégkönyvbe:
"Er ist kein Musiker - er ist ein Genie." (Nem muzsikus - csak zseni.)

/ Müller Péter/





Müller Péter:
SZOMORÚ VASÁRNAP
- zenés játék Seress Rezső dalaival -



Szereplők
Seress Rezső: Szacsvay László
Helén: Götz Anna
Jani pincér: Sashalmi József
Clown: Egyed Brigitta


A darab alkotói
Díszlet-jelmeztervező: Kovács Yvette Alida
Koreográfus: Krámer György
Zenei vezető: Rossa László
A rendező munkatársa: Zayzon Csaba
Rendező: Vándorfi László

süti beállítások módosítása