A Régi Nyár Miskolcon

"Hétre ma várom a Nemzetinél...", "Legyen a Horváth-kertben Budán..." vagy a "Hol van az a nyár..." mindenki által ismert slágerek. Ezek a közismert dallamok 1928 óta tartják magukat a "sikerlistákon", s azok is dúdolják, akik már nem tudják, mi az A régi nyár, akik talán nem is hallottak Lajtairól és Békeffirõl....

Új bemutató a miskolci Nemzetiben! 2004. október 29. este 7 óra - Nagyszínház


Lajtai Lajos - Békeffi István
A RÉGI NYÁR
Zenés játék két részben



Részlet Rátonyi Róbert: Operett című könyvének anekdotáiból:

"...Az új Békeffy-Lajtai operettben Honthy egy nagy primadonnát játszott, akiről senki nem hiszi el, hogy férjhez menendő lánya van. A nagy színésznő egyelőre távol akarja tartani lányától a férfiakat, mert annak idején ő is éppen 18 éves korában csalódott egy férfiban, és ezt azóta sem tudta kiheverni. Mit tesz a véletlen, ez a férfiú most újból előbukkan a múlt homályából, méghozzá a fia társaságában... . A többi voltaképpen igazán kitalálható, ámbár azért némi bonyodalom közbejön. A nagy primadonna magába bolondítja a régi udvarló fiát, de csak azért, hogy "átpasszolja" a lányának. Így aztán a harmadik felvonás végére semmi akadálya annak, hogy mindenki megtalálja a párját és a boldogságát.




Az új Békeffy-Lajtai operett, a Régi nyár már a főpróbán olyan sikert aratott, hogy az előadás végén a közönség felállva énekelte Honthyval a darab nagy slágerét:

"Legyen a Horváth kertben, Budán
Szombaton este fél nyolc után!..."


S amikor a közönség előadás után betért vacsorázni a környező kis és nagy vendéglőkbe, a zongorista vagy a cigány máris játszotta a kedves vendégek fülébe az operett népszerű dalát is:

"Hol van az a nyár, hol a régi szerelem?"
"Ne félj a csóktól babám..."


Ez az úgynevezett "nyári operett" jóval túlélte a nyarat. Ahogy hűvösre fordult az idő, Sebestyén az egész produkciót átvitte a Városi Színházba, ahol noha még nem kezdődött el a fűtési szezon, mégis forró hangulatban peregtek a Régi nyár előadásai..."



2004-ben Miskolcon a zenés darabot Balázs Péter állítja színpadra az eredeti, 1928-as bemutató szövegkönyvét is felhasználva. A főszerepet Kállay Bori alakítja, aki ebben a városban kezdte színházi pályáját.






süti beállítások módosítása