A Tartuffe az MTV 1 mûsorán!

Október 30-án, szombaton 21:05-kor élõben közvetíti az MTV 1 a Katona József Színház Tartuffe-elõadását, melyet Zsámbéki Gábor rendezett. A tévéközvetítés szünetében a nézõk beszélgetést láthatnak az elõadás készítõivel és szereplõivel.

Moliere: Tartuffe

A Tartuffe-ben, a képmutatók zsarnoki uralmának e pompás torzképében minden idők egyik legnagyszerűbb komikus remekművét tiszteli az egész művelt világ. Remekbe szabott alakjai, eleven, pergő cselekménye, költői nyelve méltán tették a vígjátéki színpad örökké aktuális, élvezetes darabjává. A Tartuffe azonban nemcsak művészi alkotás, hanem mint minden igazi nagy mű, bátor cselekedet is. Moličre a Tartuffe megírásával és bemutatásával örök érdemeket szerzett a mások hiszékenységéből élő bigottság leleplezésében, és a józan emberi ész, a felvilágosult gondolkodás uralomra juttatásában. A darab udvari bemutatója a hatalmas sikeren kívül zajos felháborodást váltott ki a józan ész ellenségeinek táborában. A klérus és a főnemesek kieszközölték a színmű betiltását, és Moličre-nek több évi szívós küzdelmébe került, míg a király engedélyével a nyilvánosság előtt bemutathatta.

A darab aktualitásának titka, hogy a címszereplő képmutatása nem kötődik szükségképpen a vallásossághoz. Ezt a titkot már Gyulai Pál észrevette. "Ami azt illeti, hogy a Tartuffe a mostani korra nem illik, ezen az állításon mindenki nevetni fog, ki csak felületesen ismeri is Franciaország és Európa viszonyait. (...) Igaz, hogy a korviszonyok változtával a képmutatásnak és szenteskedésnek más, s a napi események szempontjából érdekesebb formái is vannak, de hogy a Moličre alakja örökké élő marad, mert az emberi szív mély tanulmányán s a művészet varázsán alapszik. Csak az tagadhatja, ki nem ismeri az emberi szívet s nincs elég érzéke a művészet magasabb elveihez. Így elavult Macbeth, Othello, Falstaff is, mert a mai társadalomban más módosulással nyilatkoznak azok az örök szenvedélyek, melyeket Shakespeare bennök kifejezett. De ily szempontból is megállja a sarat. Ma is közelebb áll az élethez, mint sok más halhatatlan költő halhatatlan alakja."



Fordította: Vas István

TARTUFFE, álszent - FEKETE ERNŐ
ELMIRA, Orgon második felesége - BERTALAN ÁGNES
ORGON, Elmira férje - LUKÁTS ANDOR
DAMIS, Orgon fia - MÉSZÁROS BÉLA
MARIANE, Orgon lánya, Valér kedvese - REZES JUDIT
VALÉR, Mariane kedvese - DÉVAI BALÁZS
CLÉANTE, Orgon sógora - MÁTÉ GÁBOR
PERNELLE ASSZONY, Orgon anyja - LÁZÁR KATI m.v.
DORINE, Mariane komornája - FULLAJTÁR ANDREA
LOJÁLIS ÚR, törvényszolga - ELEK FERENC
RENDŐRHADNAGY - RAJKAI ZOLTÁN
FLIPOTE, Pernelle asszony szolgálója - TÓTH ANITA
LŐRINC, Tartuffe szolgálója - TAKÁTSY PÉTER

díszlet - BAGOSSY LEVENTE m.v.
jelmez - FÖLDI ANDREA m.v.
zene - SÁRY LÁSZLÓ
dramaturg - FODOR GÉZA, UNGÁR JÚLIA
asszisztens - TIWALD GYÖRGY
rendező - ZSÁMBÉKI GÁBOR

Játékidő: 19:00 kb. 21:40 (egy szünettel)

süti beállítások módosítása