Hattyúk tava - mulató

A kiszolgáltatottság, különösen a nõk kiszolgáltatottsága az, ami megindít, és arra késztet, hogy keressem a módját annak, hogy errõl saját (tánc)nyelvemen beszéljek. Hogy miért?
Azért, mert az emberi kiszolgáltatottság a mai korunknak is égetõ stigmája, a nõi kiszolgáltatottság pedig csak az egyik, de nagyon fájó sebe ennek a levakarhatatlan bõrbetegségnek, amely még 21. századi ember arcát is elcsúfítja. A rabságban tartott és szabadságukat elnyerõ hattyúk történetérõl szól Csajkovszkij balettje. Ennek dramaturgiája és zenéje képezi azoknak az alapmotívumoknak sorát, amelyet mi itt és most értelmezünk és átértelmezünk, alakítunk és átalakítunk.

Új bemutató a Miskolci Nemzeti Színházban! 2004. november 26. péntek este 7 óra

Krámer György - Kozma Attila - Lendvai Péter: HATTYÚK TAVA - MULATÓ

"A kiszolgáltatottság, különösen a nők kiszolgáltatottsága az, ami megindít, és arra késztet, hogy keressem a módját annak, hogy erről saját (tánc)nyelvemen beszéljek. Hogy miért? Azért, mert az emberi kiszolgáltatottság a mai korunknak is égető stigmája, a női kiszolgáltatottság pedig csak az egyik, de nagyon fájó sebe ennek a levakarhatatlan bőrbetegségnek, amely még 21. századi ember arcát is elcsúfítja. A rabságban tartott és szabadságukat elnyerő hattyúk történetéről szól Csajkovszkij balettje. Ennek dramaturgiája és zenéje képezi azoknak az alapmotívumoknak sorát, amelyet mi itt és most értelmezünk és átértelmezünk, alakítunk és átalakítunk.

A táncmű maga egy női passió. Középpontjában olyan nők állnak, akik önszántukból vagy kényszerből ebben a mulatóban dolgoznak, és akik önszántukból vagy kényszerből itt megfordulnak. Elrablott női sorsokról és a női őserő elpusztíthatatlanságáról szól a Hattyúk Tava Mulató.
A főhős: a lány, akit nevezzünk Odette-nek. De sokan vannak még rajta kívül is hattyúk ezen a tájékon, néha még összemosódnak a szerepek a színpadon, akárcsak az életben.
És van Hercegünk is. Nem is egy. Meg vannak macsók, akik kereskednek a lányokkal, akik kukkolják a műsort, persze ezek vannak többen, és ezekkel is találkozhatunk errefelé bárhol.
Hattyúk Tava Mulató - hely, ahol nem csupán szimbolikus értelemben, hanem valóságosan is vagyunk: lepusztult, kelet-európai, észak-magyarországi bár. ..."
(Krámer György, koreográfus-rendező)




Krámer György - Kozma Attila - Lendvai Péter: HATTYÚK TAVA - MULATÓ
Táncpassió a nőkről Csajkovszkij nyomán



Táncolják:

ANNA MAGUSIN
SZÉKELY VIKTÓRIA
KOZMA ATTILA
KRÁMER GYÖRGY

ÉRSEK JUDIT
FEKETE VIKTÓRIA
JÓZSA GABRIELLA
KÜRTI ZITA
VARGA RENÁTA
ERDŐDI ZSOLT
FÜZI ATTILA
GÁL LÓRÁNT
LUKÁCS ÁDÁM
ÚJHELYI ISTVÁN

Díszlet-jelmez: ZEKE EDIT
Zenei munkatárs: SZAKÁCS SÁRA
Ügyelő: KRIVJÁNSZKY ISTVÁN
Asszisztens: PÖLTZ JÚLIA









Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház művészeiből alakult Kis Szeptim Együttes: Barba Péter, Lendvai Péter, Bikki Balázs Fogarasi Tamás, Léka László/Járdányi Krisztián Csáki Eszter, Szakács Sára, Mantlik Judit, Székely Balázs


Koreográfus-rendező: KRÁMER GYÖRGY
Harangozó-díjas

süti beállítások módosítása