Hotel Modern

Egy különleges, mûfajilag behatárolhatatlan elõadással folytatja a Trafó a Határeset sorozatot, amely a Holland Kulturális Évad 2004 záróeseménye egyben. A Hotel Modern Rotterdamban mûködõ színházi csoport, mely 1996-ban alakult, Pauline Kalker, Arlène Hoornweg színészek és Herman Helle képzõmûvész/performer vezetésével. Elõadásaikban a színház és a bábmûvészet között keresnek kapcsolatot, a képzõmûvészet egyes elemeit is bevonva a munkába. A társulat egyszerre használja a színpadon a szöveget, a zenét, a színészi játékot és különféle tárgyi objekteket - felidézve, ugyanakkor ellenõrizve is a káosz elemeit.

A HATÁRESET színházi sorozat és a Holland Kulturális Évad 2004 keretében:
Hotel Modern (NL): The Great War /terepasztalra animált történelem 2004. december 17-18. 20h HATÁRESET bérlet

"Kezeddel intve ez öldöklésre miért mutatsz?" Euripidész







A Trafóban bemutatásra kerülő darabjuk egy véletlennek köszönheti megszületését. Egy Marseille-ben élő barátjuk bukkant rá egy antikváriumban az első világháborúban szolgáló katonák levelezésére és naplóira, amelyet elküldött a társulatnak. Így született meg egyik legjobb produkciójuk, a The Great War (A Nagy Háború), mely számos fesztivál nyertese volt az elmúlt években.

A darab több terepasztalon "játszódik" bábok, a hétköznapi élet kellékei, valamint a legkülönbözőbb hangkeltő eszközök segítségével. A történéseket a közönség egyrészt élőben, másrészt kivetítve láthatja, miközben narrációként halljuk a katonák által írt írásokat. A felhasznált levelek nagy része egy Prospert nevű francia katonától származik, aki anyjának írt a háború alatt. Ezeken a leveleken keresztül alkothatunk képet arról, mi történt velük, mit éreztek és gondoltak a fronton. Egyrészt nagyon racionális dolgok ezek, melyek a lövészárokban élt mindennapok praktikus részéről szólnak, másrészt nagyon intimek, hiszen a helyzet végső soron a halállal való állandó szembesülésről és a félelemről szólt. Egy miniatűr kamerák segítségével kinagyított, aprólékos műgonddal kialakított mikrovilágot látunk, mely a valódi történések majdnem tökéletes imitációja. A hatalmas terepasztalokon folyó előadás sziporkázóan szellemes ötletek sorozata, melynek során a sárkefenádas rejtekében megbújó katonák nézik, amint leég a petrezselyemerdő, velük együtt kúszunk a lövészárokban és menekülünk a mustárgázból. Mindez a vetítővásznon néha dokumentumfilmszerűnek tűnik, ugyanakkor a színpadon látjuk, hogy a színészek azok, akik az ujjukra húzott csizma segítségével a sárban lépkedő katonákat "játsszák", és a miniatűr kamera az, amely valószerűvé transzformálja az animációt. Egészen különleges formanyelv ez, a képzőművészet és film határvidékeit is érintve.







Rendezte és előadja: Herman HELLE, Clinty THUIJLS, Pauline KALKER, Arthur SAUER
Ötlet: Herman HELLE
Zeneszerző: Arthur SAUER
Dramaturg: Arlène HOORNWEG
Rendezés: Pauline KALKER
Technika: Joris Van OOSTERHOUT
Szervezés: Heleen HAMEETE
Produkciós- és sajtómunka: Marije ELDERENBOSCH

www.hotelmodern.nl

Az előadás a Hotel Modern, a Sauermuziek és a Rotterdamse Schouwburg koprodukciója.









FIGYELEM!!! HATÁRESET-beszélgetések VI.A szombati előadás után Imre Zoltán színháztörténész beszélget az előadásról meghívott vendégeivel.

Támogatók: Thinking Forward, Holland Királyság Nagykövetsége, Fonds Amateurkunst Podiumkunsten, Miniserium Buitenlandse Zaken, Ministry of Education, Culture and Science of Netherlands, EU 2004, NKA, NKÖM

További információ: Kenesei Edina (456-2043)
Jegyinformáció kizárólag a jegypénztárban, a 215-1600 telefonszámon kérhető, 17h és 20h között.

süti beállítások módosítása