Szögi Csaba az új mûvészeti vezetõ Dunaújvárosban

2005. január végén lejárt Dunaújváros Táncszínháza korábbi mûvészeti vezetõje, Rácz Attila Cicero kinevezése. A mûvészeti vezetõi posztra kiírt pályázatot Szögi Csaba nyerte, így 2005. február 1-jétõl õ irányítja a dunújvárosi Bartók Kamaraszínház és Mûvészetek Háza tánctagozatát. A két beérkezett pályazatot - Rácz Attila és Szögi Csaba munkáit - öt fõs szakmai zsûri (Novák Ferenc, Szûcs Miklós, Valló Péter, Kiss János és Török Jolán) értékelte.

2005. január végén lejárt Dunaújváros Táncszínháza korábbi művészeti vezetője, Rácz Attila Cicero kinevezése. A művészeti vezetői posztra kiírt pályázatot Szögi Csaba nyerte, így 2005. február 1-jétől ő irányítja a dunújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza tánctagozatát. A két beérkezett pályazatot - Rácz Attila és Szögi Csaba munkáit - öt fős szakmai zsűri (Novák Ferenc, Szűcs Miklós, Valló Péter, Kiss János és Török Jolán) értékelte.


A pályázat kiírója, a színház igazgatója, Knódel Mária január 19-én nevezte ki, és mutatta be a társulatnak az új művészeti vezetőt. A kinevezést követő sajtótájékoztatón Szögi Csaba hangsúlyozta, pályázata közös pályázat - amely a szakma egészét átfogja és felöleli -, melyet az ő nevében adtak be. Dunaújváros Táncszínháza ezentúl Bartók Táncszínház Dunaújváros néven folytatja a munkát, arculatát Szögi Csaba és a köré gyűlő hasonló gondolkodású alkotócsoport határozza majd meg.

A Bartók Táncszínház olyan kortárs együttes kíván lenni, mely felismerhetően és egyértelműen a folklórt - mindenek előtt a Kárpát-medence folklórkincseit - használja fel produkciói alapanyagául, oly módon, hogy azzal érvényes, a közönség érdeklődésére is számítható művészetet, a kor igényeinek megfelelő kortárs táncszínházat hozzon létre, melyet egy koreográfiai laboratórium működtetésével kíván biztosítani.




A Táncszínház Bartók Béla szellemével azonosulva a "tiszta forrásból" merítkezik. A feltételek, a lehetséges alkotói kör és a helyi tradíciók adottak, hiszen a ’80-as években Dunaújváros egyszer már volt a táncszínház-rajongók zarándokhelye, az akkori - országos, de talán közép-európai szempontból is egyedülállót produkáló - Szögi Csaba vezette Vasas Táncegyüttes alkotóműhelye jóvoltából. A társulat e táncszínházi-koreográfiai irányzat örököse, s feladatának ezen szellemiség őrzését, folytatását tartja.

A Táncszínháznak, mint a város egyetlen hivatásos táncművészekből álló, országos viszonylatban is kivételes helyzetben lévő csapatának kezdeményező, sőt központi szerepet kell betöltenie Dunaújváros kulturális életében. A Bartók Táncszínház bemutatóin kívül fontosnak tartják szakmai találkozók, workshopok, fesztiválok rendezését, és havi rendszerességgel szerveznek majd a táncművészet egészét felölelő - néptánc, balett, kortárs - vendégelőadásokat is Dunaújvárosban, a közönség minél szélesebb köreinek meghódítása érdekében.

Szögi Csaba pályázata olvasható itt:



süti beállítások módosítása