Gaspard de la nuit

Különleges estnek nézünk elébe a MU Színházban 2005. március 15-én és 16-án. A Frenák Pál társulatból ismert Juhász Kata által koreografált darab, egyszerre ötvözi a klasszikus zongoraestet, a kortárs zenét és a táncszínházat. A táncelõadás egyedülálló mûhelymunka során született. Maurice Ravel opusának feldolgozása a Gaspard de la nuit, amely Eugene Angelou zongoramûvész elõadásában élõben hallhatunk, miközben a két õstehetségû és lefegyverzõ energiával bíró táncos, Juhász Kata és Gergye Krisztián táncát csodálhatjuk. Ravel szvittjeit Bánkövi Gyula zeneszerzõ kompozíciója foglalja egységbe.

GASPARD DE LA NUIT - TÁNC

Bemutató: 2005. március 15-16, 20h, MU Színház

Koreográfia: Juhász Kata
Zeneikoncepció és zongoraművész: Eugene Angelou
Táncolják: Gergye Krisztián, Juhász Kata
Zeneszerző: Bánkövi Gyula

Munkatársak:
Fény: Payer Ferenc, Kata&Krisztián
Jelmez: Oehler Diana
Színpadtechnika: Leó
A zenei kompozíció hangmérnöke: Horváth István

Köszönet a Budapesti Franciaintézetnek a koncertzongorával való támogatásért.





Ravel zeneművét Aloysius Bertrandnak, a francia romantika költőjének három költeménye alapján komponálta. A zongoraszvittek ihletői a koreográfiának, és egyben az este alatt hallható kortárs zenei műnek. A moderato, Ondine (víz nimfája): a víz hullámzása; az andante, Le gibet (akasztófa): a légben messziről szóló harangszó szomorúsága; a vivace, Scarbo (törpe): a félelem lázas álmatlansága.

Az előadás koncepciója követi a Ravel által írt három részt és felhasználja Aloysius Bertrand verseit a koreográfiával együtt születő kortárs zenei kompozícióban.

---------------



Eugene Angelou a görög-francia származású zongoraművész, a Bostoni Konzervatórium és a Londoni Királyi Akadémia elvégzése után, a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett posztgraduális diplomát. 1992 óta Budapesten él, gyakran koncertezik: számos szólóestet adott az USA-ban, Nagy-Britanniában, Svájcban, Görögországban és Magyarországon.

Bánkövi Gyula több mint tíz éve a Bartók Rádió zenei szerkesztője és műsorvezetője. Elektro-akusztikus művei: többek közt: Hydrophony, A múlt képei, Hétpupú zivatar, A lélek hangjai, Ezüstszárnyú pillangó, A hegy kapuja, Exclamations. A Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett zeneszerzői diplomát.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alapprogram, Budapesti Francia Intézet, Új Előadóművészeti Alapítvány, Orkesztika Alapítvány

-----------

süti beállítások módosítása