Odüsszeusz hazatérése

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház idei évadának ötödik bemutatója Odüsszeusz hazatérése címmel, Balázs Zoltán rendezésében, március 11-én, 19 órakor lesz látható a színház Nagytermében. A produkció Homérosz Odüsszeája, Márai Sándor Béke Ithakában című regénye, valamint Claudio Monteverdi Odüsszeusz hazatérése című műve alapján készült.

 

 

476px-Homer_British_Museum
Homérosz

Claudio_Monteverdi_4Claudio Monteverdi

marai2
Márai Sándor

 

Balázs Zoltán rendező 1977-ben született Kolozsváron, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem színész és rendező szakán végzett és jelen pillanatban Magyarország egyik legtehetségesebb rendezőjeként tartják számon. Szakmai tapasztalatához nagyban hozzájárult az Anatolij Vasiliev, Joseph Nadj és Robert Wilson workshopjain való részvétel, valamint a stuttgarti UTE-n (Európai Színházi Unió) végzett rendezőkurzus. Kitűnő munkáját, színészként, rendezőként egyaránt számtalan elismerés, díj koronázza; ezek közül a legrangosabbak a pályakezdők Üstökös-díja, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, valamint a Jászai Mari-díj. Az elismert, független Maladype Színház rendező-művészeti vezetője Temesváron, illetve Romániában először rendez.

Ha nagyon röviden, leegyszerűsítve próbálnánk összefoglalni ezt a minden oldalról körüljárható, teljes gazdagságában mégis megfoghatatlan eposzt, eképp szólna: Odüsszeusz húsz évig volt távol Ithakától, melynek első tíz évét a trójai háborúban töltötte, a második tíz alatt pedig azért küzdött, hogy hazajusson családjához.
A temesvári előadás bár felhasználja az eposzi történet homéroszi elmesélését, de túl is lép azon. Márai Sándor Béke Ithakában című művének szövegét veszi alapul, amely különleges látásmódjával, a hazatérő Odüsszeusz sorsának továbbgondolásával szinte lerombolja az eposz által mitikussá növelt hős képét. Odüsszeusz felesége, Pénelopé és fia, Télemakhosz visszaemlékezésein keresztül rajzolódik ki az istenekkel szembeszegülő Odüsszeusz alakja és kalandjainak sora. Az előadás profán dimenzióját Monteverdi Odüsszeusz hazatéréséről írt csodálatos barokk operája egészíti ki. Felnagyítva a történet egyes pillanatait, kitágítva földi, színpadi terét és idejét a magasba, a "szentségesbe" emeli. A szereplők indulati, érzelmi megnyilvánulásait iróniával színezi.


Balazs_Zoltan
Balázs Zoltán



Homérosz - Márai Sándor - Claudio Monteverdi:
Odüsszeusz hazatérése

Szereplők:
Balázs Attila , Faragó Zénó , Bandi András Zsolt , Aszalos Géza , Molnos András Csaba ,
Kiss Attila , Szilágyi Ágota , Tankó Erika , Tokai Andrea , Magyari Etelka ,
Lőrincz Rita , Páll Anikó Katalin , Aszalos Géza, Molnos András Csaba,
Tokai Andrea, Magyari Etelka, Lőrincz Rita, Kiss Attila

Díszlet és jelmez: Velica Panduru m.v.
Dramaturg: Góczán Judit m.v.
Mozgás: Szöllősi András m.v.
Zene: Cári Tibor
Korrepetitor: Csibi Andrea
A tervező asszistense: Albert Alpár
A rendező asszisztensei: Kertész Éva, Czumbil Marika

Rendező: Balázs Zoltán m.v.

Bemutató: 2010. március 11.

További előadás időpont:
2010. március 14., 19 óra

logo_temesvar

A premiert megelőző - ősbemutatónak számító -, a darabbal azonos elnevezésű képzőművészeti műhely alkotásai még mindig láthatók és megvásárolhatók a színház előcsarnokában.

Jegyek elővételben a színház jegyirodájában válthatók egészáron 16, illetve kedvezményesen 8 lejért. A jegyiroda nyitvatartása: hétköznap 10-12, illetve 17-19 óra között, illetve minden előadás előtt egy órával. A jegyiroda az Alba Iulia utca 2. szám alatt található. Telefon: 0356 450.606, e-mail cím: ticket@theater-csikygergely.ro.

süti beállítások módosítása