Hip hop buto

Õszi csend a címe Kocsis László Szúnyog a Merlinben új bemutatott estjének. Szúnyog nincs egyedül. Varga Fannival ketten vannak. HOMO NOVUSzínháznak neveztetnek.

A térben avarhalmok. Jobbra behajló, száraz ág. Előjátékként egy Bboy meg egy Bgirl japán kezeslábasban breakel a Guns N' Roses (Fegyverek és rózsák) kemény rockegyüttes Don't Cry számára. A szegedi balettből megszökött, önállósodott Szúnyog "minden ízre" táncos. Úgy látszik: teste számára nincs kivitelezhetetlen mozdulat. Varga Fanni majdnem olyan testetlen testű, mint Ladányi Andrea. Gyönyörű, hosszú csontokból áll és gyönyörű bőr borítja csontrendszerét. Mintha izületei 360 fokos fordulatokra is képesek lennének, a képzett táncosnő rezzenetlen arccal bravúrosan mozog a sötét térben.

A hip hop tánc csak előjáték. Eltűnik a férfi. Aprócska dobozon három vitorla. Játék-gálya. Apró, fekete bábút igyekszik talpra állítani a lány. Nem játszik a babaházzal. Életre akarja kelteni a végül élettelenül elbukót. Közben hangszóróból az együttes dala: And don't you cry tonight/ Don't you cry tonight / Don't you cry tonight / There's a heaven above you baby / And don't you cry tonight.



A teret tág izületekkel körberepülő, japánian fehérre meszelt arcú lány leül a szín hátterében moccanatlanul súlyos jelenléttel. Nem nézi, mégis látja visszatérő partnerét. Szúnyog szemén nem csillan meg a fényszóró. Két sötét folt a szeme. Fénytelen, vak folt. Tökéletes kiüresített. Csakis befelé lát. Condrája a földet súrolja: lábát nem látni, kiürült ruhabatyu siklik a padlón. Nem izmai mozgatják, nem akarattal változtat helyet. Talán a szél fújja élettelen testét. Úgy látszik: a vég felé támolyog. Háta mögül fegyverként elővon egy vonót. Vízszintesen tarja kardként. Majd homlokán végigvonja, de csak ritkán ad már hangot a rezonanciaszekrény. Felnéz a száraz ágra. Mintha utoljára látná a világot, a természetet, a zen kolostor közepén álló magányos száraz fát. Az ág mintha bólintana felé. Jobbra pianínó. Beóvakodik a székre. Játszani kezd. Táncol a lány, de a férfiban egyre kevesebb az élet. Eldől, akár az elején a talpra állíthatatlan játékbábú. Embrionális pózban fejét a földön heverő ágra hajtja, és utolsó mozdulatával megkapaszkodik fél kézzel benne.

Ennyi.

Szép este, mégha Kocsis László Szúnyog kísérlete, hogy egymástól távoli kultúrákat rokonítson egymással, nem is adott egyenes vonalú élményt.
A mai tánc egyik súlyos egyénisége maga mellé emelte partnerül a nemcsak színpadon költői szépségű Varga Fannit, hanem alkalmat adott egyenértékű előadói erejének fölmutatására.

szerző: MGP

süti beállítások módosítása