Wayne Eagling Budapesten

Március 3-án Budapestre érkezik Wayne Eagling az Angol Nemzeti Balett mûvészeti vezetõje. A neves koreográfus Duet címû darabja március 4-én, 10-én és 12-én kerül bemutatásra a Magyar Állami Operaházban, a Magyar Nemzeti Balett "Múlt és Jelen" címû balettestjén.

A balett múltját és jelenét, klasszikus és modern ötvözetét viszik színpadra a Magyar Nemzeti Balett sztárjai az Operaházban. A közönség egyrészt XIX. és XX. századi orosz balettek részleteiből, másrészt pedig nyugati és hazai, modern és neoklasszikus stílusú koncertszámokból láthat részleteket.. A nemzetközileg ismert darabok mellett ifjú magyar koreográfusok is bemutatkoznak: Delbó Balázs, Góbi Rita és Lukács András állítják színpadra kompozícióikat. 

Különleges vendége lesz a gálának Wayne Eagling, az Angol Nemzeti Balett művészeti vezetője. Az itt előadott Duet című koreográfiáját 1995-ben mutatták be Lisszabonban. Az újromantikus pas de deux Richard Wagner: Trisztán és Izolda című operájából Izolda szerelmi halálának zenéjére készült. A bonyolult emelésekkel teletűzdelt koreográfia kivételesen magas technikai felkészültséget igényel a táncosoktól. 
Wayne Eagling a The Royal Ballet tagjaként eltáncolta a klasszikus balett irodalom minden főszerepét és olyan koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Sir Kenneth MacMillan, Sir Frederick Ashton, George Balanchine, Jerome Robbins, Hans van Manen, John Neumeier, Rudolph Nureyev, David Bintley és GlenTetley. Később a Holland Nemzeti Balett, jelenleg az Angol Nemzeti Balett művészeti vezetője.

Wayne Eagling a Duet-ről: "Ezt a pas de deux-t eredetileg egy lisszaboni turnéra koreografáltam 1995 augusztusában, ahol nagy sikert aratott a közönség körében. A Duet-nek most más értelmezést ad az új szereposztás. Érdekes és izgalmas látni, hogyan változik egy darab, ha más emberek táncolják. Bár ez egy rövid darab, mégis nagyon élvezetes volt dolgozni vele. A művet a zene ihletése inspirálta, és remélem, hogy a közönség is megelégedéssel nézi majd." 

forrás: Magyar Állami Operaház

süti beállítások módosítása