W-munkáscirkusz (utoljára)

A Krétakör W-munkáscirkusz c. elõadását 2001. szeptemberében mutatta be Berlinben, s azóta tucatnyi országban játszották . A produkciót számos díjjal ismerték el Európa különbözõ országaiban, és a tengerentúlon is. A Büchner Woyzeck-töredékeinek és József Attila verseinek felhasználásával készült alkotás a végletesen marginalizálódott, utóbb még nevét is elvesztõ ember kálváriáján keresztül mutatja meg egy egész feleslegessé vált osztály - az ezredforduló Magyarországán oly ismerõs - történetét. Teszi mindezt egy erõsen stilizált, ketrecekkel körülzárt, homokkal borított porondra emlékeztetõ, rendkívüli vizuális atmoszférájú térben.

fotó: Erdély Mátyás

Krétakör Színház:
W-munkáscirkusz

Woyzeck - Nagy Zsolt
Marie - Láng Annamária
Andres - Katona László
Kapitány - Terhes Sándor
Doktor - Bánki Gergely
Tamburmajor - Viola Gábor
Margret - Péterfy Borbála
Bolond - Sárosdi Lilla

Zenészek:
hegedű - Fenyő Katalin/Szentkirályi Aladár
harmonika - Agnecz Katalin/Szokolai Zoltán
trombita - Simai László

díszlet - Ágh Márton
jelmez - Varga Klára
fény - Bányai Tamás
zene - Rusznyák Gábor
dramaturg - Veress Anna
produkciós vezető - Gáspár Máté
rendezőasszisztens - Erős Balázs
rendező: Schilling Árpád

Vasráccsal körbezárt, homokos porondon, jórészt meztelenül játszott, brutális testiségű, erős képekkel teli, kegyetlen színházi előadás, melyet egyes kritikusai "megkerülhetetlenül fontosnak", sőt "élő legendának" neveztek. A munka ünnepe alkalmából autentikus helyszínen, az óbudai Gázgyár egyik csarnokában látható majd utoljára a produkció.

"Megdöbbentő, szörnyű, rémisztő, poszt-apokaliptikus, csodás, megismételhetetlen!"

/Helena Braut, Vjesnik, Rijeka, 2003. május 5./


Erre az alkalomra eleve olyan hangárt kerestünk, amely természetes közegként járulhat hozzá a darab autentikus megszólaltatásához, s nem mellesleg - méreteinél foga - alkalmas nagyobb közönség fogadására. Hozzá kell tenni, hogy turnéink során volt alkalmunk a legvadabb körülmények között bemutatni az előadást, így Belgrád, Rijeka vagy Krakkó után nem történik más, minthogy a hazai nézők is ízelítőt kapnak a "hely-specifikus" színházi élményből.

Megismerkedve az Óbudai Gázgyár évtizedek óta elhagyott ipari területével úgy éreztük, hogy megtaláltuk az ideális helyszínt. A telep fél-külvárosias elhelyezkedése, a különleges építészeti minőséget képviselő, ám kihasználatlanságuk miatt mégis kísérteties hangulatot sugárzó épületek, s nem utolsó sorban a kiszemelt csarnok tökéletes adottságai mind egy kivételes találkozás lehetőségét sejtetik.

A terület története a római korig vezethető vissza. Az ókorban Aquincum polgárvárosa helyezkedett itt el; a Gázgyár, a szomszédos Park és a Szentendrei út alatt már a bronzkor különböző periódusaiból és a korai vaskorból is ismerünk edénytöredékeket és sírokat. A rendszeres ásatások 1880-ban indultak meg, az Aquincumi Múzeum 1894-1904 között épült fel.

Az I. világháború előtt az óbudai Gázgyár építkezésével összefüggő leletmentés során egy ókori ipartelep maradványai kerültek elő. A gázgyári fazekastelep néven híressé vált leletanyaghoz téglaégető és fazekaskemencék, kutak, műhelyek, raktárak tartoztak.

A Fővárosi Gázművek épületeit 1914-ben adták át, s akkoriban az üzem a legmodernebbek közé tartozott Európa-szerte. A szénalapú gáz gyártását 1984-ben szüntették meg, ezt követően földgázból nyerték a városi gázt. Ennek következtében az építmények eredeti rendeltetése megszűnt, azok egy részét lebontották. Néhány régi épület ma műemlékvédelem alatt áll, többek között a jelenleg a szomszédos Graphisoft Park területéhez tartozó mozdonyszín, valamint a Szárítócsarnok is, amelyben az előadást tartjuk.



Krétakör Majális
2006. április 29., 30. és május 1.
 Programok

Április 29. szombat

17.30 kapunyitás
18.00 Önerő-mű - Beszélgetés kultúraszervezőkkel
Hogyan és miért lehet, vagy nem lehet sikerre vinni ma Budapesten civil kezdeményezésű kulturális projekteket, nem hagyományos közösségi terekben?
20.00 W-munkáscirkusz


Április 30. vasárnap

17.30 kapunyitás
18.00 Lépték - Beszélgetés építészekkel
Nemzetközi példák elhagyott ipari épületek kulturális célú újrahasznosításáról
20.00 W-munkáscirkusz


Május 1. hétfő

15.30 kapunyitás
16.00 W-munkáscirkusz / utolsó előadás!
18.00  A szegényé csupán a csönd - közönségtalálkozó
20.00 Krétakör SzínészTáncZenekar koncert

Cím: III. kerület Gázgyár utca 1-3. (Aquincum mögött)

Megközelíthetőség:
Megközelíthető a Szentháromság térről (Árpád híd budai hídfő) induló 34-es busszal. A buszról a Sujtás utcai megállónál (az Auchannál) kell leszállni. Autóval érkezőknek a parkolási lehetőség limitált. Biciklivel a Pestről érkezőknek az Északi-Összekötő Hídról balra fordulva, a Budáról jövőknek a szentendrei kerékpárúton közelíthető meg. Tároló van. 

Jegyrendelés a jegy@kretakor.hu email címen.
Információ: 20/241 80 30 vagy 886 2426 telefonszámokon.

forrás: Krétakör Színház

süti beállítások módosítása