Le Grand Macabre - Meghalt Ligeti György

Dicsõszentmártonban született 1923. május 18-án. Ma Timaveni a neve és Ligeti György mától halhatatlan zeneszerzõ. A negyvenes évek elején Kolozsvárt Farkas Ferenc növendéke volt. Tanulmányait megszakította a deportálás. Családja, édesanyja kivételével, meghalt Auschwiztzban. A háború befejezte után a pesti Zenekadémián folytatta Farkas Ligeti képzését. Mestere volt még a frissen kapott Kossuth díjával menten emigrált Veress Sándor, Járdányi Pál és Bárdos Lajos.

Ligeti György és Kovalik Balázs
Tárgyjátékot készített a Bábszínház a hangszeres Aventure-ből. Fogason függő férfi-női ruhadarabokból kikerekedik egy családi kör.
 
Le Grand Macabre (Salzburg, 1978) kétfelvonásos anti-anti-operája a belga Michel de Ghelderode (La Balade du Grand Macabre) szövegére készült el. Kovalik Balázs roppant erejű burleszk-haláltáncot rendezett belőle az Operaház kísérleti előadásaként a Thália Színházban. A hatalmas erejű összművészeti produkciót mindössze kétszer adták elő (1998. október 29-én és 31-én). Nem az érdeklődés hiányában ment csupán ily kevésszer, hanem megfontolt műsorpolitikai huncutságként: az Opera falain kívül bemutattak egy világhíres magyar avantgarde muzsikustól egy művet és mégsem mutatták be, csak alkalmi előadásban.
Groteszk vásári, apokaliptikus haláltánc. Fülcsaló álomszerűséggel megszólaltatott Bosch és Breughel dallamok.

Fried Péter és Kovács Annamária

 
"Figyeljetek, ti emberek!
A haláltól ne féljetek!
Ha értetek jön - annyi volt,
De addig is mulassatok!" -
éneklik a Le Grand Macabre zárókupléjában.

Felvégi Andrea felvételei
szerző: MGP

süti beállítások módosítása