Sziget Színház- és Táncsátor

Az MTV Színház- és Tánchelyszín, sziget a Szigeten. Négy helyszínen - Szabadtéri színpad, Sátor, Fû és Performansz színpad - naponta 6 elõadás, összesen egy hét alatt 42 nemzetközi és hazai alkotás kerül bemutatásra. A legszínvonalasabb kortárs színház, tánc, opera és performansz mûvészet képviselõi mellett bemutatkozási lehetõséget kapnak fiatal, tehetséges, pályakezdõ alkotók is. A szervezõk missziónak tekintik e fesztiválon a kortárs elõadómûvészet megismertetését azokkal a fiatalokkal, akik év közben eddig nem látogattak ilyen jellegû elõadásokat.

A SZÍNHÁZ- és TÁNCSÁTOR PROGRAMJA 2006


2006. augusztus 9. 20 óra - Fű
Off társulat: Arborétum

Az egzotikus növények kertje. A távoli tájakról származó, vagy kihalófélben lévő fajták gyűjteménye. Nem a haszonért, az élelemért hozták létre, csak szépségéért, különlegességéért. De kert ez is. Burjánzik benne az élet sokszerűsége, ahogy az emberben a sokféle energia, tehetség, érzelem, mint az élet sok-sok lehetősége. Kert. A meditáció helye. A friss levegőé, a kitisztulásé. A nyugalomé, a befelé fordulásé, az átgondolásé. Park. Ezért a találkozások helye is.

Zeneszerző: Szemző Tibor / Koreográfia: Hód Adrienn / Előadják: Bakó Tamás, Vass Imre, Ladjánszki Márta, Lex Alexandra, Garai Júlia, Molnár Csaba / Kosztüm:
Német Anikó - MANIER
Támogatók: NKA, NKÖM, Új Előadóművészeti Alapítvány, OFF Alapítvány


***

2006. augusztus 9. 20.45 - Performansz színpad
Szabó-Benke Róbert: Rosé
Alkotó-előadók: Szabó Benke Róbert, Donkó László

 
***

2006. augusztus 9. 21 óra - Színházi Sátor
A Fővárosi Önkormányzat Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálata és a Szív Kamara Művészeti Iskola estje:
Önkényes Örkény-est
Örkény István Egyperceseinek feldolgozását láthatjuk a színpadon.

Az előadásban szereplő gyerekek nagy része hátrányos helyzetű, nehéz sorsú fiatal, akik a Szív Kamara Művészeti Iskola segítségével most megmutatják tehetségüket.
Rendező: Sztinka Mercedes, Frumen Gergő, Dolmány Attila / Előadják: Ács Bálint, Balázs Árpád, Bán Nóra, Bognár Dániel, Bohus Kinga, Daróczi Erika, Gila Ildikó, Horváth Ders Márton, Hrotko Csenge, Mahalik Gábor, Molnár Levente, Khauth Tímea Eszter, Sóvágó Fanni, Tamás László, Tihanyi Hanna, Zsíros Nikolett

***

2006. augusztus 9. 22.30 óra - Szabadtéri Színpad
Ballet National de Marseille (F): La Cité Radieuse

A hétköznapi élet egyre fontosabb helyszínei a repülőterek, bevásárlóközpontok, pályaudvari várótermek, személytelen, identitás nélküli hodályok, miközben a bennünket körülvevő és állandóan változó tér a kezelhetetlen mértékű információ- és energiaáradatban identitásunk egyik meghatározó referenciapontja. A több, mint három évtizedes múltra visszatekintő Marseille-i Nemzeti Balett a klasszikus hagyományok ápolása mellett különös hangsúlyt fektet az innovációra. Ez utóbbira példa a Sziget Fesztiválra meghívott La Cité Radieuse, amely társadalmi kérdésekre reflektáló, társművészeti ágakat is bevonó kortárs táncdarab. Témája a világvárosok terének a lakóikra gyakorolt hatása. Az érdekes koncepció és a zseniális táncosok mellett külön figyelmet érdemel a színpadkép, amely az építész Dominique Perrault dicséri.
"A BALLET NATIONAL DE MARSEILLE TÁRSULATOT A FRANCIA KULTURÁLIS ÉS HÍRKÖZLÉSI MINISZTÉRIUM, MARSEILLE VÁROS ÉS A PROVENCE-ALPES-COTE- D'AZUR RÉGIÓ TÁMOGATJA"
Koreográfia: Frédéric Flamand és a Marseille-i Nemzeti Balett táncosai
Látványterv: Dominique Perrault valamint Gaelle Lauriot- Prévost és
Marie-Pierre Vandeputte
Előadják: Delphine Boutet, Marion Cavaillé, Katharina Christl, Nonoka Kato, Cinthia Labaronne, Mylčne Martel, Mie Miyazawa, Valentina Pace, Thibault Amanieu, Frédéric Carré, Yasuyuki Endo, Baptiste Herbert, Lionel Hun, Marcos Marco, Angelo Vergari


***

2006. augusztus 9. 23.45 - Performansz színpad
TVT - Plasztikai műtétek

 ***

Szatíra 10 percben 
Előadják: Turcsány Villő, Várszegi Tibor

*** 

2006. augusztus 9. éjfél - Színházi Sátor
Ziya Azazi (Tr) / Angika Dance Company (UK-India)

1. Ziya Azazi (Tr): Dervish in progress
Az ismétlés számos vallási ritusnál a transzállapot elérésének eszköze.
A szufizmusban a kerengő dervisek ezt a folyamatos körben forgással érik el.
A török származású Ziya Azazi a tradicionális dervis táncot ötvözi kortárs táncelemekkel. Így találkozik előadásában a múlt és a jelen, a keleti miszticizmus és a nyugati kultúra, a belső megtisztulás igénye és a lenyűgöző fizikai teljesítmény, látvány és zene ereje.
Koreográfia és tánc: ZiyaAzazi / Zenei mix: Mercan Dede zenéje alapján
Kosztüm: ISCHIKO
Támogatók: ISCHIKO Mode Design GmbH., Külön köszönet Mercan Dedének

2.  Angika Dance Company (UK-India): Bhakti
A brit-indiai társulat darabjaiban a klasszikus Bharatanatyam táncot viszi színpadra kortárs megközelítésben. A Bhakti hipnotikus erejű, álomszerű képekkel mutatja be a vallásos áhitat szépségét. Angika mozgáskompozícióinak szoborszerű geometrikussága és vitalitása mellé az Új Delhi MTV díjazottja, Midival Punditz adja a zenét, akit az európai hallgatóság az Esküvő monszun idején c. film zeneszerzőjeként ismerhet.
Koreográfia: Mayuri Boonham, Subathra Subramaniam (ANGIKA)
Táncolják: Veena Basavarajaiah, Mayuri Boonham, Pauline Reibell, Subathra Subramaniam

***

2006. augusztus 10. 20 óra - Fű
Hargitay Ákos/Two in One: Neoposztmodern táncfantázia pár percben...


Neoposztmodern táncfantázia pár percben, Scott Wells által hátrahagyott piros melegítő alsóban, helyenként pucér felsőtesttel előadva alkotó-előadók:
Hargitay Ákos, amerikai posztmodernek nyomán szabadon.
"Hargitay Ákos egész az idiotizmusig vitt neoposztmodern táncfantáziája (pár percben, Scott Wells Budapesten hagyott piros melegítőalsójában
előadva) arról szólt, hogy mi a baja a mai táncnak, például az, hogy képtelen röhögni saját magán. A közönség hál' istennek nem volt rest a vidámságra"
Magyar Narancs / - sisso -
Előadja: Hargitay Ákos


***

2006. augusztus 10. 20.45 - Performansz színpad
DÍVAt-rend Formáció: Can/der kontra Ken/nabis
Divatperformance


Előadják: Barcza Renáta, Farkas Anett, Kovács Gabriella, Kulcsár Krisztina, Kulcsár Viktória, Novák Sára, Ormos Eszter, Paróczay Balázs, Rozgonyi Szabolcs, Somogyi-Magyar Gréta, Staller Anna, Szabó Olga, Tarnay Annamária

***

2006. augusztus 10. 21 óra - Színházi Sátor
Fiatal koreográfusok estje

1. Nagy Csilla: Monománia
A téma klasszikus: egy férfi és egy nő párkapcsolata.
A történet furcsasága, hogy az egymásnak szóló vallomások monológként valósulnak meg a darab során, mivel a két szereplő nem találkozik egymással a színpadon.
Mindketten önmagukba feledkezve egy-egy élettelen eszközzel alakítanak ki duetteket, próbálják pótolni a pótolhatatlant...
Koreográfus: Nagy Csilla / Előadók: Hámor József, Nagy Csilla / Zene:
Miguel Bose, 2046 (részlet) / Fény: Vajda Máté
Támogatók: NKA, Új Előadóművészeti Alapítvány, Műhely Alapítvány, Orkesztika Alapítvány

2. Réti Anna: Lélek pulóver nélkül (inside out)
Koreográfia, előadó: Réti Anna / Zene: Barna Balázs
Fény: Szirtes Attila / Munkatárs: Hudi László "Bennem vív meg kicsi a naggyal Egyszerre győz, veszt mindegyik"
Lackfi János
A darab rövid változata 2005. májusában a legjobb Szóló díjat nyerte el a Szóló-Duó Táncfesztiválon. Majd 2006. márciusában a 10. Stuttgarti Táncszínházi Fesztiválon az első helyezett táncos, a második helyezett koreográfia és a közönség díját is elnyerte.
Támogatók: NKA, Új Előadóművészeti Alapítvány / Koproduktőr: Flórián Műhely

3. Umniakov Nina: Solo
Koreográfus-előadó: Umniakov Nina / Zene: J.S. Bach
Támogatók: NKA, Fonó Budai Zeneház, Artus Stúdió, MMS Mozdulatművészeti Stúdió

4. Pataky Klári: Bolero
Koreográfia: Pataky Klári / zene: Maurice Ravel / fény: Szirtes Attila /
jelmez: Nagy Viktória / táncolják: Nagy Csilla, Réti Anna, Szabó Csongor, Kántor Katalin, Domokos Flóra, Katonka Zoltán A koreográfia azt a folyamatot jeleníti meg a tánc nyelvén, miként válik valamely kezdetben ártatlan jelenség, fenyegető hatalommá,
- hogyan jön létre a tömeg?

***

2006. augusztus 10. 22.30 óra - Szabadtéri színpad
Eitetsu Fu-Un no Kai (J): Taiko dobkoncert

Az alapító Eitetsu Hayashi nevével fémjelzett nemzetközileg ismert független együttes a tradicionális japán dobolás, a taiko világába kalauzolja el a nézőt. Magával ragadó, dinamikus előadás, egyedi karakterű dobosokkal.
Zeneszerző: Eitetsu Hayashi, Mikita Hase, Kenichi Koizumi / Előadják:
Shuichiro Ueda, Kenichi Koizumi, Mikita Hase, Hiroshi Hattori, Makoto Tashiro

***

2006. augusztus 10. 23.45 - Performansz színpad
Fővárosi Mozgó-Művek Társulata: MILÁNÓI VAKAróni


A közkedvelt makaróni helyett, most mindannyian csak "VAKAR-ózni" tudunk, hogy az est "étlapjában" és napi kinálatában miképpen tudnánk magunk is "fogyasztóként" részt venni!?!  Az alkotók szándéka szerint "szembe-sülhetünk" és az inter-akció hamarosan a totális szellemi lakomába tor-kollik...
Alkotó-előadók: Újvári Milán, Majoros Gyula, Babits Antal

 
***

2006. augusztus 10. éjfél - Színházi Sátor
Marcel.lí Antúnez Roca (Es): Transpermia

A különleges multimédia előadás egy performance, egy koncert és egy konferencia egyvelege.
Egy képzeletbeli űrállomáson zajlik és a Transpermiának keresztelt utópiáról szól, amely a világot egy teljesen új megközelítésben vizsgálja, új fogalomrendszerrel, új jelentésekkel és benne új célokkal. A kilencvenes években robotinstallációiról és mechatronikus előadásairól ismertté vált alternatív művész a testére kívülről felerősített csontvázat imitáló szerkezettel manipulálja a két kivetítőn megjelenő képeket és hangokat, miközben megismerteti a nézőket elméletével.
Koncepció, rendezés, rajzok és előadó: Marcel.lí Antúnez Roca / Zene:
Alain Wergifosse
Támogatók: Panspermia S.L., Ars Catalyst (MIR project), Ministerio de Educación, Cultura y Deporte-INAEM, ICUB- Ajuntament de Barcelona, Departament de Cultura Generalitat de Catalunya

***

2006. augusztus 11. 20 óra - Fű
Yukiko Nakamura (J): Butoh táncelőadás

Yukiko Nakamura improvizatív előadásaiban a japán butoh és a kortárstánc keveredik.
Szuggesztív erejű szólójában szinte nem is a testével, hanem a lelkével táncol.
Koreográfus és előadó: Yukiko Nakumara

***

2006. augusztus 11. 20.45 - Performansz Színpad
Szabó Benke Róbert: Műtét

 
A műtét mint olyan tudjuk, hogy egy kedvezőtlen állapoton hivatott változtatni, a saját speciális eszközeivel. A probléma természete is meghatározza ezt az eszköztárat. Itt egy speciális betegség gyógyításán fáradozik a társaság. A műtét sikeressége persze sokban függ a sebész rákészültségétől, de a probléma előrehaladottsága, illetve a páciens hite és ereje is sokat számit.
Előadják: Bálint Csilla Cecília, Szabó Benke Róbert, Donkó László, Nagy Edit

***

2006. augusztus 11. 21 óra - Színházi Sátor
The Finger Players (Szingapúr): Furthest North, Deepest South

A legendás tengeri kormányos eunuch, Cheng Ho és uralkodója, Zhu Di sorsát és kapcsolatának történetét eleveníti fel az egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató dráma. Az uralkodó és szolgája testi- lelki jóbarátok, de bonyolult és törékeny emberi viszonyuk nem mentes a romboló érzelmektől sem. Sorsuk úgy fordul, hogy rá kell
eszmélniük: a hatalomért, hírnévért való önző küzdelemben elvesztették saját magukat.
A The Finger Players Szingapúr egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is elismert társulata. A díjnyeretes darab különlegessége, hogy színészi játék, pantomim és bábjáték fúziója élő zenével.
Rendező: Christina Sergeant / Forgatókönyv és díszlet: Chong Tze Chien / Előadják : Fanny Kee, Sim Pern Yiau, Gene Sha Rudyn, Koh Leng Leng, Charlotte Chiew, Candice De Rozario, Wong Young Tseng, Ang Hui Bin, Adrian Chong, Jo Kwek

***

2006. augusztus 11. 22.30 óra - Szabadtéri Színpad
Szegedi Kortárs Balett: Atlantisz

" a láthatatlan tiszta világért
mely nem az évekkel sűlyedt habokba
a redőtlen szerelmi korszakért ami folyton elsötétült
így szülte a tört ént a világtalant
s a törzs nem is meri egymásban feloldani többé
a semmiből élesen kiállt "
                      
Ég     szűz    szem     szárny
Nap    hold    gyöngy     szél
anya    szív     kedv     sír
lomb    út     sár     -
(részletek Weöres Sándor: Néma Zene című verséből)

A Juronics Tamás és Pataki András vezette együttes 1993 óta működik és mára a magyar táncszínházi élet meghatározó társulata. Rögtön az alapítástól a modern tánctechnikák és táncszínházi törekvések határozták meg az együttes arculatát. Előadásaik meghatározó jellemzője a színpad törvényeinek tisztelete, a szó valódi értelmében értett - a látvány erejét-hatását fokozó - teátrális eszközök használata.
Koreográfus és rendező: Juronics Tamás / Zene: Eötvös Péter /
Előadják: Barta Dóra, Fodor Zoltán, Haller János, Markovics Ágnes, Hajdú Mária , Palman Kitti, Fehér Laura, Juronics Tamás, Kalár Attila, Tarnavölgyi Zoltán, Finta Gábor, Fekete Zoltán, Szivkov Alexandr

***


2006. augusztus 11., 23.45 - Performansz Színpad
Művészetek Szelencéje Akciócsoport: Ki vagy te?

 
Az élet három megkerülhetetlen alapkérdése ("Kik vagyunk, honnan jöttünk, hová megyünk?") közül az egyiknek színpadi "kérdésfeltevése". A lélek és a test szimmetrikus és aszimmetrikus válaszai.
Kínai képek hangulatából kiinduló, távol-keleti inspirációk hatásai alapján megformált vizuális performance.
Alkotó-előadók: Debreceni Nelli, Komáromi Judit

***


2006. augusztus 11. éjfél - Színházi Sátor
Pintér Béla: Korcˇula
A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves zenés színész osztályának vizsgaelőadása

"Nagyon, nagyon, nagyon sok szeretettel köszöntjük minden kedves vendégünket!
Köszönjük, hogy eljöttek hozzánk! Évről-évre egyre több a visszatérő, aki nem tud szabadulni e hely varázsától. A kristálytiszta tengervíz, a vitorlát dagasztó szél, a fenyők és olívabogyó fák árasztotta illat, a lenyűgöző táj lebilincselő hatással van az idelátogatókra.
Aki csendre és nyugalomra vágyik, az megtalálja a pihenés és lazítás módját éppúgy, mint aki a nyüzsgést és a pezsgést kedveli: gazdag kulturális rendezvények, karaoke partik, motoros vízi eszközök használatának lehetősége, stb, stb..."
Az előadás Pintér Béla és Társulata új bemutatójának tizenhárom színészre írt vázlatszerű változata.
Szereplők: Bánfalvi Eszter, Friedenthal Zoltán, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Mátyássy Bence, Polgár Csaba, Radnay Csilla, Roszik Hella, Szabó Tamás, Takács Nóra Diána, Tarjányi Tamás, Vári-Kovács Péter, Szilágyi Kata / Zeneszerző: Darvas Ferenc / Írta és rendezte: Pintér Béla / Osztályvezető tanárok: Ascher Tamás, Novák Eszter


***

2006. augusztus 12. 20 óra - Fű
Filter Performance: Compact Packing

A társulat 2004-ben jött létre Nyíregyházán képzőművészekből, színészekből, táncosokból és zenészekből. Az előadásokat kísérletezés, dinamika, újszerű megoldások jellemzik.
A Compact Packing című performansz egy képzőművészeti látványra épülő váratlan akció.
Alkotók: Masa Richárd - képzőművész, Gerle Andrea - színész, Végh Péter - színész, Tucker András - rendező-performer.

***

2006. augusztus 12. 20.45 - Performansz Színpad
PontNeon: Raum

Létezik-e egyáltalán "szabad lét", nem az történik-e velünk, általunk, hogy állandóan kereteket teremtünk a létezésünkhöz?
Kortárs tánc és mozgásimprovizáció
Alkotó-előadók: Gábor Júlia, Jobbágy Detti, Görög Árpád, Hum Zsuzsanna, Aradi Barna, Laura Valenti

 
***

2006. augusztus 12. 21 óra - Színházi Sátor
Baltazár Színház: Múló Rúzs

A Múló Rúzs kabaré az idő múlásáról. Arról, hogy a velünk született bölcsesség nem veszett el, csak ahogy öregszünk, egyre inkább elfelejtjük. Újra meg kell találni magunkban az igaz, tiszta embert.
Az 1998. februárjában alakult Baltazár Színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. Megalakulása óta összesen hét előadást hozott létre.
Koreográfus: Vass Lajos / Rendező: Elek Dóra / Dalszövegek: Tóth Krisztina / Zeneszerző: Darvas Ferenc / Előadják: Fehér Dániel, Vostenák György, Kudari Réka, Erdős Balázs, Rafael Erzsébet, Janzsó Cecília, Kántor Nóra, Horváth Szilvia, Szilvásy Márton, Taligás Anna, Keresztes Anna, Kovács Veronika, Medetz Attila, Vörös Ferenc, Darvas Ferenc

****


2006. augusztus 12. 22.30 óra - Szabadtéri Színpad
Frenák Pál Társulat (F-H): Fiúk
(Les hommes cachés...)

Frenák Pál Párizsban élő magyar koreográfus nemzetközi csapata váltakozva jeleníti meg színpadán a sovén gyűlöletet, az ostoba követelőzést, a figurák közt fennálló, törékeny erőegyensúlyt.
Radikális vízióját átitatja az emberi kapcsolatokban rejlő reménytelenség tudata. A férfiszexualitást különböző aspektusokból
vizsgálja: felmutatja eredetét és tudattalanban eredő forrásait.
Érzékisége kegyetlen, könyörtelensége költői. Az előadás feketehumorral, éles iróniával, az agresszió felmutatásával érzékelteti az érzelmek elsivárosodását, a klisészerűséget, amely a ma emberi kapcsolatait elborítja.
Koreográfia: Frenák Pál / Zene: Fabrice Planquette / Táncolják: André Mandarino, Miguel Ortega, Rolando Rocha, Várnagy Kristóf / Támogatók:
NKA, NKÖM, Trafó KMH, Sziget, FMK, La Faiencerie-Creil, AFAA, Ministere de la Culture, DRAC Picardie, DRAC Nord-pas-de-Calais


***


2006 augusztus 12., 23.45 - Performansz Színpad
Koré Company: Helga

A Koré Company Nóráját Ibsen: Nóra (Babaház) című drámája sugallta. A saját érzései és lehetőségei közé bezárt, mindenkori nő. A 2 x 2m-es térben nincs senki más, csak Nóra és az őt körülvevő oldalfalak nélküli, éleire lecsupaszított kocka - babaházának, zárt világának egyszerű szimbóluma. 
Rendező-koreográfus: Vida Virág, Előadja: Deczki Nóra


***

2006. augusztus 12. éjfél - Színházi Sátor
DanzAbierta (Kuba): Chorus Perpetuus


A DanzAbierta tizenöt év szüntelen munkássága olyan darabokban öltött testet, mint a Sin permiso, Ultimos días de una casa, El pez de la torre nada en el asfalto, vagy az El árbol y el camino, amelyekben Marianela Boán és a táncosok hitvallása szerint elméjük elárasztja az egész testüket és ez által visznek költészetet a mozdulataikba. A Chorus Perpetuus kiáll a kollektív akaratért és tetemre hívja az intoleranciát, az uniformizálást és a társadalmi bénultságot. Minden egyes színpadi cselekmény témája az egyén - az egyedüli és megismételhetetlen -, mint az előadás cselekménye, valamint a korunk társadalmát létrehozó dolgok egyvelege között fennálló kettősség, miközben mindkét oldalon megfigyelhető a kibékülés igénye. Mindezek az egybefonódott testek, gyors mozdulatok és hirtelen ütések általi szakítások nyelvezetével előadva, feloldják a különböző ellentéteket, mialatt a zene dallamával sugárzott harmónia folyamatosan el-eltűnik, majd visszatér.
Az egyetemes és a helyi, az ősi és modern, a hősies és a hétköznapi, a kubai burleszk humor és a tragédia, a közöny és az érzékiség, a spontaneitás és a szabatosság át- meg átszövi ezt a "szennyezett" táncdarabot, amely vállal minden kockázatot. A kubai kritikusok a 2001. év legjobb darabjának választották, amely hatalmas lelkesedést váltott ki sok más ország mellett Németországban, Kolumbiában, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Mexikóban, a Dominikai Köztársaságban és Hollandiában.
Koreográfia: Marianela Boán és a táncosok / Zene: Pergolesi, Simons, Curiel, Mozart, Gershwin, Ponjuán / Táncolják: Maylín Castillo, Orialys Hernández, José A. Hevia, Julio C. Manfugás, Grettel Montes de Oca, Odwen Beovides


***


2006. augusztus 13. 20 óra - Fű
GNM Kontúr Fizikai Táncszínház: Bál

Az előadást Ettore Scola: A bál című filmje ihlette.
A hétköznapi emberben visszatükröződő történelem, egy megelevenedő panoptikum az 50-es évektől napjainkig. A korok aktuális eseményei tánc és akrobatikai elemek ötvözésével megjelenítve, korhű zenei aláfestéssel. Izgalmas drámai elemek váltakoznak a bővérű humorral.
Előadják a GNM Kontúr Fizikai Táncszínház tagjai / Rendezőtanár:
Gyöngyösi Tamás

***

2006. augusztus 13. 20.45 - Performansz Színpad
PontNeon: Raum

 
Létezik-e egyáltalán "szabad lét", nem az történik-e velünk, általunk, hogy állandóan kereteket teremtünk a létezésünkhöz?
Kortárs tánc és mozgásimprovizáció
Alkotó-előadók: Gábor Júlia, Jobbágy Detti, Görög Árpád, Hum Zsuzsanna, Aradi Barna, Laura Valenti


***


2006. augusztus 13. 21 óra - Színházi Sátor
The Necessary Stage (Szingapúr): godeatgod

A godeatgod forgatókönyvét 2001. szeptember 11. tragédiája ihlette.
A darab arra keresi a választ, hogy vajon milyen erkölcsi alapelvek nyújthatnak fogódzót az embernek egy olyan világban, amelyben túlcsordul a becstelenség, az erőszak, a korrupció és az önzés, amelyben az erősebb jogot formál arra, hogy elpusztítson másokat.
Bensőséges és olykor humoros történetek, amelyben a szereplők megpróbálnak erőt meríteni a bajban a túléléshez és felépíteni maguk köré egy élhetőbb életet.
Az 1987-ben alapított szingapúri The Necessary Stage társulatának deklarált célja aktuális és fontos témákat feldolgozó darabok színrevitele és egy új színházi formanyelv létrehozása.
Író: Haresh Sharma / Rendező: Alvin Tan / Előadják: Aidli ‘Alin’
Mosbit, Peter Sau,
Rody Vera, Eriko Nemeto



***


2006. augusztus 13. 22.30 óra - Szabadtéri Színpad
Állami Népi Együttes: Pannon Freskók

Az antik világ, a népvándorlás hullámai s a kereszténység évszázadai után létrejött egy egységes és mégis változatos kultúra ezen a földrészen, melyet a magyar hagyományok is hitelesen közvetítenek. Az idén ötvenöt éves Állami Népi Együttes látványos táncvíziója monumentális, hol sodró, hol lírai jelenetei felidézik az európai s benne a magyar kultúra hatalmas, világunkat formáló hatását. A Pannon Freskók az őseinktől örökölt nyelven mondja el az emberi érzelmek, a szerelem és halál fenséges harcait a Tavasz (születés), a Nyár (beteljesülés), az Ősz (elmúlás) és a Tél (haláltánc) karakteres színeiben.
Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor / Közreműködnek: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara, valamint hangfelvételről meghívott zenészek és énekesek
Zene: Sebő Ferenc


***


2006. augusztus 13. 23.45 - Performansz Színpad
Bónyai Barbara: Én nem, de a tudatom szabad 
Akció, multimédia-show



***


2006. augusztus 13. éjfél - Színházi Sátor
Bozsik Yvette Társulata: Miss Julie

"Strindberg drámájában a grófkisasszony és az inas tragikus kimenetelű viszonya mögött megmutatkozik a társadalmi háttér, Bozsik színpadán a szexus kortól, helytől független, tág ontológiai értelmezést nyer.
A két nem egyedei folyton keresik a kapcsolatot egymással, néha vágytól hajtva, többször rezignáltan.
Bozsik Yvette a koreográfiában a teátrális nagyjelenetek mellett hangsúlyosan alkalmazza az érzékeny, metakommunikatív gesztusnyelvet.
Ezzel megtalálta a megfelelő, témához adekvát kifejezőeszközt.
Mert a Szent Iván-éji kalandokra is igaz: a nagy durranások mind egyformák, a lényeg a finom részletekben rejlik."
Előadják: Samantha Kettle, Gombai Szabolcs, Fülöp Tímea, Bozsik Yvette, Vati Tamás
Jelmez: Nagy Fruzsina / Tér: Pető József, Vati Tamás / Fény: Pető József / Zene: Jean-Philippe Heritier
Koreográfus-asszisztens: Lisztóczki Hajnalka / Koreográfus: Bozsik Yvette


***

2006. augusztus 14. 20 óra - Fű
Szabó Réka: Nylon revü

Rendhagyó divatbemutató és amorftánc.
Szatyordzsigolók és zacskócicák. Minek az a sok textil.
Szereplők: Gőz István, Jarovinszkij Vera, Kövesdi László, Szabó Réka, Szász Dániel /  Kosztüm: Bodnár Enikő / Zene: Baran Balázs mix
Támogatók: L1 Független Táncművészek Társulása, NKÖM, Marland Kft., szinhaz.hu, tancelet.hu
Médiatámogató: Pesti Est Súgó


***


2006. augusztus 14. 20.45- Performansz Színpad
DÍVAt-rend Formáció: Can/der kontra Ken/nabis
Divatperformance

Előadják: Barcza Renáta, Farkas Anett, Kovács Gabriella, Kulcsár Krisztina, Kulcsár Viktória, Novák Sára, Ormos Eszter, Paróczay Balázs, Rozgonyi Szabolcs, Somogyi-Magyar Gréta, Staller Anna, Szabó Olga, Tarnay Annamária


***

2006. augusztus 14. 21 óra - Színházi Sátor
Circa (AUS): The Space Between


A melbourne-i csapat lenyűgöző előadása a kortárs cirkusz, a fizikai színház és a kortárs tánc ötvözete. A hagyományos cirkusz dinamikus erő-, rugalmasság- és egyensúlymutatványai náluk az egységes koreográfia tudatosan használt dramaturgiai elemei: hangulatokat, helyzeteket, rövid történeteket jelenítenek meg.
A művészek anyanyelve a testbeszéd, szavak helyett mozdulatokkal, gesztusokkal mesélnek nekünk.
Előadják: Chelsea McGuffin, David Carberry, Darcy Grant / Rendezte: Yaron Lifschitz


***


2006. augusztus 14. 22.30 óra - Szabadtéri Színpad
Mísia (P): Drama Box lemezbemutató koncert


Mísia a portugál születésű énekesnő sok országot, kultúrát, embert és zenei stílust hagyott a háta mögött, mire visszatért szülőföldjére.
Mára a portugál blues, a fado városi ikonjává vált, aki otthonosan mozog a tango és a bolero világában is. Lénye különös titokzatosságot sugall. Dalai a szenvedély örök ciklusáról szólnak: az ember először megtanul szenvedni, majd szeretni, aztán elmenni, és végül gondolatok nélkül tovább élni. Mísia koncertjei felkavaróak és katartikusak, mert a szenvedélyről olyan intenzitással tud énekelni, mint kevesen.
Ének: Mísia / Zenészek: Jose Manuel Neto, Carlos Manuel Proença,
Daniel Pinto, Luis Cunha, Vincent d’Aversa


***


2006. augusztus 14. 23.45 - Performansz Színpad
Türkiz produkció
Szelence csoport: "Türkiz álmok valósága" 
"Türkuaz Arzular"

(szertartástánc)

Orientális látványszínházi elemeken alapuló szertartástánc. Vizuális- és hang effect-ek, egy látványos koreográfia hozzáadásával segítik a befogadót egy szertartáson való jelenlét élményébe, ahol a kifejezetten női szimbólumokkal a tánc mint  áldozati felajánlás részeseivé válhatnak. A látvány egzotikus és futurisztikus elemek egyvelege.   
Alkotó-előadók: Komáromi Judit / Nese, Dulics Éva, Debreceni Nelli

***

2006. augusztus 14. éjfél - Színházi Sátor
Frenák Pál (H) / Mariko Dance Theatre (J)

Két gyökeresen eltérő kultúra, két különböző, mégis hasonló sors, két egymásra épülő koreográfia egy este!

1. Frenák Pál (H): Mennono
Frenák Pál siketnéma szülők, korán árvaságra jutott, hányattatott sorsú gyermekeként a táncban találta meg a traumafeldolgozás, az identitáskeresés és az önkifejezés eszközét. Gyönyörű szólójában, a Mennonoban az őt jellemző egyedülálló táncnyelvet, a kortárs tánc és a jelnyelv ötvözetét csodálhatjuk meg.
Koreográfia és tánc: Frenák Pál

2. Mariko Dance Theatre (J): Amaae & Hungary Mandala
 Az ősi szamurájcsalád sarja, Mariko Takayasu koreográfiai munkássága a fizikai betegség és annak legyőzése tapasztalatán alapul. Táncterapeutaként a pszichoterápia,  a keleti harcművészetek, a jóga és a kortárs japán tánc eszközeivel a test, a lélek, az intellektus és a szellem integrációjára törekszik. Jelen koreográfiájában gyermekkori emlékképeit jeleníti meg a tánc segítségével, folyamatos kölcsönhatásban környezetével és a közönséggel.
Koreográfia: Mariko Takayasu / Táncolják: Mai Onjyo, Sayaka Akitsu, Megumi Gonno, Muneyoshi Aoki, Risa Shimada

***


2006. augusztus 15. 20 óra - Fű
Company ST - Gál Eszter együttese: Figyelem

"Párbeszéd / Hallgatás / Elmerengés / Eltávolodás / Közeledés - Kapcsolat Nézlek, veled vagyok / Csak maradni / Hallani minden rezdülésed, ami rólam árulkodik Út / Járható / Belelátok / Egyé válok / Feloldódok Elmozdulsz / Követsz / Találkozunk a tér időtlenségében Tükör vagy, visszaadod érthetetlen rezdüléseim hullámait Figyelem / Figyellek / Figyelnek / Figyelve - Figyelsz"
"Társamhoz egyetlen dolog kapcsol: a figyelem irányultsága.
Figyelem mozgását, jelenlétét, döntéseit, majd lassan azonosulok vele. Mikor minden rezdülését érzem, én is mozdulni kezdek. Minden születő mozdulatom belőle indul ki és áramlik hozzám. Mintha ő mozgatna engem, én csak követem..." A figyelemmel való "játékban"
rengeteg lehetőség rejlik. Benne van a valóság és a képzelet, a test és az érzelmekkel teli lélek, a puszta, ösztönös reakciók és a megfontolt cselekedetek.
Koncepció, rendezés: Gál Eszter / Alkotó táncosok: Juhos István, Kopeczny Katalin, Molnár Csaba, Michaela Pein, Nagy Zoltán, Réti Anna / Zene: Sőrés Zsolt / Fényterv: Bánki Gabriella
Kosztüm: Csorba Krisztina
Támogatók: NKA, NKÖM, Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, L1 Független Táncművészek Társulása, Új Előadóművészeti Alapítvány, Marland Kft, Artus Stúdió, Juventus Produkció

***


2006. augusztus 15. 20.45 - Performansz Színpad
Bónyai Barbara: Én nem, de a tudatom szabad
Akció, multimédia-show


***


2006. augusztus 15. 21 óra - Színházi Sátor
Ivo Dimchev (BG): Lili Handel


Az 1976-ban született Ivo Dimchev a kortárs bolgár előadóművészet egyik legígéretesebb tehetsége, egy kivételesen szuggesztív ‘Gesamtkunst’ előadó. Magyarországon először 2005 nyarán, a szegedi Thealter fesztiválon játszotta Lili Handel című darabját, amelyért megkapta a Kritikusok Nemzetközi Szervezete, az AITC és a magyar Színikritikusok Céhe által közösen szervezett nemzetközi szeminárium díját.
"Az előadás létrehozásának legfőbb mozgatórugója az emberi test, mint a fizikai és esztétikai fogyasztás kiemelt tárgya. Az előadás - amely az a meztelenséget és a szemérmetlenséget tűzi ki zászlajára - az elejétől fogva felülmúl minden előzetes várakozást. Minden mozdulat transzszerű, mechanikusan ritmusos. Az alig érthető beszéd, a furcsa hajlítások egy olyan nem-emberi lény érzetét keltik, aki már átlépte önnön határait. Lili Handel folyamatosan próbálja megtalálni az állandóságot valahol a személyiség összeomlása és a méltóság között.
Amikor szalaggal játszó tornászt személyesít meg, valami mindig elromlik.
Amikor csillogó nyaklánccal díszíti fel magát, úgy néz ki, mint egy kantárt viselő ló. Elénekel egy dalt, de a lemez állandóan ugrik. Kísérlet, kudarc, kísérlet, kudarc...
állandó tétovázás az ember vágyai és bizonytalanságai között."
Ana Vaszeva: Ivo Dimchev Lili Handel budoárjában / Literaturen Vesztnik Szöveg, koreográfia, zene: Ivo Dimchev


***


2006. augusztus 15. 22.30 óra - Szabadtéri Színpad
Arcipelago Circo Teatro (I-Kuba): Tesoro

Karibi akrobata show pörgős zenével és fantasztikus kubai artistákkal!
Az Arcipelago Circo Teatro előadásaiban az olasz Commedia dell’Arte hagyománya ötvöződik a kortárs cirkusz modern formanyelvével.
Ennek megfelelően minden darabban a különböző mutatványok felfűzhetőek egy dramaturgiai fonalra. A Tesoro előadásában egy lakatlan szigetre vetődött hajótörött küzdelmeit kísérhetjük nyomon, aki kénytelen egyedül megküzdeni a természeti elemekkel, és saját eszében és erejében bízva egy új világot felépíteni maga köré.
Rendezte: Marcello Chiarenza és Alessandro Serena / Zene: Carlo Cialdo Capelli / Szereplők: Akrobaták - Chavez Hedes Dayan, Costa Nunez Pedro, Perez Fernandez Javier, Piedra Caesar Ihosvany, Dominguez Leon Hector Dunieski, Rodriguez Carrasco Joel Zacarias / Színész - Pasqualini Emmanuel / Énekes - Claudia Facchini / Produkciós partnerek: Circuba, Ente Parchi - City of Venice


***


2006. augusztus 15. 23.45 - Performansz Színpad
A Táp Színház akciója


***

2006. augusztus 15. éjfél - Színházi Sátor
TÁP Színház: Minden Rossz Varieté - Best Worst Of

A TÁP Színház társulatát a rossz színház iránti szenvedélyes elkötelezettség tartja össze. Túl sok jó színház van a világon. Túl sok jó színész, túl sok jó rendező. Túl sok jó darab, túl sok jó előadás. Ki nem unja már a remek világítást, díszletet, jelmezeket?
Kit nem altatnak el a zseniális kísérőzenék? A rossz színház ritka kincs, egyre ritkább. Megismételhetetlen.
Meg kell becsülnünk ezt a kincset.
Ápolnunk, TÁPlálnunk kell a rossz színház ősi hagyományát, meg kell őriznünk a következő generációk számára. Célunk, hogy a lehető legtöbb rossz, amatőr, dilettáns, gagyi, penetránsan kellemetlen színházi előadást hozzunk létre minden szezonban, így a 2005-2006-os színházi évadban is. Mi nem katarzisra törekszünk.
Éppen ellenkezőleg. Nem megtisztuláshoz, megvilágosodáshoz, megnemesedéshez, hanem további lelki, erkölcsi, intellektuális piszkolódáshoz kívánjuk segíteni közönségünket. Nincs olyan nézőre szükségünk, akire felemelő hatással lehetünk. Ne látogassa előadásainkat az, aki a színháztól szórakozást, vagy tanulságokat vár. Nincs színház közösség nélkül. Közösségünk kiveti magából mindazokat, akikben maradt még önbecsülés. A jó színház művelőivel ellentétben mi örülünk annak, ha a közönség nem figyel az előadásra, beszélgetnek, telefonálnak, esznek, isznak, ki-be járkálnak, viszályokat intéznek el előadás közben. Valamennyiünknek jól esik, ha a nézők nem nevetnek a poénokon, ha nem érzékenyülnek el a szomorú jelenetek alatt, ha nem tapsolnak. Boldoggá tesz bennünket, ha előadásainkról hallgat a média.
Szereplők: Csányi Sándor, Lázár Kati, Juristovszky Sosa, Drobek Attila, SICKRATMAN, Érsek-Obádovics Mercédesz, Schönberger Ádám, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Kovács Lehel, Szabó Simon, Kamarás Iván, Jordán Adél, Fenyő Iván, Nagy Ervin, Keresztes Tamás, Kocsis Gergő, Ubrankovics Juli, Elek Feri, Diósi Gábor, Vécsi Tibor, Horváth Ákos, Sipos Vera, Hajduk Károly, Czapkó Antal, Mucsi Gergő / Rendező: Vajdai Vilmos Bocs annak, aki nincs rajta, attól aki rajta van, de nem lesz, és attól aki rosszul írtuk (sic)!

forrás: Sziget Színház

süti beállítások módosítása