NYOLCADIK völgyNAPló

Egész délelõtt esett, de ez nem nagyon riasztott el senkit attól, hogy a hétvégét a Völgyben töltse. A kocsisor szinte Kapolcs határáig állt, bebocsáttatásra várván. Kapolcson a Felsõ Iskolában a Zöld Udvar programjaira is sokan látogattak el, nagyon népszerû volt a bio-borok kóstolása, és a mûanyag hulladékból való ékszerkészítés. Nem kell hozzá más, mint néhány üres joghurtos pohár, tejföl-tetõ, esetleg tojástartó, egy mintás szalvéta, meg egy kis ragasztó.

Egyszerűen ki kell vágni a mintát, ráragasztani a műanyagra, formára vágni, majd még egyszer átkenni ragasztóval, és már kész is az egyedi fülbevaló, nyaklánc, vagy éppen karkötő. És a műanyag hulladék is kevesebb!

Hogy is kell?
Eközben az udvaron nagy attrakció történt, ugyanis épp fölfújták az óriás szürkemarhát, a gyerekek ámulata közepette. Azonnal birtokba is vették, bújócskázás végett.

Mekkora!

Öcsön a Faluházban még mindig látható Petrás Mária csángó képzőművész gyönyörű kiállítása. A kerámiák Jézust és Máriát ábrázolják, ám mégis mindegyik más és más. Színviláguk melegséget áraszt, a falusi vallásos családok hangulatát hozza be a pici szobába. A kiállítás különlegessége, hogy a dekorációként szolgáló szőnyegeket, szőtteseket, terítőket Petrás Mária édesanyja készítette.

Petrás Mária kerámiái

Pulán a Bárkakertben (vagyis az eső miatt a Faluházban) Bereményi Gézával beszélgetett Reményi József Tamás. A téma főként Bereményi fiatal-író kora, a ’70-es évek volt, melynek gyökereit természetesen - mint a hasonló korú írók többségénél - a gyermekkor idején, ’50-es években kell keresni. Épp új könyvön dolgozik, mely eredetileg már készen van, de átíratik, ebből hallhattunk is egy fejezetet az ’56-os forradalomról és az azt követő évekről, valószínűleg némi önéletrajzi felhanggal.

Bereményi Géza

Taliándörögdön a református templomban Dinnyés József sorozatában most az Izraelben élő magyar költők énekelt versei következtek. Emellett Dávid-zsoltárok is elhangzottak, először magyarul, Szenczi Molnár Albert fordításában, Dinnyés József zenéjével, majd óhéberül, a vendégként közreműködő kántor, Weisz Ferenc jóvoltából. A versek és a zsoltárok remekül kiegészítették, alátámasztották egymást, kicsit elgondolkodhattunk az előttünk álló válaszutakról, a jó és a rossz döntésekről.

Dávid zsoltárai

A Klastromszínpadon a Nigun együttes zenélt. A "nigun" jiddis szó, jelentése: dal, szavak nélkül. A zenekar a kelet-európai zsidó népzene motívumait keverte össze a kortárs jazz hangzásvilágával. Az eredmény meglepő, Magyarországon egyedülálló műfajt eredményezett, hiszen nem a klezmer zene sajátosságai kerültek előtérbe, hanem ezek csak kiegészítették, megbolondították a jazzes alapokon nyugvó dalokat, improvizációkat.

Nigun
Az Óvodakertben Darvas Bence és zenészbarátai álltak a színpadon. Hihetetlen profizmussal és könnyedséggel zenéltek együtt (persze mindenki több hangszeren is játszott), egy század eleji kávéház hangulatát idézve. A billentyű mellett előkerült a szaxofon, a trombita, a fuvola, sőt, még egy hirtelen kézbeakadt műanyag pohár is, "perka" és effekt gyanánt.

Darvas Bence a kóláspohár bűvkörében
A hétvégén még rengeteg izgalmas és érdekes előadás, koncert van kilátásban, és ha minden jól megy, olyan tiszta, napos marad az idő, mint ma délután! De ha nem, az sem baj, csak jól öltözzenek fel az esti szabadtéri programokra!

Szöveg: Rick Zsófi

Fotók: Kassay Róbert, Kun Zsuzsi és Rick Zsófi

NAPlovak:

NYOLCADIK völgyNAPló
HETEDIK völgyNAPló
HATODIK völgyNAPló
ÖTÖDIK völgy NAPló
NEGYEDIK völgyNAPló
HARMADIK völgyNAPló
MÁSODIK völgyNAPló
ELSŐ völgyNAPló

süti beállítások módosítása