Mától Bárka Kikötő

A Bárka Kikötõ 2006. augusztus 25-étõl három napon át horgonyozik a Kultuccában. A Ráday utca multikulturális fesztiválhajója a Mûvészetek Völgyébõl érkezik az utcába, valamint a Bakáts térre, hogy a Káli-medence tíz napos összmûvészeti fesztiváljának esszenciáját hozza el hozzánk. Az ingyenes programsorozat olyan különlegességeket nyújt, mint Boban Markovic Orchestra és Palya Bea Quintet elsõ közös koncertje a Nagyszínpadon, vagy az Assisi Szent Ferenc Templomban felzengõ Contemporary Gregorian. A Bárka Kikötõ vendége Pécs, Európa Kulturális Fõvárosa 2010 lesz, így szinte természetes, hogy a (Nem) mindennapi irodalom házigazdája a JELENKOR.

A Bárka völgyi hajója idén már negyedik alkalommal érkezik a Ráday Kultuccába augusztus utolsó hétvégéjén, és a Művészetek Völgyéből hozott, válogatott programmal elköszön a nyártól. A Bárka a pulai "kikötői rend" alapján építi fel a Ráday utcai programot is: koncertek, kiállítások, irodalmi estek, gyermekprogramok és Hang-Szín-Ház várja az érdeklődőket. A kicsik és a nagyok péntek délután láthatják a színházi műfajok egyik legősibb, legközvetlenebb formáját megjelenítő utcaszínházi csoport, a Bab Társulat (óriásbábok) játékát, mely a vásári mutatványos elemeket ötvözi bábos elemekkel. Nekik kedveskedik szombaton a Görömbő Kompánia magyar népmesékből alakított műsora. A Kisszínpadon Buster Keaton rövidfilmjeire Darvas Ferenc zongorázik. Esténként a Bakáts téri Nagyszínpadon lép fel Boban Markovic Orchestra és a Palya Bea Quintet és Cseh Tamás. A fesztivált vasárnap este a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Templomban megrendezett Contemporary Gregorian koncert zárja: találkozik a középkor, a reneszánsz és a huszonegyedik század zenéje, és az előbbi inspirálja az utóbbit. A feldolgozásokat Balázs Elemér, Balázs József, Dés László, Mizsei Zoltán és Szandai Mátyás készítette.

 

PROGRAM

PÉNTEK

Kisszínpad (Ráday 27.):
16.30  Bab Társulat (óriásbábok) - A Bab Társulat 1995 óta az ország különböző pontjain lép fel kicsik és nagyok örömére. A színházi műfajok egyik legősibb, legközvetlenebb formáját megjelenítő utcaszínházi csoport a vásári mutatványos elemeket ötvözi bábos elemekkel.

17.30 A Jelenkor vendége: Konrád György és Németh Gábor (Pécs)

19.00 Symphonic Brass Quintet (Pécs) - A pécsi fúvósok régi magyar táncoktól Albinoniig, Bachtól Mozartig, Debussytől kortárs zenéig fújják. Az együttes tagjai: Solymosi Péter  (trombita), Mátyás Tibor (trombita), Szilágyi Lajos (kürt), Vida Lóránd (harsona), Vida Róbert (tuba).

20.30 Az 1920/30-as évek animációs rajzfilmjei és Buster Keaton rövidfilmjei Darvas Ferenc zongorakíséretével:
• Adott jelre (The 'High Sign') 20 perc, 1921
A sehonnai Buster sehol sem felel meg. Mígnem egy újsághirdetésben céllövöldést keresnek. Itt sikeresen elhiteti azt is magáról, hogy kiváló mesterlövész. De mihez kezd, ha bérgyilkosnak és testőrnek is felkérik egyszerre?
• Madárijesztő (Scarecrow) 20 perc, 1920
Buster és szobatársa ugyanabba a lányba szerelmes. A lány apja azonban mindkét udvarlót elzavarja. Ebből azután sok-sok bonyodalom származik...
• Szomszédok (Neighbors) 18 perc, 1920
A szerelmesek egy nagy udvar két oldalán élnek. A zord szülők deszkapalánkkal próbálják elválasztani őket egymástól. De Busternek nagyon megfelel a ruhaszárító, mint közlekedési alkalmatosság... Rómeó és Júlia Buster módra.
(támogató: az Uránia Filmszínház)

Ráday Könyvesház:
16.30-20.00 Best of Hang-Szín-Ház (hangjátékok) - a Művészetek Völgyében templomban hallgattuk, most pedig a Ráday Könyvesházba ülhetünk be, hogy a Rádiószínház legújabb és legjobb felvételeivel megismerkedhessünk.

Nagyszínpad (Bakáts tér):
20.00 Boban Markovic Orchestra és a Palya Bea Quintet közös koncertje - Egy törékeny lány gyönyörű hanggal és körülötte tucatnyi férfiember fújja, üti, veri, hogy szétreped az ég. Csodára számítsunk.   

 

SZOMBAT

Kisszínpad (Ráday 27.):
16.30 Görömbő Kompánia (gyerekprogram) - A Görömbő Kompánia magyar népmesékből alakított műsorai közös játékok a közönséggel, melyek során a nézők aktív szereplőivé válnak a meséknek, és végül az egész egy vidám táncházi forgataggá alakul. Prekler Kata-tánc, ének, népi gyermekjátékok, Karánsebesi Balázs-tánc; Horti Zoltán-mese; Karakas Zoltán-duda, sípok, tülök; Romháti Krisztián - tekerő, citera

17.30 A Jelenkor vendége: Bertók László és Závada Pál (Pécs)

19.00 Yengibarjan-trió - A trió 1999-ben alakult, arra törekedve, hogy ötvözze az argentín tangó, az azt megújító Astor Piazzolla és a különféle népzenék világát. "Azonos hőfokon, azonos érzékenységgel nyílik meg a 'tangó szenvedélye', amely David szavaival úgy fest, 'akár a női kiabálás, vagy mint amikor összetörik egy pohár, vagy átgyalogolsz egyedül egy híd alatt'. S amelynek úgy a tangó, mint David számára, Piazzolla volt a forrása." - Marton László Távolodó
David Yengibarjan - harmonika, Egri János - bőgő, Botos József - gitár

20.30 Az 1920/30-as évek animációs rajzfilmjei és Buster Keaton rövidfilmjei Darvas Ferenc zongorakíséretével:
• A pech (Hurd Luck) 27 perc, 1921
A nincstelen Buster a sok sikertelen öngyilkossági kísérlet után tudományos felfedezésre indul...
• Hekusok (Cops) 21 perc, 1922
Hősünk, egy rakomány bútorral a rendőrségi díszszemle kellős közepén találja magát, ahol a rendőrök hamarosan védelemre szorulnak...
• A bűnbak (The Goat) 27 perc, 1921
Mi történik, ha összetévesztenek bennünket egy hírhedt bűnözővel? Buster a bűnbak szerepében, aki pont egy rendőr lányába szerelmes...
(támogató: Uránia Filmszínház)

Ráday Könyvesház:
16.30-20.00 Best of Hang-Szín-Ház (hangjátékok)

Nagyszínpad (Bakáts tér):
20.30 Cseh Tamás-est (vendég: Másik János) - Merítés-válogatás 35 sűrű évből. Lesznek régiek, amiket nem lehet elégszer hallgatni, lesznek keveseknek ismerősek a legutóbbi CD-ről, és lesznek ideiek, vadonatújak, mert írtak-írnak ám: Géza és Tamás. És igen, belép János is. János és Tamás. Csak nem új levél íródik?!


VASÁRNAP

Bakáts tér:
16.30 Baltazár Színház: Repülési engedély - angyaloknak
A társulat tagjai Vörös István nekik írt poétikus-minimalista történetét adják elő, saját verseikkel megfejelve. "Vakondkabát, angyalzokni - egy a közös, nem kell mosni." Egyébként a történet egy láthatatlan szamárról és olyan alakokról szól, akik a Baltazár vontatta kocsin utaznak, meg egy szívtelen vámosról, aki hitet nyer egy szép lány által.

Kisszínpad (Ráday 27.):
17.30 A Jelenkor vendége: Márton László és Kőrösi Zoltán (Pécs)
  
19.00 Mozart: Bastien és Bastienne - kamaraopera
Mozart legnagyobb kedvvel operákat és daljátékokat alkotott: két és fél évtized leforgása alatt több, mint húszat. A Bastien és Bastienne (1768) című daljátékát a zeneirodalom első remekműveként tartja számon, pedig mindössze 12 évesen komponálta.
Pásztorlány: Ledniczky Diána
Bastien, a kedvese: Szabó Sebestyén
Colas, a "varázsló": Philipp György
Rendező: Várnai Balázs
Díszlet, látvány: Sárkány Kata
Közreműködik: a Schola Cantorum Budapestiensis szólistái és kamaraegyüttese,
művészeti vezető: Bubnó Tamás
 
20.30 Az 1920/30-as évek animációs rajzfilmjei és Buster Keaton rövidfilmjei Darvas Ferenc zongorakíséretével:
• A színház (The Playhouse) 20 perc, 1921
Többfunkciós színházi emberek előnyben!
• Ifjabb Sherlock Holmes (Sherlock, Jr.) 45 perc, 1924
Buster és vetélytársa Ward, Kathryn szerelméért küzd. Ward, hogy befeketítse ellenfelét, ellopja a lány apjának óráját. Buster álmában - mint egy filmben - megjelennek élete szereplői. Ő a főszereplő, ifjabb Sherlock, aki éppen az eltűnt gyöngyök után nyomoz...
(támogató: Uránia Filmszínház)

Ráday Könyvesház:
16.30-20.00 Best of Hang-Szín-Ház (hangjátékok)

Assisi Szent Ferenc Templom (Bakáts tér):
20.30 Contemporary Gregorian (Dés László - Balázs Elemér Quartet - Voces 4 Ensemble)

Mondjuk ki egyszerűen: az év lemeze! Egy négytagú énekegyüttes, valamint egy szabad zenét játszó jazz-quartet két műfajból egy harmadikat hoz létre. Találkozik a középkor, a reneszánsz és a huszonegyedik század zenéje, és az előbbi inspirálja az utóbbit. A vokális repertoár a 7.századi egyszólamú gregorián énekektől, többszólamú középkori organumokon át, a 16. századi reneszánsz motettákig terjed. A gregorián tételek mellett Perotinus, Stoltzer, Festa, Gibbons és Lassus művei hangzanak el, melyekre a jazz-quartet -mintegy folytatva azokat- szabad improvizációkkal reflektál. Ez a jelen idejű szubjektív zenei asszociáció teszi kortársunkká a gregorián, illetve reneszánsz műveket. A feldolgozásokat Balázs Elemér, Balázs József, Dés László, Mizsei Zoltán és Szandai Mátyás készítette.
A jazz-quartet tagjai:
Dés László - szaxofon, Balázs József - zongora, Szandai Mátyás - bőgő, Balázs Elemér - dob
A Voces4 Ensemble, Mizsei Zoltán vezetésével: Hegyi Barnabás - kontratenor, Gyulai Csaba - tenor, Mizsei Zoltán - bariton, Demjén András - basszus)

Egyéb programok:
Cseri László: Pécs (fotókiállítás - Ráday utcán)   
Szabó Ádám: Bárka-plakátok (kiállítás - Ráday utcán)  
- A megújuló Józsefváros (Rév 8-kiállítás - Bárka Kikötő)    
- Napfényműterem (Kassay-fotó)

forrás: Bárka Színház

süti beállítások módosítása