Háy Gyula - Appassionata

Az 1956-os évforduló alkalmából október 27-én mutatják be a Budapesti Bábszínházban Háy Gyula Appassionata címû mûvét. Háy, Molnár Ferenc után a világszerte legismertebb és legtöbbet játszott magyar színpadi szerzõ, akirõl ennek ellenére mostanában keveset hallottunk. Az ünnep színházi eseményei között drámája végre kellõ reflektorfényt kap. A történet fõ helyszíne az Andrássy út 60., a ház mely nyilas és ávós centrum volt, az ÁVH szállította ide kihallgatásra, megkínzásra, fogságra, kivégzésre a polgárokat (ma Terror Háza Múzeumként mûködik). Ezen hírhedt épülettel szemben 50 év elteltével egy izgalmas, történelmi szempontból sok kérdésre választ adó elõadást láthatnak.


Álmosd Pahedra, Fullajtár Andrea, Király Attila, Sztarenki Pál

Főszereplője Viktor, akit letartóztattak versei és röpcédulák terjesztése miatt, a gyönyörű és híres zongoraművésznő, Brigitta, aki hat éve disszidált és most visszatért, hogy kiszabadítsa a Kádár-kormány börtönéből forradalmár, költő férjét. Kettejük szerelmi története bontakozik ki politikával, árulással, megvesztegetéssel, boldogtalansággal, bátorsággal és fontos eszmékkel átitatva egy olyan korban, amikor saját maguk megtagadása lehet a szabadság ára.


Fullajtár Andrea, Király Attila


1957-ben járunk, a kérdés, hogy vajon a Brigitta eléri e célját, hogy kiszabadítsa Viktort, a forradalmárt, vajon a kihallgatáson megtöri e Viktort az őrnagy, aki az új hatalommal való együttműködést kéri cserébe, vajon a legjobb barát (Károly) vállalja e felelősségét, vajon miért hagyta el az országot Brigitta évekkel ezelőtt és dobta el magától a szerelmet a nyugati csillogásért cserébe, vajon segít e az édesanya (Mami) és a régi öreg barát (Marcell) közbenjárása, vajon mennyire lojális Viktor és Brigitta?
Háy Gyula darabja mindezekre választ ad, remek szereposztással elevenedik meg az 1956-os évek után szinte mindennapi kérdéseket boncolgató dráma. A konfliktusok súlya, hőseinek morális, szellemi nagysága, az egyetemesség szintjére emelő katarzis olyan, akár egy görög tragédia. 


Janicsek Péter, Sztarenki Pál


Az Óbudai Teátrum bemutatja:

Háy Gyula: Appassionata
 

Brigitta - Fullajtár Andrea
Viktor - Janicsek Péter
A Mami - Lázár Kati
Károly - Király Attila
Marcell - Lukáts Andor
Matild - Álmosd Phaedra
Gizella - Nyári Beáta
Az őrnagy - Sztarenki Pál

A kar:
Genti András, Habány Tamás, Milka Júlia, Boronyák Gergely

Jelmeztervező: Bánki Róza
Díszlettervező: Werner József

Rendező: Vas-Zoltán Iván


Fullajtár Andrea, Lázár Kati

Bemutató: 2006. október 27. 19.00 óra
Helyszín: Budapest Bábszínház

Vass Kata/szinhaz.hu

süti beállítások módosítása