Aranytíz Teátrum

Az Aranytíz Teátrum az õszi hónapokban két tavaly ilyenkor bemutatott darabbal jelentkezik, a Pozsgai Zsolt által írt és rendezett Szécsi Pál címû zenés játékkal, valamint a Vetlényi Zsolt festményeivel valóban álomszéppé vált díszletek között játszódó Karinthy darabbal, a Gellérthegyi álmokkal. Az 1956-os Forradalom és Szabadságharcra emlékezve pedig Pozsgai Zsolt: Szerelmem, Magyar Katalin címû darabját állítja színpadra Szabados Mihály. A bemutató idõpontja október 24.

Pozsgai Zsolt: Szécsi Pál

- zenés játék két részben Szécsi Pál szerelmeiről-

Szereplők:
Gergely Róbert, Radó Denise, Maronka Csilla, Borbáth Ottília, Józsa Imre/Nádas György

Rendező: Pozsgai Zsolt

A darab Szécsi Pál alakját idézi meg: Hat szerelem, hat kapcsolat, hat öngyilkossági kísérlet.
Szécsi Pál táncdalénekes 1944-ben született. Első sikere 1967-ben a Táncdalfesztiválon a Csak egy tánc volt című dal volt. Nagyobb slágerei az Adagio, a Bús szívvel énekelni, az Egy szál harangvirág, a Két összeillő ember, a Kismadár, a Kósza szél, a Talán sok év után, a Távollét, a Violák. 1974. április 30-án öngyilkos lett. Temetése a Farkasréti temetőben minden addigi közös bánatot felülmúlt, Szécsi sírjára a fanatikus hölgyrajongók évekig még befőttet is vittek, és sokan a sír mellett akartak éjszakázni. Ma az Aranytíz Teátrum előadása idézi meg a nagy kedvenc alakját.


Jelenet a Gellérthegyi álmok c. előadásból
fotó: Nehéz Andrea

Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok

Szereplők:
Drajkó Juli, Simon Kornél

Rendező - dramaturg: Szabados Mihály

Karinthy darabja 1945-ben játszódik Budapest felszabadítása előtt egy héttel. Két fiatal bujkál egy gellérthegyi villában. A Fiú katonaszökevény, akinek elege lett a háborúból, a Lány családját zsidó származása miatt kiirtották, nagy nehezen sikerült megmenekülnie. Játszanak, hogy legyőzzék félelmeiket, hogy eltöltsék az időt, hogy túléljék a borzalmakat. Játszanak a szavakkal, az ételek neveivel, mert éheznek, eljátsszák a múltjukat, hogy földolgozzák azt, egymásba szeretnek, majd eljátsszák a jövőjüket. Játékból elszállnak a Holdra, mert a valóság annyira elviselhetetlen.


Jelenet a Gellérthegyi álmok c. előadásból
fotó: Nehéz Andrea



Pozsgai Zsolt: Szerelmem, Magyar Katalin
/Anziksz-1956/

Szereplők:
Az Aranytíz Musical Stúdió növendékei: Bóna Katalin, Juhász Levente, Bunyevácz Katalin, Pesthy Dorottya, Rembeczki Eszter, Balázs Krisztina, valamint Szilágyi István színművész

Rendező: Szabados Mihály

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc egyik legendás hőse volt a tizenhat éves, önkéntes Vöröskeresztes lány: Magyar Katalin. A belvárosi harcokban áldozta fel életét a forradalom utolsó napjaiban. Senki sem kényszerítette, önként jelentkezett a sebesültek ápolására, az utcán heverő meglőtt civilek, katonák ellátására. Nem volt egyedül: iskolatársai a háttérből segítették, szüleikkel befogadták a sebesülteket, akiket nem lehetett már kórházba vinni, vagy akiket sebesülten is bújtatni kellett.
Középiskolásoknak szóló ifjúsági előadás.


***

Program

- 2006. szeptember-október -


• szeptember 24. 19.00
Pozsgai Zsolt: Szécsi Pál

• október 5. 19.00
Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok

• október 8. 19.00
Pozsgai Zsolt: Szécsi Pál

• október 24. 15.00 óra
Pozsgai Zsolt: Szerelmem, Magyar Katalin /Anziksz-1956

• október 29. 10.00 óra
Pozsgai Zsolt: Szerelmem, Magyar Katalin /Anziksz-1956

Tájelőadások:
Szeptember 23. Lenti - Szécsi Pál
Október 14. Kapuvár - Szécsi Pál

forrás: Aranytíz Teátrum

süti beállítások módosítása