Molnár Ferenc: Színház

Az 1920-30-as évek legsikeresebb színdarabírója, a külföldön legismertebb magyar drámaíró kétségtelenül Molnár Ferenc. Színmûírói pályafutását a Vígszínház háziszerzõjeként kezdte, de elsõ színdarabjának bemutatója után gyors sikereket könyvelhetett el, s egyre több budapesti színház tûzte mûsorra színdarabjait.

A dialógusépítés, a hatásos és különös színpadi helyzetek teremtésének utolérhetetlen mestere megújította a századelőn uralkodó, francia mintájú, "jól megcsinált" színdarabok műfaját. Molnár Ferenc vígjátékai nemcsak szórakoztatóak, de hiteles lélektanisággal és tökéletes szerkezettel bírnak. Darabjai a mai napig gyakran bukkannak fel a hazai és külföldi színházak műsorán, ki ne ismerné az Üvegcipőt, a Liliomot, a Játék a kastélyban-t, vagy a Testőrt? Molnár-darabot színpadra állítani mindig hálás ötlet, hiszen gördülékeny stílusa, humora, bájos szereplői és történetei garantálják a sikert.

A Petőfi Színház évadnyitó bemutatója lesz a három egyfelvonásos színdarab előadása. Bár e darabokat az író gyűjtötte egy csokorba, általában önmagukban jelentek meg a színházak műsorán. Mégis összetartoznak, hisz mindhárom történet a "színház a színházban" izgalmas, s főként igen humoros jelenségéről szól. Az Előjáték Lear királyhoz egy színészóriás története, aki kénytelen visszaélni tehetségével, hogy megmentse irháját az elcsábított hölgy férjétől. A Marsall-ban egy szerelmi viszony feloldása, szintén a férjjel való konfliktus megoldása kényszeríti szerepjátékra a főszereplő színművészt. Az Ibolya pedig a "szereposztó dívány" kifigurázott esete, mely a színházigazgató szemszögéből ábrázolja a színésznők szerződtetésének problematikáját.

A három egyfelvonásos színdarabot Színházunk művészeti vezetője, Kőváry Katalin rendezi, s remek alkalom lesz a Veszprémi Petőfi Színház megújuló társulatának bemutatkozására.

Veszprémi Petőfi Színház bemutatja:
Molnár Ferenc: Színház
- három egyfelvonásos színdarab -

Szereposztás:

Bánáti-Litvay-Igazgató: Szirtes Balázs
Dr. Ernő: Kőrösi Csaba
Burgundi fejedelem-Zeneszerző: Tóth Loon
Helén-Edit-Széll kisasszony: Csarnóy Zsuzsanna
Ügyelő-Dr. Jánossy: Benczédi Sándor
Tűzoltó: Nyirkó István
Somogyi: Ónodi Gábor
Fodrász-Inas-Szolga: Bakody József
Portás: Szűcs László
Báró: Szalma Tamás
Roboz kisasszony: Soltis Eleonóra
Sobri Ilonka: Halas Adelaida
Thúz kisasszony: Szűcs Krisztina
Rakolnoki kisasszony: Palásthy Bea
Márkus kisasszony: Módri Györgyi
Dr. Kiss: Baranyi Péter

Rendezőasszisztens: Tóth Zsanett
Díszlettervező: Mira János
Jelmeztervező: Dőry Virág

Rendező: Kőváry Katalin



Bemutató: 2006. szeptember 29.

 
Molnár Ferenc
három egyfelvonásost írt a színházról. Egybeszerkesztette őket és a Színház összefoglaló címet adta nekik. A három egyfelvonásos, abban a sorrendben, és azokkal a műfaji megjelölésekkel,  ahogy a szerző jónak látta: Előjáték Lear királyhoz - szatíra, Marsall - színmű, Ibolya- vígjáték. A bemutató a Magyar Színházban (ma pesti Magyar Színház) volt, 1921 október 25-én. Mindhárom darab főszerepét az ifjú, de már ismert színész Törzs Jenő játszotta. AZ Ibolya főszerepét pedig a kor színházi fenegyereke, ha úgy tetszik "fenelánya" Gál Franciska.
Az előadás történetéhez tartozik, hogy Törzs Jenő kilenc év múlva már a Vígszínházban "haknizott" a hármas főszereppel. Azóta - legjobb tudomásom szerint most először vállalkozik arra színház, hogy az eredeti sorrendben és az eredeti hármas főszerepléssel mutassa be a darabokat. (nyolcvanöt év elteltével!)
Ez nem kegyeleti gesztus a részünkről. Tudjuk, hogy a  világhírű szerző -mellesleg a színpad kiváló ismerője - az által összeállított sorrendet tartotta a leghatásosabbnak. Mi ezt elhisszük neki. És hiszünk abban is, hogy a hármas főszerepben bemutatkozó fiatal Szirtes Balázs követni fogja híres elődjét pályája emelkedő ívelésében. Végül, de nem utolsósorban abban is bízunk, hogy a közönség  - mint már annyiszor a világon -  Veszprémben is kegyébe fogadja Molnár Ferencet és a produkciót.

forrás: Veszprémi Petőfi Színház

süti beállítások módosítása