Csattanuga Csucsu

A mû Hobo elsõ színdarabja, melyet a Csokonai Színház felkérésére írt és egyben a rendezõ Vidnyánszky Attilával 2000 óta folyó együttmûködésük legújabb példája. Hathatós segítségükre volt Nagy András író-irodalomtörténész. Illyés Gyula, Pilinszky János, Zelk Zoltán, vagy Benjámin László alkotásai az õ segítségével kerültek a darabba.A Csattanuga Csucsu az 1956 októbere elõtti pillanatokban játszódik, de igyekszik kortalan lenni. A szerzõ arcpirító magabiztossággal jelentette ki, hogy nyugodtan játszódhatna ma, vagy 100 év múlva is.  Csupán az Ávéház K betûjét kellene a helyére tenni.

Az előadás Tomsits Rudolf (1946-2003) emlékére készült, aki a szerző barátja, zenésztársa volt. A hatvanas évek középétől meghatározó szerepet játszott a magyar jazzéletben, de komoly nevet szerzett magának nemzetközi prondon is. 1993-tól dolgozott Hobóval és társszerzője az " I love you Budapest" (1993, Radnóti Színház) monodrámájának. A Csattanuga csucsu zenei vezetője is ő lett volna és játszott is volna a darabban. Ám a Sors közbeszólt. Ezúton hozzuk tudomására a Tisztelt Közönségnek, hogy a bemutató napján jelenik meg a "Blues egy trombitásért" című Hobo Blues Band lemez, melyet Tomsits tiszteletére rögzítettünk.

"Bejön egy csomó hülye az öltözőbe-amit előző nap már bemikrofonoztak-, veregetik a hátamat,ölelgetnek. Én meg etetem őket, mintha nem tudnék semmiről és lököm nekik: "Misi bá! Zürichben már megint odajöttek,hogy menjek dollárért a Real Madridba! " Te, ezek a spanyolok tele vannak didikkel. Tancredi, Diaz, Didi, Di Stefano,nem lehet rossz hely. De oda nem mehetünk,mert nem frankó a Franco. Ez Ordas vicce,úgyhogy tanuld a leckét,ilyenkor legalább vigyorogj! Az Öreg imádja,ha Misi bának szólítom. A gorillái meg hüledeznek,amikor azt mondja nekem: "Kis pénz.kis foci.Nagy pénz,nagy foci." Átvette ezt a dumámat is,mindig bedobja,ha nagy lét hoz. Ha megkérdezi,hogy olvastam-e már az "Új barázdát szánt az ekét",tudom hogy nem kapok egy buznyákot sem. Hát igen,benyalok nekik, különben hogyan jutottam volna el Londonba, Stocholmba, Svájcba? Ahol,tudom,elvesztettük a világbajnokságot. Pedig ez a győzelem felemelte volna minden magyar fejét."

FÖLDES LÁSZLÓ HOBO
CSATTANUGA CSUCSU
Spiclirevü
(Ősbemutató)

HOBLINGER IGNÁCZ,énekes kocsmáros
Földes László Hobo

NAGY SZABOLCSKA, zongorista
Nagy Szabolcs  m.v.

PALLAVICIN HELÉNA,pincérlány
Újhelyi Kinga


FOCISTÁK:

PUSKÁS ÖCSI
Nagy Péter

VÁRHIDI PÁL,alias DIDI
Tóth László

DEÁK BAMBA
Bakota Árpád


KÖLTŐK:
 

                                              
ZOLLINGER ZOLIKA(ZELK ZOLTÁN),lírikus
Mercs János

KALTENECKER KÁKOSSY BÉLA, gátlástalan
Vranyecz Artúr

RÓKA ALADÁR, jelentéktelen
Jámbor József

PUSZTAI ILLÉS(ILLYÉS GYULA), néma
Nagy László

BOGLYA, régi szervezeti munkás
Garay Nagy Tamás


PETTENKOFFER, ÁVH-s tiszt
Varga József


Díszlet- Jelmez:
Alexandr Belozub
Súgó:
Nánási Andrea
Ügyelő:
Kató Anikó 
Rendezőasszisztens:
Jóvér Csaba

Rendezte:
VIDNYÁNSZKY ATTILA



Bemutató: 2007. február 3-án

süti beállítások módosítása