New Orleans Swingfesztivál

A New Orleans Swingfesztivál, amelyet a Mûvészetek Palotája immár harmadszor rendez meg, a tradicionális jazz egyik legfontosabb közép-európai seregszemléjévé nõtte ki magát.

Az 1920-as, '30-as évek mára klasszicizálódott kompozíciói mellett a repertoárban ezúttal is helyet kapnak a negyvenes-ötvenes évek swinges lüktetésű örökzöldjei, illetve - kuriózumként - magyar, cseh és olasz nyelvű swingszerzemények.
Az első estén a trombitás-énekes Bényei Tamás széles körben ismert, népszerű zenekara, a Hot Jazz Band, illetve az elképesztően virtuóz cseh zongorista, a 2005-ös swingfesztiválon is nagy sikert aratott Jakub Safr és kilenctagú formációja, a Shaffer's Riffers lép színpadra.
Szombaton a fesztivál házigazdája, a klarinétos-szaxofonos Finok Zoltán vezette Jazz Steps után napjaink legsikeresebb olasz swingzenekara, a Louis Armstrong-féle 1929-es chicagói Hot Five sessionök forró hangulatát idéző Milano Jazz Gang muzsikál.
A harmadik napon a tradicionális jazzszaxofonozás nagymestere, a világhírű Scott Hamilton saját kvartettjével különös időutazásra invitálja a hallgatót. Feleleveníti a negyvenes-ötvenes évek Amerikájának legfontosabb stílusirányzatait, s megidézi a nagy szaxofonos példaképek - Ben Webster, Lester Young és Coleman Hawkins - szellemét.


Augusztus 24.
Cseh-magyar swingkoncert

A háromnapos New Orleans Swingfesztivál (aug.24-26.) első napján a Bényei Tamás vezette magyar Hot Jazz Band és a tavalyról ismert cseh együttes, Jakub Safr és a Shaffer’s Riffers szolgáltatja a húszas-negyvenes évek talpalávaló jazz-zenéjét.

Az 1985-ben alakult Hot Jazz Band napjainkra Magyarország egyik legsikeresebb professzionális zenekarává vált. A '20-as, '30-as, '40-es évek zenéi, a korai jazz, a swing és a dixieland kel életre tolmácsolásukban, többek közt George Gershwin, Irving Berlin, Duke Ellington, Fats Waller dallamos és szórakoztató zenéi, melyre Charlestont, shimmyt, foxtrottot, swinget vagy steppet lehet lejteni. Repertoárjukon megtalálhatók az ugyanebből a korszakból származó magyar szerzemények is.
"A Shaffer's Riffers hot jazz játéka mindenkit lázba hoz. Olyan eksztatikus állapotot idéznek elő jazzritmusaik, hogy mindenkit elővigyázatosságra intünk!" A Shaffer's Riffers muzsikájának hallatán mindenki a valódi hot jazz rajongójává válik.

Hot Jazz Band (Magyarország):
Bényei Tamás - trombita; Fodor László - klarinét; Bera Zsolt - harsona; Szili Róbert - gitár; Juhász Zoltán - nagybőgő; Galbács István - dob

Jakub Safr és a Shaffer's Riffers (Csehország):
Jakub Šafr - zongora, zenekarvezető; Ladislav Koucký - trombita; Tomáš Černý - altszaxofon, klarinét; Filip Markes - altszaxofon, klarinét; Rudolf Musil - tenorszaxofon, klarinét; Marek Rejhon - gitár; Martin Zpěvák - bőgő; Jan Kubeš - dob; Petra Ernyei - ének

 

Augusztus 25. Olasz-magyar swingkoncert

A háromnapos New Orleans Swingfesztivál (aug. 24-26.) második napján a magyar Jazz Steps és a világhírű olasz együttes, a Milano Jazz Gang lép fel. A húszas-harmincas klasszikus swingzenéi mellett a latin zene, a dixieland népszerű dallamai, valamint olasz és magyar különlegességek is elhangzanak.

A Jazz Steps fő törekvéseként a swing korszak kitűnő hangszerelésekben bővelkedő, ismert és kevésbé ismert kompozícióit eleveníti fel, de a swing zene mellett a dixieland és latin zene világából is válogat repertoárjába. Az együttes klasszikus formában, szaxofon, trombita, harsona, zongora, nagybőgő és dob felállásban működik. A hangszerek mellett Urbán Orsi énekhangja színesíti műsoraikat.

A Milano Jazz Gang több 1970 óta az egész világot bejárták az Egyesült Államoktól Ausztrálián és Dél-Amerikán át Európáig. A kritikusok szerint ők az egyik legjobb európai tradicionális jazz-zenekar. A zenekarnak jelenleg öt rendkívül tapasztalt, technikailag magasan képzett tagja van, akik a klasszikus, 1920-as, 1930-as években népszerű jazzirányzatok avatott előadói. Így a kollektív improvizáció által fémjelzett, illetve a dallamosabb, szólisztikusabb jazzmuzsika is minden stíluselemében autentikusan szólal meg jóvoltukból.


Jazz Steps (Magyarország):
Urbán Orsolya - ének; Finok Zoltán - szaxofon, klarinét; Almási Attila - harsona; Bér Zsolt - trombita; Nagy Iván - zongora; Oláh Zoltán - nagybőgő; Herboly László - dob

Milano Jazz Gang (Olaszország):
Claudio Perelli - kornet, klarinét, altszaxofon, szopránszaxofon, ének; Andrčs Villani - baritonszaxofon, altszaxofon; Mauro Porro - zongora, C-melody szaxofon, klarinét; Claudio Nisi - tuba; Luca Sirianni - tenorbendzsó, gitár



Augusztus 26.
The Scott Hamilton Quartet (USA)

A tradicionális jazzszaxofonozás nagymestere, a világhírű Scott Hamilton kvartettjével különös időutazásra invitálja a hallgatót. Feleleveníti a negyvenes-ötvenes évek Amerikájának legfontosabb stílusirányzatait, s megidézi a nagy szaxofonos példaképek - Ben Webster, Lester Young és Coleman Hawkins - szellemét.


Scott Hamilton - jóval megelőzve a későbbi retro-divatot - már karrierje indulásakor, a hetvenes évek közepén csak autentikus, akusztikus mainstream jazzt volt halandó játszani, se jó szokását azóta is megtartotta. Az 1954-ben született szaxofonos az 1970-es évek végén még Benny Goodmannel muzsikált együtt, majd ettől kezdve szinte csak saját zenekarait vezette. Időközönként pedig nem kisebb egyéniségekkel osztotta meg a pódiumot, mint Warren Vache, Ruby Braff, Rosemary Clooney, a Concord Jazz All-Stars vagy George Wein Newport Jazz Festival All-Stars zenekara. Ezúttal olyan legendás jazzmuzsikusok örökzöld műveiből válogat, mint Dave Brubeck, Fats Waller, Illinois Jacquet vagy Benny Carter.

The Scott Hamilton Quartet (USA):
Scott Hamilton - tenorszaxofon; John Pearce - zongora; Dave Green - bőgő; Steve Brown - dob

Forrás: MÜPA

süti beállítások módosítása