ALTERRA programsorozat

Szeptember elején kezdetét vette a szegedi MASZK Egyesület õszi rendezvénysorozata az ALTERRA - Kortárs Elõadómûvészeti Központban, azaz a szegedi Régi Zsinagógában. A programsorozat a VI. Super 8mm Fesztivállal indult, majd Burány Béla délvidéki erotikus mesegyûjteményét mutatkozik be ma, azaz 14-én pénteken. Vendégük lesz ezután az Oleg Zsukovszkij vezette La Pushkin Theatre elõadása, Urbán András Társulatának legutóbbi két produkciója és a Barboncás Társulat különleges, felnõtt bábszínházi elõadása is.

Őket az autentikus cigányzenét játszó Parno Graszt lemezbemutató koncertje követi. A Régi Zsinagógában 2003-ban már nagy sikerrel fellépő csapat új lemezének bemutatója nem csak a zene és a tánc miatt kuriózum: archiv családi filmfelvételek segítségével ismerkedhetünk majd meg a roma kultúra ünnepnapjaival. Újra látható lesz a Szegedi Focus Műhely legújabb produkciója is, az évadot pedig október közepén a Mehari Garoba Zenekar születésnapi koncertje zárja.

Mé piros a gólya csőre?
- Erotikus és obszcén népmesék a Délvidéken - 
 Burány Béla könyvének bemutatója 

 "Ezeket a történeteket nem lehet kipontozva közölni, mert a nép az erotikus és obszcén szavaktól sosem félt. Számára az erotika a beszéd tárgya volt. Kultúránknak ez a része érintetlen a népben."
(Burány Béla)

Burány Béla vajdasági orvosprofesszor, néprajzkutató, az MTA köztestületi tagja. Könyve rendhagyó gyűjtemény, hiszen a magyar nép erotikus világáról, kultúrájáról nemigen jelenhetett meg korábban írott szöveg, ilyen gazdag szöveggyűjtemény pedig sem a Vajdaságban, sem itthon nem látott még napvilágot. A kötet több mint ezer szöveget tartalmaz, és nyelvében is rendhagyó, hiszen a gyűjtő eredeti nyelvjárásban írta le a történeteket, betartva a folklorisztika szabályait. 

------
Időpont:
2007. szeptember 14. péntek, 20.30
Jegyár : 800 Ft

La Pushkin Theatre (RUS-HU): Szentivánéji álmok 
  - bemutató -
 
Szereplők:
Száva Szavcsuk, Innessza Zsukovszkaja, Oleg Zsukovszkij, Bakajsza Gábor, Barna Gábor Botond, Diószeghy Katalin, Pavelcze István, Sipos Orsolya

hang, fény: Pete Orsolya
látvány, rendezés: Oleg Zsukovszkij

Shakespeare, Shakespeare. Még egy próbálkozás. A szerelem nevében lándzsát törünk. Eltorzult ajakkal izzó levegőt kortyolunk. Hegyeket ugrunk, százéves fákat tépünk ki gyökerestül.
Valaki a vállamat rázza.
- Ébredjen! Útlevél-ellenőrzés, határátkelő!
- Egy pillanat! Csak egy kis időt kérek még, aztán odaadom.
Késő, a kép darabjaira hullik, és lassan elenyészik. A zsebembe nyúlok az útlevelemért. Valami átlátszó, ezüstös lecsúszik a vállamról és tovatűnik. Én meg utána.
(Oleg Zsukovszkij)

Támogatók: OKM, NKA Színházi Kollégium
Koprodukciós partnerek: Flórián Műhely - Mozgóház Alapítvány (Budapest), Szkéné Színház (Budapest)

---------I
dőpont:
2007. szeptember 21. péntek, 20.30.
Jegyár : 800 ft

www.lapushkin.de



Urbán András Társulata (SRB):
Brecht - The Hardcore Machine 

 - Bertolt Brecht Buckow-i elégiák c. versfüzére alapján - 
 
szereplők:
Béres Márta, Erdély Andrea, Mészáros Árpád, Mikes Imre Elek
mozgás: Varga Henrietta
zene: Mezei Szilárd
jelmez, látvány:Varga Tünde
műszaki felelős: Úri Attila

rendező, dramaturg: Urbán András


fotó: Molnár Edvárd

"Minimális a díszlet, nem is kell. Az ember teste egyben a díszlet is, mi minden lehet az emberi test, metaforaként, élő hús-vérként, kirakatként, áruba bocsátott megvásárolhatóként, remegő félelemként, önmagát túlhaladó menekülőként, a már emlegetett görcsbe rándult szilárd lélekként, gépként, közösülő állatként.
Mi is a test, ha éppen nem történik semmi, ha nincs kitéve külső hatásoknak, sokknak és a külső hatásokként keletkező belső alakulásoknak, amelyek aztán mind-mind visszavágynak a külső térbe, kiszabadulni vágynak a testből, a test ilyenkor csak egy felület. De mit kezdhet az ember ezzel a felülettel, ha meg van kötve a lélek, és csak rángatódzik."
(Sirbik Attila: Mi minden a test, Symposion-line, 2007. 07. 28.)

Az előadás premierje 2007 áprilisában, Berlinben volt, Szegeden a THEALTER fesztivál keretében volt látható A beszélgetés - színházi trilógia részeként.
A beszélgetés - színházi trilógia a Bipolar német-magyar kulturális együttműködések keretében jött létre. A Bipolar a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány (Kulturstiftung des Bundes) kezdeményezése. A projekt hazai támogatója: NKA Nemzetközi Kulturális Támogatások Ideiglenes Kollégium

www.urbanandras.com
www.kosztolanyi.org 

---------
Időpont:
2007. szeptember 25. kedd, 20.30
Jegyár : 800 Ft


Urbán András Társulata (SRB): Pilinszky János: Urbi et Orbi 
 - verbálisan textuális oralitás -
Pilinszky János azonos című darabját fokozatosan mellőzve
 

szereplők: Béres Márta, Erdély Andrea, Mészáros Árpád, Mikes Imre-Elek
jelmez: mindenki abban alszik, amiben akar
műszaki felelős: Úri Attila
hangtechnika: Gál Attila
rendező: Urbán András


fotó: Molnár Edvárd


Cselekedeteink legmélyén mi magunk, a szabad én, a csodálatos szabadság.

"Négy mikrofon, egy hokedli, egy lámpa, egy bölcsőszerű fél hordó és négy ember a színpadon. Két nő és két férfi. Semmi más. Vagyishogy nincs is szükség semmi másra, ha sikerül kifejezni a kifejezhetetlent. Óriási tér egy magányosan üldögélő, álldogáló, térdelő ember számára, akit a nézőtér vagy a színpad három pontjáról vallatnak. Záporoznak a kérdések, egyre kellemetlenebbek, egyre elviselhetetlenebbül lemeztelenítők. A határozott, kigondolt mondanivaló megdől, az irányítás kicsúszik a beszélő (immár vallatott) kezei közül, és a kérdező lelkiismeretszerű felülemelkedése elkerülhetetlen. ... A színpad csupaszsága párosul a zenétlenség sivárságával, a tettek és a szavak az emberi gyarlóságot keményen, olykor kíméletlenül levetkőztetik, szemünk elé tárva a lélek és a szellem dantei köreit, gyűrűit és bugyrait, amelyek erős, ragadós hálót szőve fogva tartják a kitörni vágyót."
(Török Arnold: Játék a rémálmokkal, Magyar Szó, 2007. június 13.)

Az előadás a MASZK Egyesület menedzsmentjében készült.

Támogatók: NKA Színházi Kollégium, Tartományi Oktatásügyi és Kulturális Titkárság (Szerbia)
Együttműködő partnerek: Flórián Műhely - Mozgóház Alapítvány (Budapest), Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka)

Felnőtteknek szóló előadás!

---------
Időpont:
2007. szeptember 26. szerda, 20.30
Jegyár : 800 Ft 

 

Malko Teatro: "...a szabad..."
-improvizált, zenés komitragédia megtörtént események után szabadon-

Szereplők:
Scherer Péter, Tóth József, Hadzsikosztova Gabriella
Zene: Wertetics Szlobodán
Írta, rendezte: C.Nagy István

Ötvenes évekbeli slágerekkel körítve mesélünk el egy történetet, amelyet komolyabban is vehettünk volna, de nem tettük...

Egy alanyi költő és a titkosszolgálat egy nyomozója között milyen párbeszéd alakulhat ki? Ha a téma a vers. A helyszín pedig egy vallatószoba. Suta magyarázkodás, vagy eredendő hősiesség? Tragikus ez a helyzet, vagy már komikus?
Ez a szituáció!
Ez egy megtörtént, de mai szemmel nézve, kissé hihetetlen történet.
Az ötvenes évek slágerei foglalják keretbe az előadást. Ezek a dalok még az "antivilágot" idézik, fülledt, szerelmes hangulatukkal elandalítanak, elbódítanak, mint egy erős gyógyszer, hogy ne fájjon annyira az, ami megtörténhet velünk.

A Malko Teatro ehhez a bemutatójához olyan színészeket keresett, akik szabadon tudnak improvizálni, nem csak a próbákon, de az előadásokon is. Az ideális párost, Scherer Pétert (nyomozó) és Tóth Józsefet (költő) sikerült megnyernünk a darabhoz. Hozzájuk csatlakozik Hadzsikosztova Gabriella, mint énekesnő és a költő felesége. A zenei kíséretet Wertetics Szlobodán hangszerelte és játssza.

A III. Szegedi Bolgár Kulturális Napok és az Őszi Kulturális Fesztivál keretében.

Támogató: Szegedi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat.

----------
Időpont:
2007.október 2. kedd, 20.30
A belépés ingyenes!



 

Barboncás Társulat: Álom-kép-tár 
 - bábszínház fiataloknak és felnőtteknek-
 
szerző: Rutkai Bori
bábos: Perovics Kiss Ágnes
untermanok: Márton Ibolya, Schwimmer-Tóth Tímea
bábtervező, bábkészítő: Kiss Attila Etele

rendező, látványtervező: Perovics Zoltán


grafika: Kiss Attila Etele

A Rutkai Bori festményeire, szövegeire és dalaira épülő, vegyes bábtechnikát alkalmazó produkció egyszerre játékos és groteszk. A különleges képi világú előadás nemcsak "a szerelem kísérő tüneteit" mutatja be egy vak lány és egy tolószékes fiú történetén keresztül, hanem megindító atmoszférájával és erőteljes jeleneteivel a művészet és a másként látás erejét is érzékelhetjük.
A 2005 óta működő formáció, amely különböző művészi területeken már régóta alkotó és nagy múlttal bíró tagokat vonultat fel, először vállalkozott felnőtteknek szóló bábelőadás létrehozására.


Az előadás a MASZK Egyesület menedzsmentjében készült.

Támogatók: OKM Weöres Sándor bábprodukciós pályázat, NKA Színházi Kollégium, Szegedért Alapítvány.

Külön köszönet: Bánki Róza, Benkő Szabolcs, Filák Tamás, Nagy Zoltán, Radvánszky Gábor, Tóth Andrea, Péter-Szabó Attila.

--------
Időpont:
2007. október 3-4. kedd-szerda, 20.30
Jegyár : 800 Ft

 
 
Parno Graszt: Ez a világ nekem való  
 - lemezbemutató koncert -

Az autentikus cigányzenét játszó zenekar neve Fehér Lovat jelent és az ősi, zabolátlan szabadságot jelképezi. Nevük összeforrt az autentikus, hagyományőrző cigányzene fogalmával, hagyományos hangszereken (kanna, kanál, tambura, gitár, nagybőgő, szájbőgő) játszott repertoárjukat maguk gyűjtötték szülőfalujukból és környékéről.


Zenéjük nemcsak itthon érték: Rávágok az zongorára című első lemezük 2002-ben - elsőként a magyar zenekarok közül - a 7. helyen végzett az európai világzenei ranglistán (World Music Charts Europe), hagyományőrző tevékenységük elismeréseként a BBC felkérésére Silló Sándor 2003-ban dokumentumfilmet forgatott róluk, a nagy tekintélyű svájci Vibrations pedig 2005-ben beválasztotta őket az év tíz legjobb zenekara közé.
A Régi Zsinagógában 2003-ban nagy sikerrel fellépő csapat új lemezének bemutatója nem csak a zene és a tánc miatt kuriózum: archiv családi filmfelvételek segítségével ismerkedhetünk majd meg a roma kultúra ünnepnapjaival.
Az utóbbi években Európa számos országában koncerteztek hatalmas közönségsikerrel, szinte többet játszanak külföldön, mint itthon - úgyhogy aki hallani szeretné őket, mindenképp jöjjön, hiszen ez a zenekar a kihagyhatatlan kategóriába tartozik: Oláh József bandája a vitalitás, a kirobbanó lendületű, autentikus roma zene alapértékét adja meg.

-----------
Időpont:
2007. október 5. péntek, 20.30
Jegyár : 1000 ft


Szegedi Focus Műhely: INGER-kísérletek  
- felnőtteknek szóló előadás  - 

szereplők:
Czene Zoltán, Daruné Péterffy Andrea, Kondász Rózsa, Seres István
ének: Szegedi Anna
az előadásban hallható a Sziámi együttes Fogjad már meg! c. száma
fények: Szabó Gábor
rendező: Benkő Imola Orsolya


fotó: Révész Róbert

A Szegedi Focus Műhely legújabb előadása a bennünket érő mindennapi ingerek tömegének hatására bekövetkező immunitás társadalmi - a személyt és a közösséget egyaránt érintő - problémájára hívja fel a figyelmet, és egyben tiltakozik is ellene, s ezért felvállalja a "provokáló", "idegesítő", "nem tetszik", "nem értem" előadáscímkéket.
Az INGER-kísérletek kalandozás e problémakör mentén a kísérleti színház és a pszichológiai kísérletek határmezsgyéjén. A közönség speciális helyzetbe kerül, nem egyszerűen színházi nézőként, hanem kísérleti alanyként három tematikus kísérletben vesz részt.

Az előadás a MASZK Egyesület menedzsmentjében készült.

Támogató: NKA Színházi Kollégium

Korlátozott nézőszám! 

----------
Időpont:
2007. október 12-13. péntek-szombat, 19.30
Jegyár : 800 Ft 



Mehari Garoba Zenekar: Afrobalkán 
 - születésnapi koncert -


fotó: Csanak Elza

A Mehari Garoba Zenekar 2002 tavaszán alakult Szegeden. Megalakulásuk óta számos hazai és határon túli városban léptek fel önállóan, de több, elsősorban szabadtéri, illetve bábszínházi előadás kísérő zenéjét is szolgáltatták.
Most fennállásuk ötödik évfordulóját ünneplik meg rangos vendégzenészekkel együtt, akik a szegedi közönség előtt is jól ismert Ektár, illetve a Dél-alföldi Szaxofonegyüttes tagjai.

Zenélnek:
Bulatović Gabriel - derbuka, djembe
Burg Balázs - djembe
Révész Róbert - ütőgardon

Vendégek:
Tóth Evelin - ének
Ágoston Béla - szaxofon
ifj. Burány

----------
Időpont:
2007. október 19. péntek, 20.30
Jegyár : 800 Ft

Forrás: MASZK Egyesület

süti beállítások módosítása