Kutyaszív a Katonában

2007. november 3-án és 4-én látható a Katonában a Mihail Bulgakov Kutyaszív címû kisregényébõl készült elõadás, Jurij Kordonszkij rendezésében. A fesztiválnyertes Ványa bácsi és Háztûznézõ után ez lesz a harmadik Kordonszkij-rendezés a Katonában. A nemzetközi hírû fiatal orosz rendezõ matematikusként kezdte, majd színészként és rendezõként folytatta a Dogyin vezette Malij Tyeatrban, az elmúlt tizenkét évben Európa és az Egyesült Államok neves színházi intézményeiben dolgozott.

A Kutyaszív 2005-ben készült. Bulgakov művét a Katona Gothár Péter rendezésében mutatta be az 1988/89-es évadban.
A kisregény a húszas évek közepén íródott, kulcsfigurája s egyben főhőse egy nagy kísérletező, Preobrazsenszkij professzor, a szervátültetések mestere, aki egy kutyába emberi szerveket ültet át. A természet öntörvényű világába való beavatkozás azonban képtelen és hajmeresztő bonyodalmakat szül, amelyek a 1917-ben kezdődött történelmi "kísérlet" lehetséges - és bekövetkezett - veszedelmeire figyelmeztetnek. Az embertelenség és az ostobaság elleni tiltakozás a végkicsengése a kisregény briliánsan megírt, szatirikus példázatának, melynek néhány kulcsmondata érdemes a felidézésre: "Terrorral semmit sem lehet elérni egy élőlénynél, bármilyen fokán is álljon a fejlődésnek. Ezt mindig is mondtam, mondom most is és fogom is mondani. Ezek hiába gondolják azt, hogy a terror segít rajtunk. Nem, kérem, nem segít, bármilyen terror legyen is az: fehér, vörös, vagy akár barna! A terror teljesen megbénítja az idegrendszert."

Bulgakov több művét csak sok évvel a halála után ismerhette meg az olvasóközönség. A Kutyaszív már 1925-ben kész volt, de a Szovjetunióban 1987-ben nyomtatták ki először.
 
Részlet Preobrazsenszkij professzor asszisztensének naplójából:

"Január 6. (Hol ceruzával, hol lila tintával)
Azt követően, hogy ma levált a farka, teljesen tagoltan kiejtette azt a szót, hogy "söröző". A fonográf működik. Az ördög tudja, mi ez.
----------
Kezdek megzavarodni.
----------
A professzor beszüntette a rendelést. Délután öttől a vizsgálóból, ahol ez a lény járkál, útszéli káromkodásokat és a "még kettőt" szavakat lehet tisztán hallani.
Január 7. Nagyon sok szót mond már. "Fiákeres", "Megtelt", "Esti újság". "Gyereknek a legjobb ajándék" és az összes szitkozódást, ami csak létezik az orosz nyelvben.
A külseje furcsa. Szőrzet csak a fején, az állán és a mellén maradt. Egyébként csupasz, a bőre petyhüdt. Ami a nemi szerveket illeti - kialakulóban lévő férfi. Koponyája lényegesen megnőtt. Homloka ferde és alacsony.
----------
Isten bizony, megbolondulok."

 



süti beállítások módosítása