L'élek az esőben

Jaross Viktória koreográfus második önálló produkciója.
Egyéni munkamódszerének alapja, hogy nem táncosokkal, hanem jómozgású, jóhangú és erõs egyéniségû színészekkel dolgozik. Az Alessandro Fersen Esõ és lelkiállapot cimû darabjának felhasználásával készült bemutatóra leginkább a zenés mozgásszínház elnevezés illik.

Az eredeti mű egy fiú és egy lány találkozásának rövid történetét meséli el egy esős délutánon... Ebből született az a történet, amely egy férfi nőkkel való találkozásainak történeteit és az azokon átvezető utat meséli el.
A darab egy magányos üzletember egy "esős" napját meséli el - méghozzá a születésnapját, mikor visszagondol és képzeletében felidézi eddigi nőkhöz fűzött kapcsolatait, mintegy számot vet eddigi magánéletével.
Volt kedvesei mind egytől egyig színre is kerülnek - de mivel minden jelenet az ő fejében - visszaemlékezve, álomszerűen- jelenik meg, ez teret ad a szabad játékosságra és különleges színészi előadásmódra, melytől a produkció igazán szórakoztatóvá válik.
A darab különleges hangulatát emellett még a zenei és táncos betétek is meghatározzák.

Írójának, Fersennek - aki félig olasz, félig norvég származású - ez a darabja jó példa arra, hogy azonos irodalmi alapanyagnak milyen sokféle előadása képzelhető el, vagyis milyen sokféle olvasata lehet. A darab stílusa keveredik az északi irodalmakra jellemző homályos szürrealizmus, a múlt és a félig kimondott dolgok jelenben is meghatározó szerepe - a mediterrán temperamentummal és szenvedélyességgel.
A darab bővelkedik szimbólumokban. Az előadás pedig úgy alakul ki, hogy a rendező a tánc és a zene eszközével "lefordítja" ezeket a jeleket:
Esők, ernyők, különféle váratlanul felbukkanó figurák, denevérek, tündérek, békák, algák...
Szenvedélyek, hangulatok, lelkiállapotok.
A koreográfust ez a fajta sokszínűség, a darabban rejlő rengeteg variációs lehetőség ihlette meg a rendezésre.

Jaross Viktória 27 éves koreográfus, táncos, színész és rendező. 2003-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfus szakán. Már az egyetemi évek alatt, valamint a diploma megszerzése után számos külföldi tánc- illetve színészkurzuson vett részt, többek közt New York-ban, Londonban és Olaszországban. Jelenleg szabadúszóként dolgozik budapesti és vidéki színházakban.
Legújabb munkája pedig egy zenés- táncos- filmes színházi produkció, melynek címe : L'élek az esőben.

------------

Katlan Csoport: L’élek az esőben

író/rendező: Jaross Viktória
jelmez: Fekete Kata
díszlet: Daróczi Sándor
zene: Kunert Péter
hang: Keresztes Gábor
fény: Pete Orsolya
asszisztens: Vándor Veronika
szereplők: Almási Sándor, Erdei Júlia, Kakasy Dóra, Kovács Vanda, Fodor Annamária, Jaross Viktória, Berki Mónika, Angéla

"Van egy férfi. És van Olga.
Egy borús napon újra találkoznak.
Múlt és jelen egy helyen. Felszínre törnek lefedett emlékek, elfeledett érzések.
Közben szól a zene, és az eső csak esik, esik...
Míg egy nap kisüt a nap. Ez egy boldog születésnap!"

Előadás időpont és helyszín:
2007. december 18-19.
Thália Színház-Régi Stúdió

Forrás: Katlan Csoport

süti beállítások módosítása