POSZTRA VÁGVA 10.

2008. március 28-án este 7 órától a került sor a Tamási Áron Színház Kamarateremében Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnõ címû bemutatójára. A groteszk darab, bár látszólag banálisan egyszerû mese, mély lélektani titkokat feszeget, az ösztönök és a tudatosság ellentmondásait kutatja. Mozgóképes ajánlónkban a rendezõvel, Bocsárdi Lászlóval beszélgettünk az elõadásról.

• MOZGÓKÉPES AJÁNLÓ ÉS INTERJÚ BOCSÁRDI LÁSZLÓVAL

Kapcsolódó anyag a szinhaz.hu-n:
• Molnár Gál Péter: Yvonne, sepsiszentgyörgyi Nyilas Misi 

Amint a szerző írta darabjáról: "Yvonne tragikomikus története néhány szóban összefoglalható. Fülöp herceg, a trónörökös séta közben találkozik egy lánnyal, aki nem vonzó, visszataszító... Yvonne lompos, egykedvű, gyengécske, félszeg, unalmas és ijedős. A herceg az első pillanattól kezdve képtelen elviselni, túlságosan idegesíti; ugyanakkor az is elviselhetetlen számára, hogy muszáj utálnia szegény Yvonne-t. És kitör benne a lázadás, a természet törvénye ellen fordul, ami az ifjaknak azt parancsolja, hogy kizárólag csábos lánykákat szeressenek. - Nem adom meg magam, szeretni fogom! - veti oda a kihívást saját természetének, és eljegyzi Yvonne-t. Yvonne, miután a herceg menyasszonyaként bevezették a királyi udvarba, bomlasztó elemmé válik. Számos defektusának néma, rémült jelenléte mindenkiben felidézi saját titkolt fogyatékosságát, ocsmányságát, bűneit, s az udvar hamarosan a szörnyűségek melegágyává változik..."

A műben elsősorban a generációs lázadások problematikája és a társadalmi szabályok ellen feszülő egyéni szabadság kérdése jelenik meg. De a herceg szabadságvágya a társadalmi normák kötöttségein túl az ösztönök és az emberi természet korlátjait is feszegeti. Ebből a szempontból az sem fontos, hogy Yvonne visszataszító antihős vagy elbűvölő, tiszta lélek; túlságosan leegyszerűsödne a történet, ha pusztán másságával magyaráznánk azokat a bonyolult lelki folyamatokat, amelyeket előidéz a többi szereplőben. Az érthetetlenség nem szül gyilkos gondolatokat, sőt Yvonne némasága, csúnyasága, mogorvasága sem elegendő indíték arra, hogy életére törjenek. Inkább a többiek lelki zavara okozza a végzetes eseményeket, mely abból fakad, hogy megpróbálják erőszakkal is elfogadni, szeretni e furcsa teremtményt. Az erőltetett szeretet felkavarja a lelkük mélyén rejtőző bűnös gondolatokat, mert  a legnemesebb célok is ellentétükbe csapnak át, ha hazudik értük az ember.

Lelki válságukért Yvonne-t okolják és úgy érzik, a rendet feltétlenül vissza kell állítani, akkor is, ha ennek érdekében "egy őrültséget" kell elkövetni. De vajon mi a rend és mekkora áldozatokat szabad vállalni érte? Azt nevezzük rendnek, amit valakik hideg fejjel meghatároznak és - mint szabályt, etikettet - kötelezővé tesznek, vagy inkább azt az eredendő szükségletet, mely a természetből fakad, s mint ilyen, az élők feltétel nélküli létjogosultságát és az egymásra figyelés szükségességét jelenti? Vajon mekkora bűnöket követ el az emberiség a "rend" érdekében? A Tamási Áron Színház új produkciójának színpadra állításában Bocsárdi László rendező főbb munkatársai Bartha József díszlettervező, Dobre Kóthay Judit jelmeztervező, Czegő Csongor dramaturg, Fatma Mohamed koreográfus, az előadás zenéjét Könczei Árpád szerezte, a videóbejátszások Sebesi Sándor munkái.



Fotók: Barabás Zsolt

Witold Gombrowicz:
Yvonne, burgundi hercegnő
Fordította: Pályi András

Yvonne: Kicsid Gizella
Ignác király: Nemes Levente
Margit királyné: Gajzágó Zsuzsa
Fülöp herceg, trónörökös: Mátray László
Kamarás: Pálffy Tibor
Iza udvarhölgy: Pál-Ferenczi Gyöngyi
Ciril:l Váta Loránd
Ciprián: Kolcsár József
Első nagynéni: Molnár Gizella
Második nagynéni: Krizsovánszky Szidónia
Innocent, udvaronc: Erdei Gábor
Valentin, lakáj: Botka László
Kancellár: Kőmíves Mihály
Marsall: Veress László
Főbíró: László Károly
Első udvarhölgy: Fekete Mária
Második udvarhölgy: Ruszuly Éva
Harmadik udvarhölgy: Magyarosi Imola
Negyedik udvarhölgy: Fatma Mohamed
Koldus: Darvas László

Rendező: Bocsárdi László

A rendező munkatársai: Diószegi Attila, Nagy Alfréd
Dramaturgiai munkatárs: Czegő Csongor
Díszlettervező: Bartha József
Jelmeztervező: Dobre Kóthay Judit
Zeneszerző: Könczei Árpád
Színpadi mozgás: Fatma Mohamed
Videotechnika: Sebesi Sándor

Ügyelő: V. Bartha Edit
Súgó: Máthé Mária Magdolna
Világosító: Horváth Csaba, Varga Zsolt, Vargha Béla
Hangosító: Huszár Szilamér
Stúdiómunkák: Langer Csaba
Öltöztető: Nyisztor Angéla, Vizoli Mónika, Kocsis Olga
Kellékes: Kovács Ibolya, Illyés Edit
Fodrász: Győry Andrea


*****

A POSZT versenyprogramjában megtekinthető:
2008. június5 csütörtök 19:30
2008. június 6. péntek 19:30
Helyszín:  Pécsi Nemzeti Színház - Kamaraszínház

Az előadás időtartama: 180 perc

Szakmai beszélgetés:
2008. június 7. szombat 10:00
Pécsi Kulturális Központ (Dominikánus Ház)

süti beállítások módosítása