Elhunyt Michael Grüber

Klaus Michael Grüber, a nagyszerû német rendezõ, az európai színház egyik kiemelkedõ egyénisége 2008. június 23-án  67 éves korában elhunyt. Jeanne Moreau, a híres francia színésznõ azt mondta Grüberrõl, hogy õ olyan a színházban, mint Orson Welles a filmben.


Michael Grüber
(1941-2008)

Grüber 1941-ben született, a hatvanas évek elején a Stuttgartban lévő Színművészeti Akadémián tanult, majd Strehler asszisztense lett a Milanói Piccolo Teatróban. Itt mutatta be első rendezéseit, többek között 1968-ban Adamov: Off Limits c. darabját. Ekkor kezdett dolgozni két festővel, Eduardo Arroxoval és Gilles Aillaud-val, akikhez mindvégig hű maradt. 1972-ben a Berlini Schaubühne rendezője lett, ahol Peter Steinnel, jól kiegészítve egymást, az európai színház meghatározó egyéniségeivé váltak. Párizsban 1975-ben rendezett először, Goethe nyomán Faust-Salpętričre-t, amely ugyan nem aratott nagy közönségsikert, de Bernard Sobel felismerte a nagy tehetségű művészt, és folyóiratában (Théatr/Public) lelkesen üdvözölte az előadást. 1984-ben Jean-Pierre Vincent meghívta Grübert, hogy a Comédie-Française-ben rendezze meg Racine: Bérénice-ét, ami hatalmas sikert aratott, és szinte "megrengette" Moliere házát.
Rendezései mindig eseményszámba mentek Berlinben vagy Párizsban egyaránt. Sokan "autista poétának" tartották, akinek erőteljes látványvilága érzéki, és ezen keresztül hat az értelemre.

Kép: Ruth Walz/Schaubühne

Forrás: ITI Magyar Központ


süti beállítások módosítása