Világhírű vendégek Gyulán

A Krétakör Színház hamlet.ws címû elõadásával hétfõn kezdetét vette az idei Shakespeare Fesztivál Gyulán. A negyedik alkalommal megrendezésre kerülõ kéthetes Fesztivál - amely része a hathetes Gyulai Várszínház Összmûvészeti Fesztiválnak - idén is tartalmas "Vilmos-centrikus" programokkal várja a Dél-Alföldre látogatókat. A kínálat mûfajilag is változatos, a külföldi és magyar színházi elõadások mellett színházi plakátkiállítás, filmvetítés és szakmai beszélgetések is szerepelnek a palettán.


 Jelenet a Szabadkai Gyermekszínház  Hamlet, a dán királyfi című bábjátékából

Szerda este (július 2.) Szeget szeggel, a világhírű román rendező, Silviu Purcarete idén Craiovában bemutatott előadása látható - különleges díszletei miatt - a városi Sportcsarnokban. Professzionális, expresszív, dinamikus előadás, amely  könnyen érthetően közvetíti a sokak által "problémás" darabnak tartott  Szeget szeggel mondandóját. "
Aznap este fél kilenctől a tószínpadon a Szabadkai Népszínház Magyar Társulat mutatja be a Vízkereszt, vagy bánom is én című Shakespeare komédiát. A lendületes, fiatalos  előadásban egy élő zenekar van a színpadon, akik U2 számokat játszanak, miközben a színészek féktelenül komédiáznak.
A Gyulai Várszínházban július 4-én, pénteken délután 4 órakor nyílik a Shakespeare a plakátokon című plakátkiállítás, amely augusztus 9-ig tekinthető meg a Kamarateremben. A fővárosi OSZMI múzeumból érkezett az az 50 db-ból álló grafikai plakátgyűjtemény, amelyeket a XX. században készítettek neves grafikusok, díszlettervezők Shakespeare előadásokhoz. Ezt az 1930-ig visszanyúló anyagot mai kortárs plakátokkal kiegészítve nézhetik meg az érdeklődők.
Szombaton  délelőtt 11 órától a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban  szakmai konferencia lesz a shakespeare-i tér címmel. Díszlettervezők és elméleti szakemberek mondják el gondolataikat a színpadra állítás érdekességeiről. Így többek mellett Kentaur /Erkel László/, Csanádi Judit és Khell Csörsz díszlettervezők illusztrációval színesített előadásait hallgathatják meg ekkor.
Szombaton este premier lesz a Várszínpadon. A Gyulai Várszínház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkcióban mutatja be Shakespeare: III. Richárd című darabját. A drámát a neves kolozsvári rendező, Tompa Gábor állítja színre. Az előadásról így nyilatkozott a műsorfüzetben: "A III. Richárd sem föltétlenül a hatalomról szól, hanem az emberi természetről. Nyilvánvaló ennek a "hősnek" a furcsasága is, ahol a bűn nem eszköz, hanem szinte, azt kell mondanom, cél. Mégpedig olyan cél, aminek segítségével emberi kísérletet tesz a halál legyűrésére egyfajta Antikrisztusként. Egyáltalán mintegy közvetve kikényszerítve az isteni beavatkozást, hiszen amikor látja, hogy bűntelenül sokáig mehet, akkor elbizakodik, és magát talán világ urának is képzeli. Ebben benne van persze a hatalom kérdése is, és benne van a zsarnokság magányának a problémája, motívuma is." Az előadás főszereplője a kolozsvári társulat vezető színésze Bogdán Zsolt. A kolozsvári színházat sokan a legjobb társulatnak tartják Romániában, ahol az elmúlt 17 évben ötször nyerték el és hétszer jelölték őket a legjobb előadásnak szóló díjra. A most lezajlott évadban is elnyerték ezt a díjat a Ványa bácsival. Az idén áprilisban felvették a társulatot a legrangosabb színházi közösségbe az Európai Színházi Unióba, ahol ők az egyetlen magyar nyelvű színház. A III. Richárd a premier után még háromszor látható Gyulán (július 6-7-8.).



Jelenet Shakespeare’s Globe Theatre a Romeo és Júlia című előadásából

Július 8-án délután 6-kor a Shakespeare’s Globe Theatre a Romeo és Júlia című darabot mutatja be a Vár mögötti téren. A társulat maga jelentkezett, hogy európai turnéja során itt is fellépjen, mert hallották a gyulai Shakespeare fesztivál jó hírét.  A klasszikus darabot rendhagyó díszletben játsszák, amelynek fő eleme egy VW minibusz lesz.
Július 9-én ismét a Vár mögötti térre este 6 órára várják a közönséget. A Szabadkai Gyermekszínház itt mutatja be a Hamlet, a dán királyfi című bábjátékát gyerekeknek és felnőtteknek. Az élő szereplőkkel és bábokkal megvalósított előadás minden korosztályhoz kíván szólni. Ugyancsak szerdán, este fél kilenctől a Budapesti Fringe fesztivál különdíjas előadása a Mmmbeth látható a budapesti Berze Csoport, diákszínjátszók előadásában.  Allison Williams humoros darabja lényegében a Macbeth, de egy kicsit kifordítottan, mai nyelven megfogalmazva mondja el a klasszikus történetet.


Jelenet a Meno Fortas Macbeth című előadásából
Fotó: Dmitri Matvejev

Július 10-én a fesztivál egyik csúcspontja lesz a Macbeth, a litván Meno Fortas a világhírű előadásában Nekrošius rendezésében. Tavalyelőtt a Hamlet, tavaly az Othello szerepelt a gyulai fesztivál programjában Nekrošius rendezésében, amelyre sokan azt a kifejezést alkalmazták a nézőtéren, hogy "színházi csoda". Ez lesz a Macbeth is, hiszen az 1999-es bemutató óta a világ legjelentősebb fesztiváljain játszották az előadást, számtalan díjat elnyerve. Aki életében egyszer színházi élményt akar szerezni, ne hagyja ki ezt, legyen csütörtökön este nyolckor a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban. /B.S./

(A fesztivál idején esténként Shakespeare darabjaiból készített filmeket nézhetnek az érdeklődők a Kamarateremben.  A vetítések ingyenesek.)

Forrás: Gyulai Várszínház

Kapcsolódó cikkek:

- VilmosVár Gyulán - 45. évad
- Shakespeare Fesztivál - Részletes programmal

 

süti beállítások módosítása