Európai Zenés Színházi Unió

Több ország producerei, színigazgatói érkeztek Szegedre, hogy megtekintsék a Szabadtéri Játékok és a Budapesti Operettszínház közös õsbemutatóját, Szakcsi-MP Sziámi-KERO® Szentivánéji álom címû worldmusicaljét. Jó alkalom volt ez arra, hogy a premier után, 2008. július 26-án délelõtt a színházi szakemberek összegyûljenek, s hivatalosan is kifejezzék szándékukat az Európai Zenés Színházi Unió megalakításáról.


Lőrinczy György, Jurij Shvartskopf, Kerényi Miklós Gábor, Bátyai Edina, Răzvan Ioan Dincă, Egon Kulhanek

A Budapesti Operettszínház évek, évadok óta működik együtt külföldi zenés teátrumokkal, koprodukciókat hozott létre hatalmas sikerrel Szentpéterváron, Jekatyerinburgban, Bukarestben, Salzburgban, Bécsben, Prágában. A közös munkák során több alkalommal felmerült az ötlet, jó lenne egy, a prózai színházakéhoz hasonló unió létrehozás a zenés darabokat játszó teátrumok között - ugyanis az is kiderült, Németországban, Csehországban, Bukarestben, Oroszországban, Magyarországon ezek a teátrumok hasonló gondokkal küzdenek, ugyanakkor rendkívül jól tudnak együtt dolgozni. Az alkalom, hogy a fenti ötletet hivatalos formába öntsék, Szegeden, a Szentivánéji álom premierjét követően érkezett el.

Július 26-án, szombaton délelőtt a szegedi Reök-palotában Răzvan Ioan Dincă, a bukaresti Teatrul National de Opereta "Ion Dacian", Egon Kulhanek, a prágai a Hudební divadlo Karlín, Jurij Shvartskopf, a Szentpétervári Zenés Komédia Színház és Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója látta el kézjegyével azt a nyilatkozatot, melyben az aláírók kifejezték szándékukat egy Európai Zenés Színházi Unió létrehozására.

Az unió állandó tagjai olyan - játszóhellyel, társulattal és repertoárral rendelkező - zenés színházi társulatok, melyeknek célja a nagy tradíciókkal bíró európai zenés színházi kultúra (operettek és musicalek) megőrzése és magas színvonalú játszása, hivatalos együttműködő partnerei fesztiválok, befogadó színházak, ügynökségek, alapítványok.

Az unió célja közös produkciók létrehozása, művészek és produkciók cseréje, workshopok szervezése színészek, színházi szakemberek részére, együttműködés a szerzői jogok tekintetében, európai uniós támogatások közös megpályázása, zenés színházi fesztiválok létrehozása az unió tagjainak székhelyén, ahol az unió tagjai önköltségi alapon lépnek fel, illetve szakmai egyeztetés és együttműködés befogadó színházakkal, fesztiválokkal.

Az Európai Zenés Színházi Unió első hivatalos ülésére 2008 őszén kerül sor. Az aláírók addig a részletek kidolgozásával, illetve esetleges további tagok és együttműködő partnerek megkeresésével megbízták Kerényi Miklós Gábort és Lőrinczy Györgyöt, a Pentaton Koncert- és Művészügynökség ügyvezető igazgatóját.  

A létrejövő unió első hivatalos együttműködő partnere egyébként az esemény házigazdája a Szegedi Szabadtéri Játékok, melynek igazgatója, Bátyai Edina is köszöntötte a jelenlévőket, s ellátta kézjegyével a dokumentumot. Az aláíráson megjelent a befogadó színházként működő müncheni Deutsches Theater vezetősége is.

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása