Ledarálnakeltűntem - Katona József Színház

Bodó odacsap

Vinnai András-Bodó Viktor: Ledarálnakeltűntem (r. Bodó Viktor)

Bodó rendezői pályafutását régóta figyelem, kezdve a pattanásos tiniként megrendezett, kevéssé eredeti, de a hazai pódiumokon újdonságként ható III. Richárddal, majd szintén az Ad Hoc csoporttal színpadra vitt, szerintem zseniális  Elsőerzsébettel. Ezután jött az Attack című vizsgarendezése, amit egyszerűen imádtam. (Közben fél szemmel néztem az ultragagyi Kalózoktól a Jadvigáig ívelő színészi pályáját is, amivel a „magyar Brad Pitt” melléknevet vívta ki a hazai bulvársajtóban, pont jókor, közvetlenül mielőtt masszív elhízásnak indult, így a pécsi színháztalálkozón már mással hívta fel a hazai pletykamédia figyelmét: http://www.rtlhirek.hu/cikk/172161 )















A legújabb „Szentivánéji álom” darabján kicsit fanyalogtam, a Katona Kamrában régóta nagy sikerrel játszott „A Per” feldolgozására viszont évek óta hiába próbálok bejutni. Tegnap sikerült.

És iszonyúan bejött. Kafka beteg világát, ezt az elbürokratizálódott, torz hivatalnokrendszert utoljára Terry Gilliam Braziljában és az Asterix 12 próbájában sikerült ilyen élénkre megfesteni.

Azt nem mondom, hogy hitelesre, hiszen Kafka már önmagában is egyfajta gúnyos karikatúrát ad a világról, de Bodó még ennél is továbbmegy, szinte egy megelevenedett Bosch festményt látunk a színpadon: beteg alakok, gyors váltású, váratlan koreográfiák, kifordult akusztika, olyasfajta szürrealizmus-kavalkád, amit kiskoromban a Jamie és a csodalámpa szereplői (Megvagyhadnagy, Rezes Bandi, Fonák Tamás és a többiek) láttán éltem át. A rendező rálicitál az  íróra, Kafkább akar lenni Kafkánál: ahol az író szolidan humoros, ott ő harsány, ahol pajzán, ott szexista, ahol groteszk, ott morbid. Az ügyvédet nem csak szervilis módon követi a kuncsaftja, de le is szopja, a főszereplőt pedig nem szimplán kivégzik, hanem konkrétan ledarálják…és még sorolhatnám sokáig. Némi negatívumként említeném a darabot  körbelengő, hamisítatlan bodóviktoros amatőr gimnazista színjátszókör-atmoszférát, amit mindmáig nem sikerült levetkőznie.

Külön piros pont viszont a nővéri jelmezben elkövetett szexjelenetekért Jordán Adéllal. Örök hála!

süti beállítások módosítása