A drámai színház napjai

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is meghívottja volt a petrozsényi Ion D. Sârbu Drámai Színház 60 éves fennállását ünneplõ rendezvénysorozatnak, melyre 2008. szeptember 20-26. között került sor a Zsíl-völgyi városban, A drámai színház napjai címmel.

A marosvásárhelyi művészek a Magyar Dráma Napján, 2008. szeptember 21-én léptek a petrozsényi közönség elé Roland Schimmelpfennig Nő a múltból című darabjával (rendező Harsányi Zsolt), mellyel Kisvárdán a Határon Túli Színházak XX. Fesztiválján a magas színvonalú rendezői és színészi munka elismeréséül Kisvárda Város Díját kapták meg, Berekméri Katalin pedig kiváló alakításáért a Kisvárdai Várszínáz és Művészetek Háza által felajánlott Egyébi Díjat érdemelte ki.
Ezzel párhuzamosan saját székhelyén, azaz a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban is megünnepelték a Magyar Dráma Napját. 2008. szeptember 21-én este 7 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, a Kisterem előcsarnokában nyilvános beszélgetésre került sor Hogyan születik egy magyar dráma? címmel. A beszélgetés során  a házigazda Csép Zoltán teatrológus, a Tompa Miklós Társulat irodalmi titkára Király Kinga Júlia drámaírót, a rövidesen bemutatandó A szerencse fia című mesejáték szerzőjét, és Kovács András Ferenc költőt, a Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztőjét faggatta a jelenkori magyar drámairodalom helyzetéről, a drámaírás titkairól. Szó esett a drámaírói pályaív alakulásáról, a drámák születéséről és a szövegek színpadra jutásáról, valamint konkrétan A szerencse fia című mesejáték előkészületeiről. A rendezvényt követően megtekinthető volt Spiró György Prah című színműve.


Forrás: ITI Magyar Központ



 

süti beállítások módosítása