I. Quartet Fesztivál

'Quartet - Európai Víziók' elsõ nemzetközi 'utazó' színházi fesztivált rendez az egri Gárdonyi Géza Színház Magyarországon. Az Európai Unió Kultúra 2007-2013 programja támogatja a projektet. 2008 és 2010 között négy városban találkozunk. Elsõként 2008. október 28 - november 3-ig Novi Sadban. Majd 2009 áprilisában Chebben, õsszel Egerben, végül 2010 tavaszán Nantes-ban zárul a fesztivál.


Sata Árpád, Venczel Valetin az egri Színház A Pityu bácsi fia c. előadásában

A "Quartet - Európai Víziók" lényege, hogy a különböző országok megismerjék egymás hagyományait, eltérő színházi rendszerét. Ez a gyakorlatban alkotócseréket, közös előadásokat jelent. 2008 és 2010 között négy városban találkozunk. Elsőként 2008. október 28 - november 3-ig Novi Sadban. Majd 2009 áprilisában Chebben, ősszel Egerben, végül 2010 tavaszán Nantes-ban zárul a fesztivál. Az Európai Unió Kultúra 2007-2013 programja támogatja a projektet.


Sata Árpád, Nádasy Erika, Venczel Valentin az egri Színház A Pityu bácsi fia c. előadásában


A négy városban ugyanazt a fesztiválhét ismétlődik, a színházi előadásokon kívül számos más kísérő rendezvénnyel. Minden programpont a kultúrák párbeszédéről szól. Délutánonként konferenciákat szerveznek a házigazdák színházi szakemberekkel, kritikusokkal. Délelőttönként mesterkurzust tartanak, ahol egy nemzetközi stáb tesz kísérletet arra, hogyan jöhet létre egy előadás, ha nincs közösen beszélt nyelv, de vajon létezik-e egy közös színházi nyelv. A négy színház egy-egy saját kortárs előadásával azt mutatja be, ki hogyan gondolkodik ma Európáról, a színházról. Az egri társulat Háy András: A Pityu bácsi fia című tragikomédiáját viszi, ami jól példázza a város és a falu közötti különbséget, a két kultúra találkozását: az eltűnő, kiveszőben lévő hagyományokat és az új szokásokat.


Venczel Valentin, Sata Árpád, Nádasy Erika, Liktor Balázs az egri Színház A Pityu bácsi fia c. előadásában


Emellett nemzeti napok mutatják be a partner országok jellegzetes zenéjét, gasztronómiáját, felolvasásokon egy-egy kortárs darabját. Mindehhez weboldal, könyv és film is készül.

Forrás: Gárdonyi Géza Színház

süti beállítások módosítása