Balfácánt vacsorára

2008 szilveszterén is új bemutatóval várja közönségét a Tamási Áron Színház. Francis Veber Balfácánt vacsorára címû fergeteges vígjátékát Mircea Corniºteanu, a Craiovai Nemzeti Színház igazgatója rendezi a sepsiszentgyörgyi színházban. A darab története rendkívül mulatságos. A fõhõs egy gazdag könyvkiadó, Pierre Brochant, aki barátaival különös vacsorákat szervez, melyre minden meghívottnak hoznia kell egy balfácánt, s akinek a legidiótábbat sikerül felhajtani, az a vacsora végeztével díjat kap.

A balfácánok persze nem tudják, hogy a vacsora róluk szól, s mindenki nagyon jól mulat. A szóban forgó estén is erre készülnek, de a könyvmágnás dereka megfájdul, s mivel csinos feleségének is elege van már ebből az ízléstelen szórakozásból, úgy dönt: lemondja a vacsorát. Erről azonban már nem tudja értesíteni félnótás vacsoravendégét, François Pignont, aki lelkesen készülve az esti összejövetelre, megérkezik a lakására.

A hobbiként gyufaszálakból épületmaketteket készítő pézügyminisztériumi adóhivatalnokot nem lehet távozásra bírni, mi több, buzgó segítőkészségének köszönhetően megérkezik a lakásba a főhős nimfomán ex-barátnője, egy régi ismerős és egy megszállott futballdrukker adóellenőr. A bohózat szabályainak megfelelően egyre inkább elszabadul a pokol, Pignonnak hála Brochan életébe beköltözik a káosz. Ez az este valóban örökre emlékezetes marad!

A darab szerzője, Francis Veber francia drámaíró, a kortárs vígjátékirodalom egyik legkiemelkedőbb képviselője. Mint egyik interjújában kifejtette, legfontosabb céljának az emberek nevettetését tartja. A sikert és a világhírt az 1972-ben készült közismert Magas szőke férfi felemás cipőben című film hozta meg számára, de nevéhez egy sor olyan világsiker forgatókönyve (esetenként rendezése) fűződik, mint Az őrült nők ketrece, Ágyő, haver!, Balfácán, Pofa be!, Balekok, Topmodell a barátnőm vagy  a Négybalkezes.

A Balfácánt vacsorára című előadás létrehozásában Mircea Cornişteanu rendező munkatársa volt Puiu Antemir díszlettervező és Doina Antemir jelmeztervező. Szereplők: Pálffy Tibor, Váta Loránd, Erdei Gábor, D. Albu Annamária, Gajzágó Zsuzsa, Nemes Levente, Veress László, Nagy Kopeczky Kálmán, B. Piroska Klára és Ruszuly Éva. A bemutatóra december 31-én, este 6 órától kerül sor a Tamási Áron Színház Nagytermében.

Francis Veber: Balfácánt vacsorára
- bohózat két részben -
Fordította: Karikás Péter 
 
Pierre: Pálffy Tibor
Leblanc: Váta Loránd
François: Erdei Gábor
Christine: D. Albu Annamária
Marlene: Gajzágó Zsuzsa
Cheval: Nemes Levente
Archambaud: Veress László
Meneaux: Nagy Kopeczky Kálmán
Charlotte: B. Piroska Klára
Telefonközpontos kisasszony: Ruszuly Éva 

Díszlettervező: Puiu Antemir
Jelmeztervező: Doina Antemir 
 Ügyelő: V. Bartha Edit
Súgó: Máthé Mária Magdolna

Rendező: Mircea Cornişteanu

Fotók: Barabás Zsolt
Forrás: Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

süti beállítások módosítása