Mi a szerelem?

A népdalok gyûjtõi bizony hosszú idõn keresztül erõsen cenzúrázták a népdalokat, ezért van az a benyomásunk, mintha csak a botanika izgatta volna az ismeretlen szerzõket, és a különbözõ virágokon kívül a saját szerveik közül maximum a szívrõl volt mondanivalójuk. Pedig hát...

Ez az előadás a folklór szókimondóbb anyagaiból dolgozik, a vaskos népi humort szembesítve némi nagyvárosi neurózissal. Szóval egyértelmű a tizennyolcas karika, már amennyiben az ilyen karikáknak bármi értelme is lenne, hiszen régen is, most is már tizenévei elején elkezdte-elkezdi kutatni az ember a bonyolult kérdést, hogy aztán egész életében ne találjon végleges választ rá: mi a szerelem? Arról nem is beszélve, hogy "a szex vajon mi?"
 
Kárpáti Péter Mi a szerelem? című darabjához Vajda Mária Hol a világ közepe? - Parasztvallomások a szerelemről című könyvét, valamint a Burány Béla és Erdész Sándor által gyűjtött népköltéseket használta kiindulópontnak. A Honvéd Színház előadása pedig Kárpáti Péter darabját használta kiindulópontnak, emellett beépíti Paizs Miklós népdalátiratait, a hetvenes évek és napjaink nemi kultúráját feldolgozó szociológiai munkákat, valamint a szexuális kultúrával foglalkozó szakemberekhez a nyilvánosság felhasználásával forduló magánszemélyek vallomásait, és napjaink online fórumainak topikjait. Egyes jelenetek szövegét a társulat improvizációi alapján Varga Anikó írta.

A produkció résztvevője a végig élőben játszó Zuboly, amely Magyarország legkorszerűbb népzenei formációja, egyben a hazai zenetörténet egyik legelképesztőbb vállalkozása, turmixgépében opera, operett, popslágerek, hiphop, beatbox-ritmusok, jazz-elemek, népdalok, szájharmonika- és falevél-szólók, nagybőgő, groteszk, népi hagyomány és a modern nagyvárosi folklór kavarog körbe-körbe - a végeredmény pedig élvezetes és lebilincselő. "Eddig azt hittük, hogy a hip-hop, a folk, a világslágerek és a jazz nem járnak éjjel-nappal kart karba öltve, itt meg úgy puszilkodnak, mintha ez mindig is egyértelmű lett volna" - mondta Lovasi András a Zubolyról.

HONVÉD SZÍNHÁZ: MI A SZERELEM?
- vaskos népi humor, szókimondó pajzánságok -
a ZUBOLY zenekar közreműködésével
 
szereplők:
Bocskor Salló Lóránt, Chován Gábor, Dióssi Gábor, Domokos László, Fazakas Júlia, Galambos Lilla,
Gecse Noémi, Győry András Botond, Kálóczi Orsolya, Kátai István, M. Simon Andrea, Szőcs Erika
 
dramaturg: Varga Anikó
ruhák: Kárpáti Enikő
tér, testrészek, tárgyak: Néder Norbert
festmény: Galambos Péter
dalok: Paizs Miklós
zene: Ágoston Béla
a rendező munkatársa: Buzássy Adrienne

rendező: Simon Balázs

Előadás időpontok:
2009. január 19. hétfő / 19.00
2009. január 20. kedd / 19.00
2009. január 21. szerda / 19.00
(A január 21-i a szerdai előadás után, JazzTalkon PARTY JAM a színészekkel és a zenészekkel. A hangulatos novemberi Zuboly Plays Jazz után egy újabb izgalmas formációban hallhatjuk a zenészeket.)

Forrás: Merlin Színház

süti beállítások módosítása