Boga beszél

Karinthy Frigyes 1917-ben "A feleségem beszéli" címmel humoreszk-sorozatot írt, amelynek ihletõje elsõ felesége, az ígéretes tehetségû drámai színésznõ, Judik Etel, azaz - ahogy az író becézte - Boga volt. A hétvégén Boga beszél címmel debütált zenés csacsogvány márciusban is látható Miskolcon.

A humoreszkek hősnője egy átlagos pesti háziasszony, egy aranyos butuska, drága fecsegő, aki az első világháborúval járó szegénység, nélkülözés idején csodálatra méltó találékonysággal, igazi női leleménnyel veszi fel a harcot a megszorítások, az éhség és a hideg ellen. Józan szkepticizmussal szemléli a világ őrült dolgait, a politika hazugságait és az emberi hülyeséget. És a legnagyobb nyomorban is tetszeni akar, szeretve lenni vágyik.
"Boga alkalmazkodó, a szeretett férfiba beolvadó csodálatos asszony volt. Színészi pályáját feladva, az egyre népszerűbb ifjú Karinthy mellett egyszerre vállalta az odaadó feleség, anya, szerető és barát szerepét. Boldogságuknak (és a humoreszk sorozatnak) nem a háború, hanem az 1918-ban kirobbant spanyolnátha járvány vetett tragikus véget. Boga halálakor Karinthy mély depresszióba esett. "Úgy érzem, agyamban daganat képződött... amikor ő meghalt."

A "Boga beszél" című zenés Karinthy-est humoreszkjeit olyan orfeumi kuplékkal egészítettem ki, melyeknek szövegeit a kor kiváló költői írták. Ezt az estet, mellyel a zseniális Karinthy és Boga szerelme előtt tisztelgek, Apám emlékének ajánlom, akivel a világon a legjobban lehetett röhögni." (Seres Ildikó)


Boga beszél
- zenés csacsogvány - 
Karinthy Frigyes: A feleségem beszéli című műve nyomán

  Boga: SERES ILDIKÓ
 

 Zongorán közreműködik: REGŐS ZSOLT 
 Szcenika: PINDUR ISTVÁN
Színpadmester: SZOBONYA FERDINÁND
Súgó: BALÁZS ÉVA
Rendezőasszisztens-ügyelő: KRISTON SZABOLCS

Szerkesztette és rendezte: SERES ILDIKÓ

Bemutató: 2009. február 22., 19.00 h 
Helyszín: Miskolci Nemzeti Színház - Játékszín

További előadás időpontok:
2009. március 05. 15.30 - zártkörű ea.
2009. március 13. péntek, 19.00

Fotók: Bócsi Krisztián
Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása