Líra és Epika

A KoMa Társulat és a Móricz Zsigmond Színház közös produkciójaként kerül színre 2009. április 09-én Líra és epika címmel a Nyíregyházi színház legújabb premierje. A zenés mesejátékot a  Túl a Maszat-hegyen verses meseregény szerzője, Varró Dániel valamint Szabó Borbála jegyzi, rendezője pedig Göttinger Pál.

 

nyh_05


A két birodalom - Epikum és Líria - között évszázados viszály dúl. Már a legöregebbek sem emlékeznek, mi volt az első sértő szó, amivel a kis Líria magára haragította a hatalmas Epikumot. A két ország közötti ellentét kibékíthetetlennek látszik. Mert míg Líriában mindenki versel, tréfálkozik, és általában könnyen veszi az életet, addig Epikum népe ennek pont az ellenkezője: ők a beszédet csakis tények és információk közlésére használják.



nyh_03


"Mert az életben a legnagyobb érték a pontos igazság!" - vallja Eposz király és a szigorú Prozetta királyné. Líria fejedelme, Poézis király azonban azt feleli erre: "Mit nekünk tények meg más gyanús izék! Az igaz, ami szép." - A rettenetes háború mostanra mindkét ország lakosságát megtizedelte, ezért az uralkodók úgy határoztak, békét kötnek: összeházasítják a daliás Líra királyfit és Epikát, a gyönyörűséges prózai királylányt. Az esküvő jól indul, a fiatalok első látásra egymásba szeretnek. Líra herceg forró izgalmában valami olyan, de olyan szépet akar mondani menyasszonyának... - hogy aztán véletlenül mindenkit vérig sért. Megint összegabalyodnak a dolgok, és csak sok izgalmas kaland, álruhás csel, vad párbaj és pusztító (szó)csata után fogadhat örök hűséget egymásnak - életük második, igazi esküvőjén - a két fiatal: Líra és Epika.

nyh_01

 

Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen verses meseregénye az elmúlt évek egyik legnagyobb könyvsikere, mindenki kedvenc olvasmánya.

A KOMA Társulat nem ismeretlen a Nyíregyházi közönség előtt. PLAZMA című előadásukat tavaly a VIDOR Fesztiválon, az idei évadban pedig rendhagyó irodalomórák keretén belül a város középiskoláiban és a MŰvész Stúdióban láthatta/láthatja a közönség. A PLAZMA-t a 2007/2008-as évadban a színikritikusok „A legjobb független színházi előadás" díjával jutalmazták.

nyh_02


A KoMa Társulat és a Móricz Zsigmond Színház közös produkciója

Szabó Borbála - Varró Dániel

Líra és Epika
- zenés mesejáték -

Poézis király, Líria uralkodója: GYURIS TIBOR
Szinesztézia királyné, a felesége: LASS BEA
Líra herceg, a fiuk: LŐRINCZ SÁNDOR
Spondeusz, tréfás líriai apród: POLGÁR PÉTER
Pirrikkiusz, tréfás líriai apród: HORVÁTH SEBESTYÉN SÁNDOR
Licencia, líriai udvarhölgy: GUARY SZANDRA
Eposz király, Epikum uralkodója: KAMENICZKY LÁSZLÓ
Prozetta királyné, a felesége: JELINEK ERZSÉBET
Epika királykisasszony, a leányuk: PATOCSKAI KATALIN
Kroki, prózai udvari bolond: ZRINYI GÁL VINCE
Próza márki, epikumi lakos: KROÓ BALÁZS

Továbbá:
Jaskó Bálint, Várkonyi Eszter
valamint Líria és Epikum népe, katonák, szolgák

Díszlet: SEBŐ RÓZSA e.h.
Jelmez: KOVALCSIK ANIKÓ
Zene: RUBIK ERNŐ ZOLTÁN
Mozgás: TOPOLÁNSZKY TAMÁS
Súgó: Kovács Katalin
Ügyelő: Kováts István
A rendező munkatársa: Bajzák Anna

Rendező: GÖTTINGER PÁL

Bemutató: 2009. április 9. 17h - Nagyszínpad


nyh_04

 

Fotók: zsizsi
Forrás: Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

süti beállítások módosítása