A Kosztolányi Dezső Színház

Május 16. és 19. között a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház négy előadásának bemutatójával zárul a Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek tavaszi féléve. A Vendégségben Budapesten előadások válogatásánál a színház vezetője - a nemzetközi hírű Urbán András rendező - arra törekedett, hogy a magyarországi közönség hiteles keresztmetszetet kapjon az idén 15 éves szabadkai Kosztolányi Dezső Színház sajátos karakteréről, művészi célkitűzéseiről.

urban

Első este a Szkéné Színházban a Danilo Kiš műveinek felhasználásával készült Turbo Paradiso látható Urbán András rendezésében.
Második este Béres Márta és Sirmer Zoltán diploma-előadásaként bemutatott Lepkegyűjtő tekinthető meg a Thália Színházban.
Május 18-án a szabadkai társulat a Christopher Durang szövege alapján készült pszichológiai dokumentarista romantikus vígjátékot, a Terápiát adja elő a Thália Színházban.
A Kosztolányi Színház vendégjátéka május 19-én Erdély Andrea és Mikes Imre Elek diploma-előadásával, Pozsgai Zsolt Boldog bolondok c. darabjának bemutatójával zárul a Thália Színházban.


2009. május 16. szombat 19 óra

Szkéné Színház (XI. kerület, Műegyetem rkp. 3. II. emelet)
TURBO PARADISO

Gyengéd félelem szünet nélkül. A mennyország nem baszkódik.
Hommage à Danilo Kiš
Szereplők: Béres Márta, Erdély Andrea, Kokrehel Júlia, Mikes Imre Elek, Mészáros Árpád, Mészáros Gábor
Rendező: Urbán András

turbo_paradiso

 

„A megmutatás pedig felkavar. A guminőt akkurátusan fújják fel a matracpumpával. Az üres tekintetű, mozdulatlan baba egyszerre vágykielégítő szexuális tárgy és hullaként fekvő élettelen anyag, a felfújható báránnyal végzett anális szexben pedig a fájdalom és a hiány tehetetlensége van jelen. Húst darálnak és a vörös gombóccal labdáznak. Jön Hófehérke és édesgető módon mérget oszt a gyerekeknek. Érkezik egy angyal, akinek összes szárnyát levágják egy bokorvágó késsel. A hétköznapi tárgyak jelentése megváltozik ebben a kontextusban: minden, sőt bármi az erőszakra és a kiszolgáltatottságra asszociáltat. Menekvés innen nincs. A megváltás lehetősége fel sem merül." (Papp Tímea, Revizor.com)


2009. május 17. vasárnap 19.30 óra

Thália Színház Új Stúdió (VI. kerület, Nagymező utca 22-24.)
LEPKEGYŰJTŐ

Béres Márta és Sirmer Zoltán diploma-előadása John Fowles szövege alapján
Osztályvezető tanárok: Hernyák György, Pálfi Ervin

lepkegyjt

 

„A szeretethiányban szenvedő, önmagával is küzdő fiú elrabol egy lányt, aki bár rájön, hogy bármikor elmehetne, mégis a pincében marad, mert neki is szüksége van erre az önként vállalt »fogságra«. Ez a Lepkegyűjtő története. A fiú és a lány, a férfi és a nő különleges kapcsolata kiabálással, nevetéssel, sírással, tánccal és teljes lemeztelenedéssel." Török Arnold



2009. május 18. hétfő 19 óra
Thália Színház (VI. kerület, Nagymező utca 22-24.)
TERÁPIA
pszichológiai dokumentarista romantikus vígjáték Christopher Durang (20 éve kapcsolatban) szövege alapján

Szereplők: Béres Márta (meghatározhatatlan), Erdély Andrea (független), Mészáros Árpád (2,5 éve kapcsolatban), Mészáros Gábor (független), Mikes Imre Elek (1 éve kapcsolatban), Ralbovszki Csaba (független)
Rendező: Olivera Đorđević (5,5 éve kapcsolatban)

terapia


A Terápia romantikus vígjátékszagú kapcsolatparódia, önvizsgáló-öngyógyító lelki pornóshow, pszichoindividualisztikus ápolat, egyere-begyere áskáraram tam-tam, romantikus-komikus-szerelmi thriller, könyveken, magazinokon, apróhirdetéseken, egyéni tapasztalatokon és egyebeken alapuló-épülő, csoportos-meditatív-expresszív, a fasztól a mosogatásig mindenféle terápiaelemet tartalmazó workshop, hidroterápia pofonokkal (avagy a négyütemű benzinmotornak is van lelke) pszichológiai dokumentarista romantikus vígjáték.

 

2009. május 19. kedd 19.30 óra
Thália Színház Új Stúdió (VI. kerület, Nagymező utca 22-24.)
Pozsgai Zsolt: BOLDOG BOLONDOK
Erdély Andrea és Mikes Imre Elek előadása

A Boldog bolondok Mozart utolsó éjszakáján játszódik. Mozart személyisége és sorsa elsősorban azért volt izgalmas a szerző számára, mert röviddel a halála előtt kapta meg mindazt az anyagi elismerést - pénzt, hatalmat, állást -, amely korábban is megillette volna. Ekkor tudta volna úgy elindítani az életét, ahogyan azt minden ember szeretné. Ezért a darabban úgy döntenek feleségével, hogy megtisztulnak, és bevallják egymásnak titkaikat, titkos szerelmeiket, hogy leszámoljanak velük. Mozart, aki gyakran volt hűtlen feleségéhez, most kénytelen szembesülni a valósággal: felesége gyakran szintén máshol kereste a boldogságot.

boldog_bolondok

A Kosztolányi Dezső Színház fiatal színészei, diploma-előadásnak választották Pozsgai művét. Mindketten több szerepet játszanak el az előadásban, pár percenként új térben és időben kell történeteket megjeleníteniük. Mozart és Constanze, a boldog bolondok múltidéző játéka komoly, felnőtt játékká válik. Bolondosan teszik meg a halálig vezető fájdalmas utat.

Forrás: Égtájak Iroda

süti beállítások módosítása