Poszt POSzT

A Pécsi Országos Színházi Találkozót nem kell bemutatni senkinek. Évről - évre hatalmas érdeklődés és látogatottság övezi. A Thália Színház idén először járult hozzá a találkozó sikeréhez, két különdíj átadásával, melynek hagyományteremtő célja nem titkolt. A „Poszt POSzT" címmel indított - ettől kezdve évente ismétlődő eseményen - a találkozó legsikeresebb, Thália - díjjal kitüntetett darabjait nézhetik meg.


thalia_400


2009-ben két lenyőgöző színházi előadásra esett a választás: Háy János mai drámája A Gézagyerek, a Szabadkai Színház Magyar Társulata előadásában kerül bemutatásra szeptember 21-én, 17 és 21 órai kezdettel a Thália Színház Nagyszínpadán. A darab fıszerepét alakító Pálfi Ervin a Fidelio Est különdíját is megkapta a legjobb 30 év alatti színész kategóriában. Az előadás címszereplője Géza, egy autisztikus fiú és az őt körülvevő falulakók mindennapjaiba nyerhet betekintést a néző. A falu életében rendkívüli hírértékkel bír:, amikor a 'hibás Gézagyerek' munkát kap a kőfejtőben. Ahelyett, hogy otthon ülne a konyhakövet és a búgócsigát bámulva, most a kőfejtőben figyelheti a futószalagon sorakozó köveket. Ahogy telik az idő, Gézát egyre inkább felőrli az értelmetlen monotonitás...

65_szinh_email


Az örök klasszikus, Shakespeare A velencei kalmár címő darabja, pedig az egri Gárdonyi Géza Színház művészeinek előadásában mutatkozik be szeptember 22-én 19 órakor a Nagyszínpadon. Az előadás a Thália különdíjon kívül magáénak tudhat egy másik dicsőséget is: Ungár Júlia a legjobb dramaturgnak járó különdíjat vehette át.

eger_velence001
fotó: Lehotka Judit Zolka


A darab látszólag egy egyszerű szerelmi komédia, mai nyelven egy romantikus vígjáték. Azonban ez csak a látszat, a lényeg a felszín alatt bújik meg. William Shakespeare nehezen szorítható korlátok közé. Zsótér Sándor rendező ezt a jellegzetességet használta ki a mű feldolgozásánál, nem mellőzve az abszurditást és a meghökkentő elemeket.



süti beállítások módosítása