XV. DASzSz

Hamarosan kezdődik a XV. Debreceni Alternatív Színházi Szemle, amely idén 15. alkalommal kerül megrendezésre 2009. szeptember 11-15. között . A Bajnokok Ligájába jutott város idén második alkalommal ad otthont az alternatív színjátszók találkozójának. A jubileumi seregszemlén az elmúlt évad legszínvonalasabb és legkülönlegesebb 12 előadásának versengését és számos színjátszó műhely bemutatkozását láthatják az érdeklődők, de lesznek szakmai beszélgetések is, a rendezvénysorozatot pedig a Budapest Bár koncertje zárja majd.

slide_daszsz

A XV. Debreceni Alternatív Színházi Szemlén 2009. szeptember 11-15. között olyan egyedülálló és színvonalas produkciókkal ismerkedhet majd a közönség, mint Moliere A Mizantróp-ja Petri György fordításában, az Örkény Színháztól, Gothár Péter rendezésében, Tasnádi István: Fédra Fitness-e a szerző rendezésében és a KoMa Társulat előadásában, vagy a HOPPart Társulat Szörprájzparti-ja, melynek szerzője Kárpáti Péter.
A Stúdió K két előadással érkezik, a Zalán Tibor Rettentő görög vitéz című írásából készült bábelőadással Fodor Tamás rendezésében, és Venyegyikt Jerofejev drámájával, a Hű, de messze van Petuski! Tamási Zoltán rendezésében. A sepsiszentgyörgyi M Stúdió a Törékeny című darabbal mutatkozik be, melyet Goda Gábor rendezett, az Élőkép Társulat pedig a Psychotechnikumot viszi színre, Bársony Júlia rendezésében.
A versenyprogramban szerepel továbbá a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Kasimir és Karoline című előadása Ödön von Horváth tollából, Forgács Péter rendezésében, míg az Ágens Társulat az Ira-Düh című produkcióval lép fel, Gergye Krisztián Társulata pedig A szatír című előadással indul a Szemlén. Ladányi Andrea és Borlai Gergely a BL-t viszik Debrecenbe, Virág Melinda pedig a Közép-Európa Táncszínház társulatával készített Szájbanforgó című produkcióval került a versenyprogramba, melyet 149 előadásból Karsai György egyetem tanár válogatott.
Szintén az ő javaslatára idén a Szemlén fellépnek a színész-képzéssel foglalkozó közép- és felsőfokú intézmények, műhelyek is. Az idei Szemle programját színesíti az utolsó napon tartandó konferencia is, ahol Hudi László, Nánay István, Szalai-Szabó István, Csizmadia Tibor, Hartyándi Jenő és Gulyás Gábor arra keresik majd a választ, hogy Mi az alternativitás?.

Halász János alpolgármester a szeptember 2-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy „Debrecen mindig is büszke volt kulturális hagyományaira, művészeti életére, melynek egyik középpontja ma is a színház világa. Bátran ígérhetem: a város mindent megtesz azért, hogy az Alternatív Színházi Szemle ideális helyszínre, valódi otthonra leljen Debrecenben. A szemle résztvevőinek pedig javaslom, hogy az előadásokra készülve töltődjenek fel a MODEM nagyszerű kiállításaival, a cívisváros hangulatos tereivel és fedezzék fel ezt a csodálatos várost!"

A DASZSZ zsűrije, Forgách András, író, Gáspár Máté, a Krétakör ügyvezető igazgatója és Kőrösi Zoltán, dramaturg, író tetszés szerinti kategóriákban oszthat ki díjakat, melyekhez a Fővárosi Önkormányzat is hozzájárult. A tavalyi zsűri például 100.000 forinttal jutalmazta a Legbámulatosabb Színpadi Jelenlétet.

A verseny-előadások 1000 Ft-os, a műhely-előadások pedig 500 Ft-os jegyáron tekinthetőek meg, a 12.000 Ft-os bérlet pedig a Szemle összes programjára érvényes lesz, míg a szakmai beszélgetéseken ingyenes a részvétel. A klasszikus színházi helyszínek mellett lesznek előadások a MODEM-ben, színházi büfében, de egy fitneszterem is színpaddá változik a debreceni őszi éjszakában. A Budapest Bár koncertje zárja a rendezvénysorozatot, melyet 3 db, a Szemle bármely versenyprogramjára megváltott jeggyel lehet meghallgatni.

Az Alternatív Színházi Szemle 1994 óta nyújt reprezentatív bemutatkozási lehetőséget a független színházi társulatok számára. Az első nyolc évben Budapesten, 2003-tól 2007-ig Szegeden zajlott az esemény, melyet 2008 óta a Befogadó Színházak Társulása és a Független Színházak Szövetsége egymással karöltve Debrecenben rendez meg.

 

XV. Debreceni Alternatív Színházi Szemle
PROGRAM

 

SZEPTEMBER 11. (péntek)

15.00 Messiások - Apokrif ikonosztáz - Gergye Krisztián performance (MODEM)
16.30 Megnyitó (Csokonai Színház)
17.00 Alter(ego), Debreceni Ady Gimnázium '40 (Csokonai Színház - Horváth Árpád Stúdió)
18.00 "Hazai pálya": Halotti pompa, Debreceni Csokonai Színház '100 (Csokonai Színház - Nagyszínpad)
20.00 Szájbanforgó, Közép-Európa Táncszínház '30 (Kölcsey Központ - Nagyterem)


Mozgóképes ajánló

 


21.00 Fédra Fitness, KoMa Társulat '120 (Corpus Fitness)


Mozgóképes ajánló

 


SZEPTEMBER 12. (szombat)

10.00 Tótferi, Apolló Színkör, Pécs '150 (Ady Gimnázium)
13.00 Az ember tragédiája, Békéscsabai Színi Tanház '100 (Ady Gimnázium)
13.00 Szakmai beszélgetés (Vojtina Bábszínház)
15.00 Parasztopera, Kaposvári Egyetem MFK '75 (Ady Gimnázium)
16.30 Kasimir és Karoline, Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza '120 (Csokonai Színház - Nagyszínpad)
19.00 A szatír, Gergye Krisztián Társulata '60 (Kölcsey Központ - Nagyterem)

 


Mozgóképes ajánló

 

21.00 Hű, de messze van Petuski!, Stúdió K Színház '75 (Csokonai Színház - Horváth Árpád Stúdió)
23.00 Szörprájzparti, HOPPart Társulat '120 (Csokonai Színház - Büfé)


SZEPTEMBER 13. (vasárnap)

10.00 Rettentő görög vitéz, Stúdió K Színház '65 (Csokonai Színház - Horváth Árpád Stúdió)
11.30 Szakmai beszélgetés (Vojtina Bábszínház)
15.00 Az emberke tragédiája, Színművészeti Egyetem '60 (Ady Gimnázium)
17.00 A goborló, Színművészeti Egyetem '90 szünettel (Ady Gimnázium)
19.00 Törékeny, Sepsiszentgyörgy, M Stúdió '70 (Kölcsey Központ - Nagyterem)
21.00 Psychotechnikum, Élőkép Társulat '70 (Csokonai Színház - Nagyszínpad)
23.00 Ira (düh), Ágens Társulat '70 (Vojtina Bábszínház)


SZEPTEMBER 14. (hétfő)

10.00 Szakmai beszélgetés (Vojtina Bábszínház)
14.00 "Hazai pálya": Játsszuk azt, hogy..., KozervArtaudrium, Debrecen '60 (MODEM)
18.00 A mizantróp, Örkény Színház '100 (Víg Kamara Mozi)

 


Mozgóképes ajánló


20.00 BL, Ladányi Andrea-Borlai Gergő '90 (Csokonai Színház - Horváth Árpád Stúdió)


Mozgóképes ajánló



SZEPTEMBER 15. (kedd)

11.00 Szakmai beszélgetés (Vojtina Bábszínház)
14.00 Mi az alternativitás? c. konferencia (MODEM)
19.00 Díjkiosztó (MODEM)
20.00 Budapest Bár koncert (MODEM)

 

Támogatóink:
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Oktatási és Kulturális Minisztérium
Nemzeti Kulturális Alap Színházi Szakmai Kollégium
A Szemle főszponzora: - MasterCard
a felbecsülhetetlen pillanatok támogatója!

„Amikor azon gondolkodtuk, hogy milyen művészeti ágakat, intézményeket, eseményeket támogasson a MasterCard Magyarországon, elsősorban nem a klasszikus marketingszempontokat helyeztük előtérbe. Mindenekelőtt olyan művészeket, társulatokat kerestünk, akiknek a produkcióit magunk is szívesen nézzük meg, s akiket sem az állam, sem a piaci szereplők nem halmoznak el támogatással, de teljesítményük, alkotásaik igazi értéket képviselnek itthon és külföldön egyaránt. Többek között ezért is esett a választásunk a DASZSZ-ra." - mondja Gauder Milán, a MasterCard Europe területi vezetője.

Ahogy szponzorációs tevékenységünk szlogenje is mondja: "A MasterCard a felbecsülhetetlen pillanatok támogatója"; célunk, hogy az igényes és tartalmas szórakoztatás, kulturális élet képviselő művészek mindinkább élvezzék az anyagi függetlenség okozta művészi szabadságot, hozzájárulva ezzel hazai és nemzetközi sikereikhez.

Együttműködő partnereink:
Debreceni Csokonai Színház, Főnix Rendezvényszervező Kht., Kölcsey Központ, MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, Víg Kamara Mozi, Vojtina Bábszínház, Ady Gimnázium, Corpus Fitness

További információk: www.aszsz.eu


Mozgóképes összefoglaló a 2008-as Alternatív Színházi Szemléről:

 


daszsz_plakat

süti beállítások módosítása