Space társulat

Vicces és provokatív előadással tért vissza Budapestre a holland SPACE színházi kollektíva az idei PLACCC Fesztiválon. A társulat magyar színésznője gyanútlan járókelőket szólít meg az utcán, és személyes történetén keresztül a nemzeti hovatartozásról, a magyarságtudatról, a befogadásról és a kirekesztettségről kérdezi őket. A beszélgetéseket a közönség a különleges technológiának hála, egy üvegablak mögül, a magasból kukkolja.



SpacePetra3

A Holland Cunami című előadással nálunk is népszerűvé vált amszterdami SPACE színházi kollektíva újabb meglepő produkciót hozott el Budapestre, ezúttal a második PLACCC Fesztiválra. A The Place Where We Belong (A hely, ahova tartozunk) című produkció során a közönség egy holland-magyar vegyesházasságon keresztül bepillantást nyerhet a mai magyarországi állapotokba. Ardai Petra és férje, Luc Van Loo a valóság és a fikció határán egyensúlyozva nagy társadalmi problémákat tesz személyessé.

Az előadás során Ardai Petra a Kálvin téren ismeretlen embereket szólít meg. Arról kéri a véleményüket, hogy ha húsz év után el akarná hagyni Hollandiát, akkor Budapest megfelelő hely lenne-e neki és családjának. Vakon befogadnák-e őket, hiszen a férje külföldi és a lányuk is félig az? A színésznő legnagyobb kérdése, hogy neki milyen lenne hazatérni Magyarországra. A kételyei eloszlatásához az utcán sétálóktól kér tanácsot. A beszélgetések minden előadáson másmilyenek, hiszen a járókelők kiválasztása teljesen esetleges. A péntek óta látható produkcióban Petra megszólított már olyanokat, akik a Muppet Show két házsártosan vicces öregurára hasonlítottak. Amikor arra panaszkodtak, hogy „ebben az országban mindent csak szétrombolnak", még az sem zavarta őket, hogy a Kálvin téren éppen óriási építkezés zajlik, vagyis a város szemmel láthatóan fejlődik. Volt olyan járókelő is, aki magát „realista idealistának" nevezte, és lebeszélte a színésznőt a hazaköltözésről. És akadt olyan is, aki kérdésre kérdéssel válaszolt, mert szerinte a több nyelvet beszélő művésznő könnyen boldogulna Magyarországon, ám a döntést neki kell meghoznia. A SPACE társulat nem titkoltan humort is visz a produkcióba, és valóban: egyes helyeken a közönség térdcsapkodva, hangosan nevet az élet hozta poénokon.

Space2


A provokatív, vicces utcai beszélgetéseket közben a közönség élőben látja a magasból, a Kecskeméti utcai szálloda üveghídjáról. Másrészt a színésznőre erősített kamerán és mikrofonon át, monitorok és fülhallgatók segítségével kihallgathatják a beszélgetéseket - mondta Ardai Petra. A színésznő hozzátette: a nézők egyrészt beleláthatnak egy interkulturális párkapcsolatba, másrészt abba, hogyan gondolkodnak most a magyarok a saját magyarságukról. Utcai találkozásai során az emberek egy része elmondja, hogy szerintük ki jöhet ide és ki nem, kik azok, akiket szerintük befogadunk és kiket nem. Akik mégis megkerülik a választ, azok is utalnak arra, hogy valójában mit gondolnak a témáról.

Bár az előadásnak komoly aktuálpolitikai háttere van, egyáltalán nincs benne politizálás vagy pártszlogenek - hangsúlyozta Ardai Petra. A produkció egy család személyes történetén keresztül közelíti meg ezt a nagyon érzékeny, bonyolult témát, így elemelkedik a magyar aktuálpolitikai acsarkodástól és vitáktól - fogalmazott.

A holland SPACE társulat előadását magyar nyelven láthatta a közönség október 2-6-ig, naponta kétszer a PLACCC Fesztivál programjában.

/Space (NL): The Place Where We Belong (A hely, ahova tartozunk)/


További programok a Placcc Fesztiválon ITT >>>

Forrás: PLACCC Fesztivál

süti beállítások módosítása