Thealter szubjektív-4.nap

Az Aradi Kamaraszínház (Románia) - Szegedi Hetek Csoportja: Jean Cocteau: Emberi hang című darabjában Melkvi Bea hangján egy olyan nő szólal meg,akit elhagytak. Napok óta várja a férfi hívását, aki megígérte neki, hogy még egyszer utoljára beszélnek. A nő nem tudja elengedni a férfit.

 

"csak azt kaptam, amit megérdemeltem
meg akartam őrülni
őrülten boldog akartam lenni" - mondja.

01

Melkvi Bea megrázó alakítása olyan, mint egy arcul csapás. A helyzet ismerős: mindenki hagyott már el valakit, vagy hagyták már el, ezt az élethelyzetet mindannyian megéltük. Pontosan ezért szörnyű látni azt a nőt, aki megalázkodik, aki hisztérikus, előbb csendben sír, majd őrjöngve zokog. A fiatal színésznő hosszú utat jár be a majd egyórás darabban. Elfárad a végére, ezzel igazolja: az előadás minden egyes másodpercét átélte, eggyé vált az elhagyott nővel. A díszlet szokás szerint minimális: négy tárgy - egy asztal, egy nyakörv, egy lánc, egy neon égő. És pont ez a jó: az elhagyottság okozta szenvedés stációiról semmi sem vonja el a figyelmünket.

A férfi és a nő telefonon beszélnek. Miközben megértően, megbocsátóan beszél vele, miközben dühítően kedves és szolgai a férfival, kiderül: öt éves szerelmük minden dátumára, apró mozzanatára emlékszik.

A férit nem látjuk, a hangját sem halljuk, csak Melkvi Bea szövegéből bogozhatjuk ki, vajon mit mondhat. "A fülemmel is látlak" - mondja a nő.

03

A nő retteg. Retteg, hogy megszakad a vonal, mert azzal együtt a férfit is elveszíti örökre. És megszakad. Nem egyszer, nem kétszer. A nő ilyenkor hisztérikus rohamot kap, tombol, ordít, máskor meg csöndben zokog.

Nem képes tudomásul venni, hogy vége.

Még altatókat is vett be.

És most a nyakam köré tekerem a hangod, mondja.

A színésznő nyakán piros nyakörv, azon lánc.
Saját érzéseinek rabja, ennek a számunkra láthatatlan férfinak a rabja.

S miközben a nő különböző érzelmek és a lélek stációiank számtalan állapota között kóborol elveszetten monológja közben - boldogság, rettegés, vágyakozás, irónia, gyűlölet, megértés, magány, elhagyatottság, sajnálkozás, harag -, mi hallgatunk a nézőtéren, és nagyon sajnáljuk ezt a nőt.

Nem érzünk haragot a férfi iránt, közönyösek vagyunk.
A nőt viszont sajnáljuk és szánjuk. Mert ennek a nőnek az egész teste zokog. mintha kitépték volna a szívét. Elesett, magányos, elhagyott, néha már eszelős, és nem érti, hogy vége van. Kapaszkodik.
Kapaszkodik a hangba, a férfi hangjába, és ha megszakad a vonal, zokog és sikolt.
És belül sikolt minden nő a nézőtéren, akit valaha is elhagytak.

Tegnap este a zsinagógában mutatták be az Ékezet című darabot (Kobez Center Memoire du Corps, Nyári Mozi, Der Daphnisz, Döbrei Dénes).

002

Döbrei Dénes darabjának története önéletrajzi ihletésű. 1987-ben kezdődik, amikor a Szabadkai Népszínházban találkozik Lálity István rendezővel és Sziveri Jánossal, az újvidéki symposium volt főszerkesztőjével. A találkozás meghatározó, s mély nyomot hagy a vajdasági magyar színész-koreográfus-táncosban. A szövegek két vajdasági barátjai írásai, és idézik Antioine de Saint-Exuipéry-t is.

003

A szem és a fül tökéletesen kielégített ebben az előadásban: szaxofon, dob, klarinét, nagybőgő szólal meg a színpadon a férfi és női hangok mellett. A két hatalmas kivetítőn hol a színpad történéseit láthatjuk, hol előre felvett képeket: az ég kékjét bárányfelhőkkel, cseresznyevirágokat.

A Nyári Mozi című előadás a Maszk Egyesület menedzsmentjében készült.

Nyemcsok Éva Eső

TOVÁBB A TELJES WEBNAPLÓHOZ A THEALTER.HU-ra >>>

 

További naplórészletek a Thealter fesztiválról:

- Thealter szubjektív - 3. nap
- don quijoték - 2. nap
- megnyittatott - 1. nap



És ami ma jön:

17.00: Kolibri Színház: Lutz Hübner: Kikatt - Vasvári SZKI
17.00: Horváth Mihály Gimnázium Drámai tagozat: Színház a mellényzsebben - Széchenyi tér
18.00: Ache: A dráma-gépezet imitációja - Kisszínház
19.00: Ljud Színházi Csoport: Elektromos inváziók - Árpád tér
20.00: Ágens Társulat: Ira (düh) - Régi Zsinagóga
21.30: KonzervArtaudrium Színházi Műhely (Debrecen): Játsszuk azt, hogy... - Jate Klub

 

süti beállítások módosítása