Avignon után Gdanskban

Július 31-én zárult az Avignoni Színházi Fesztivál, amelynek keretében a kolozsvári színház a Tompa Gábor rendezte Visszaszületés című produkcióval vett részt, melynek szövegét Visky András írta.



Naitre_a_jamais_6_Photo_Istvan_Biro


A fesztivált követően több színházi alkotó, kritikus és színházi szaklap állította össze kedvenc előadásának listáját. A www.festivalier.net című portál kiértékelőjében, melynek főszerkesztője az elismert Pascal Bély kritikus, a Visszaszületés az első helyen áll, a következő indoklással: "A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása, a Visszaszületés (Naître à jamais) az „off"-program legkiemelkedőbb darabja. Egy abszolút remekmű Maguy Marin May B és Krzysztof Warlikowski (A)polloniája között. Amikor a holokauszt megidézése ilyen magas szinten érinti meg a fenségest, azt kérdezzük magunktól: vajon a Visszaszületés (Naître à jamais) című produkció nem vált-e máris az emberiség szellemi örökségének részévé."

Részletek: http://www.festivalier.net/article-34459685.html

Az avignoni turnét követően a lengyelországi Gdanskban vendégszerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A XIII. Shakespeare Fesztivál meghívottjaként a Tompa Gábor rendezte III. Richárd című előadás lesz látható augusztus 8-án este fél 9-től a Teatr Muzyczny termében.

1263_darab_kep

 

Az augusztus 1 és 10 között zajló fesztiválon olyan rendezők előadásai lesznek láthatók, mint Edward Hall, Elizabeth LeCompte, Peter Brook, Raz Shaw, Nora Somaini, Szymon Kaczwarik és Tompa Gábor.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkcióját tavaly a gyulai Shakespeare Fesztiválon mutatták be, a kolozsvári bemutatóra 2008 november 19-én az Európai Színházi Unió Fesztiválja keretében került sor. Az előadás azóta látható volt az Európai Színházi Unió Fesztiválja keretében Bukarestben és a Szebeni Nemzetközi Színházfesztiválon is.

Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása