30. Képzett társítások

Az AEGON-estek negyedik évadát zárja május 27-én a 30. Képzett társítások, amelyen a hazai művészeti élet óriásai lesznek a vendégek, olyan művészek, akik kerek születésnapot ünnepelnek az idén. Esterházy Péterrel minden újabb találkozás újabb élményt jelent, különösen, ha a beszélgetés mellett ő maga olvas fel a saját műveiből, ahogy most is hallhatunk részleteket Esterházy Péter új, az idei Ünnepi Könyvhétre megjelenő, ESTI című könyvéből.

kepzett-tarsitasok

 

M. Tóth Géza Maestro című, 2007-es animációs filmjét az Amerikai Filmakadémia a Legjobb Animációs Rövidfilm Oscar-díjára jelölte, az öt jelölt egyikeként szerte a világon sokfelé láthatták a nézők a szellemes kisfilmet. Legújabb, filozofikus és finom humorú kisfilmje, a Mama láttán „társította" a sorozat szerkesztője, Eszéki Erzsébet őt Esterházy Péterhez. Az csak utána tette fel a pontot az „i"-re, hogy M. Tóth Géza életrajzát olvasva feltűnt: ő is kerek születésnapot ünnepel az idén!

A május 27-i AEGON-esten a nemzetközi zenei élet egyik legjelentősebb zeneszerzője, zongoristája, az idén 40 éves Oláh Kálmán improvizációt hallgathatja meg a közönség, ő reagál ezúttal Esterházy Péter felolvasásaira és mindarra, ami az esten hallható, látható.



Esterházy Péter

Budapesten született 1950. április 14-én. A budapesti piarista gimnáziumban érettségizett 1968-ban. 1974-ben az ELTE-n matematikusi diplomát szerzett, majd a Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott 1978-ig, azóta szabadfoglalkozású író. 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Könyvei több mint 20 nyelven olvashatók. Esterházy Pétet rangos hazai és külföldi díjak sorával ismerték el.

 

esterhazyp_felolvas_dobofoto_k

 

Főbb művei:
Termelési-regény (kisssregény) (1979),
Bevezetés a szépirodalomba (1986),
Tizenhét hattyúk (Csokonai Liliként, 1987),
Hrabal könyve (1990),
Hahn-Hahn grófnő pillantása (1991),
Harmonia caelestis (2000),
Javított kiadás (2002)

 

M. Tóth Géza

Balázs Béla-díjas filmrendező, a KEDD Animációs Stúdió alapítója. 1995 óta tanít a felsőoktatásban. Több külföldi társintézményben dolgozott vendégtanárként (Royal College of Art, London, Filmakademie Baden-Württemberg, Ludwigsburg, National Institute of Design, Ahmedabad). Számos médiapedagógiai és -elméleti tárgyú szakcikk, könyv, könyvfejezet szerzője és szerkesztője.

 

m_toth_geza_01_k

Rendezőként főleg rövidfilmeket (Ikarosz, Maestro, Ergo, Mama), összművészeti kísérleteket (XYZ, A csodálatos mandarin, A kékszakállú herceg vára), valamint televíziós animációs sorozatokat (VIVA csatornaazonosítók, Modern Képmesék) készített. Alkotásai több mint 200 nemzetközi filmfesztiválon szerepeltek sikerrel, közel 70 díjat nyertek. A Maestro 2007-ben az Amerikai Filmakadémia a Legjobb Animációs Rövidfilm Oscar-díjára jelölte.


Filmográfia:
2009: Mama
2008: Ergo
2007: A kékszakállú herceg vára
2005: Maestro
2005: A csodálatos mandarin
1996: Ikarosz
1994: Falrajárók
1992: Patkányfogó

 

Oláh Kálmán

az 1970-es születésű zongorista világszerte nevet szerzett, jelentős előadóművész és zeneszerző. 2000-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora- és zeneszerzéstanára, 2006-ban Liszt-díjjal, 2008-ban Szabó Gábor Életműdíjjal, 2009-ben az Artisjus Az év zeneszerzője díjával ismerték el.

Szólistaként és saját triójával, a Trio Midnight nevű, 1990-ben alakult, az idén húszéves formációval az indulása után azonnal jelentős sikereket aratott, rangos versenyeken nyert itthon és külföldön egyaránt.

 

olah_kalman_dobofoto_01_k

 

Fontos, stílusokon átívelő kísérlete volt, amikor újrahangszerelte Bach, Bartók és Debussy műveit. A GOOD International lemezkiadó jelentette meg a Stuttgarti Kamarazenekarral közösen készített dupla albumát, melyen Bach Goldberg variációi hallhatók - kiegészítve Oláh Kálmán improvizációival. A lemez óriási sikere után Oláh Kálmán Mini Schulz német nagybőgőssel együtt elkészítette Bach: Chello suits című lemezét, amelyben eredeti módon dolgozta fel a klasszikus művet.

2006-ban Oláh Kálmán nyerte meg a legrangosabb amerikai dzsesszzeneszerző-verseny, a Thelonious Monk Jazz Composers Competition zeneszerzői fődíját, amelyet 2006 szeptemberében vett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett, nagyszabású gálán. A rangos zsűri a több száz mű közül Oláh Kálmán Always című kompozícióját találta a legjobbnak. Ennek köszönhetően jelent meg Oláh Kálmán első amerikai CD-je 2007 júniusában, a nyertes szerzemény címével: az Always című albumon Oláh Kálmánnal két világhírű zenész játszik, Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik.

--------

30. Képzett társítások
2010. május 27-én, csütörtökön 19 órától a Gobbi Hilda Színpadon

Alföldi Róbert vendégei:
Esterházy Péter
író, aki nemrég ünnepelte 60. születésnapját
M. Tóth Géza
animációs rendező, aki júniusban lesz 40 éves
Zene: Oláh Kálmán, aki szintén 40 esztendős az idén

Sorozatszerkesztő, az estek összeállítója: Eszéki Erzsébet

 

JÁTÉK!
VÁLASZOLJON EGY KÉRDÉSRE ÉS NYERJEN 2 DB JEGYET
A 30. KÉPZETT TÁRSÍTÁSOKRA >>>

 


forrás: Aegon-díj

süti beállítások módosítása