Megszűnő társulat

A nyolcéves Szegedi Egyetemi Színház társulata június 12-én befejezi működését. Búcsúzóul egyhetes kisfesztivált szerveznek SZESZ-FESZT címmel június 8. és 11. között, amelyen az évad előadásai láthatók a Pinceszínházban, estéről-estére. A repertoárfesztiválra akciótt is kínálunak: a nézők több alkalomra szóló kedvezményes jegyekkel tekinthetik meg a VII. évad produkcióit, utoljára.

szesz

 

SZESZ-FESZT
PROGRAM

 

JÚNIUS 8., kedd 20.00
KARNYÓNÉ c. pajzán, zenés komédia - DARABTEMETÉS, 40. ELŐADÁS
(bemutatója: 2004. március 26.)

JÚNIUS 9., szerda 18.00
A FÉLSZÁRNYÚ TÜNDÉREK VÖLGYE c. zenés mesejáték - UTOLSÓ ELŐADÁS

JÚNIUS 10., csütörtök 20.00
SZERELMESEK ÉS DON QUIJOTÉK c. szín-játék - DARABTEMETÉS

JÚNIUS 11., péntek 20.00
ARGENTÍNA c. kedélyjáték-koncert - UTOLSÓ, egyben ÉVADZÁRÓ ELŐADÁS


 

A R G E N T Í N A
- kedélyjáték-koncert egy részben -
Darvasi László drámája nyomán, a Specko Jedno zenéjével

A Stern úr című novellából készült színdarab műfaja: ellenmoralitás. Az ellenpéldázatban Stern életútja hiteltelenné, üressé, értelmetlenné válik. Leszámol az élettel. Stern nem megy mennybe. Hova megy? Hova tűnik? Hova tűnünk? Hová tűntünk? Meg tudunk-e a saját, autentikus hangunkon szólalni még egyáltalán? Tudunk-e önazonosak és hitelesek maradni önmagunk és mások előtt? Fölöttébb intim kérdések ezek. Szeretni tudás, vágyódás, gondolkodás, megnyugvás: megnyilvánulás. Érték. Hol van Argentína? Bennünk van? Miért épp Argentína? Miért? A darabban Stern stációit látjuk: leépülésének fokozatait, kommunikációs visszafejlődésének természetrajzát. Következményt látunk, s nem törekvést. „Miért történik ez velem?" - kérdezi Stern. Miért történik ez velünk?

A zárt, mozaikszerű jelenetek, epizódok középpontjában a rejtély, a transzcendencia, az ironizálás áll. Ezt, a látszatra laza struktúrát szabdalják tovább a dalbetétek. S így még abszurdabbá válik a forma. A dalok: önálló kommentek. Akár egy oratóriumban: áriák (dalok), recitativók (prózai szövet, zárt jelenetek) és kórusok (csoportos mozgásjelenetek) építik a nagyon is szigorú, szabályos szerkezetet.

2003 óta működő csoportunk ezzel az előadással búcsúzik el Önöktől. De. „Színház mindig kell" - mondja Darvasi, és mondom én is. De nem értik. Értik! Félreértik.

 

argentinaL

 

A SZESZ-ről

A Szegedi Egyetemi Színház társulata 2003 nyarán alakult. A kb. 20 fős együttes tagjai nagyrészt egyetemisták és főiskolások. Állandó játszóhelyünk 2010 januárjától ismét a Pinceszínház. Szakmai célunk olyat nyújtani, amilyet igazából szeretnénk. Hetente tartunk tréninget illetve próbákat székhelyünkön. Rövidtávú céljaink között szerepel továbbra is a helyi közönségbázis megteremtése és megfelelő anyagi támogatás biztosítása, mely a rendszeres működés feltétele! Eddigi előadásainknak szép számmal volt (helyi és országos) sajtóvisszhangja, s több vendégjátékon, fesztiválon vettünk részt produkcióinkkal országszerte. Emellett rendszeresen vállalunk irodalmi esteken, gálaesteken, rendezvényeken, szórakoztató műsorokon fellépést.
A SZESZ igyekszik kísérletezni - mely a tagok életkorából természetszerűleg következik -: izgalmas, lendületes, fiatalos előadásokat létrehozva - elsősorban (kortárs) magyar szerzőktől. Számunkra az a legfontosabb, hogy a középiskolás és egyetemista korosztály színházszerető közönséggé váljon. A bemutatandó darabok elsősorban a 18-25 éves korú, egyetemista nézőket célozzák meg, de természetesen a város szélesebb közönségének érdeklődésére is számítunk.
A SZESZ mára fontos szereplőjévé vált Szeged művészeti életének, s a fiatalok színházi nevelésében, vagy színházra nevelésében is - nemcsak a közönség szempontjából, hanem közösségteremtő erejével is - oroszlánrészt vállal. Ebből a szempontból összekötő kapocs: „láncszem" a Bábszínház, a Szegedi Nemzeti Színház, illetve a Szabadtéri, a Pinceszínház és a szegedi alternatív színházi világ (MASZK Egyesület, Focus Műhely) között. Civil, „alulról jövő" kezdeményezésről van tehát szó, mely önerőből jött létre, s tartja fenn magát. Az elmúlt 7 év számunkra bizonyíték: szükség van ránk, s mintát is adunk egyúttal.

Sajnálatos módon az anyagi és egyéb infrastrukturális alapfeltételek teljes hiánya miatt a társulat léte végveszélybe került. 2010-ben a SZESZ elbúcsúzik a szegedi közönségtől.

Czene Zoltán, művészeti vezető



EDDIGI BEMUTATÓK, EREDMÉNYEK:

2003. szeptember 26.: Gyurkó László: Szerelmem, Elektra - tragédia; 19 előadás
2004. március 26.: Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné - zenés komédia; eddig 35 előadás
2004 nyara: nagy sikerrel mutatkoztunk be a „Kapolcsi Művészetek Völgyében", Pulán
2005. pécsi V. Országos Egyetemi és Főiskolai Színjátszó Fesztivál, Junior-díj
2005. szeptember 23. Hubay Miklós-Vas István-Ránki György: Egy szerelem három éjszakája - zenés tragédia; 30 előadás
2006. pécsi VI. Országos Egyetemi és Főiskolai Színjátszó Fesztivál, (Országos Szín--Játékos Szövetség) „Arany"-minősítésű együttes; Legjobb szerelmespár-alakítás, páros főszerep díja; Zenekari fesztiváldíj
2007. március 9.: Kell egy csapat - Sándor Pál és Mándy Iván művei alapján, színházi önéletrajz és végrendelet; 16 előadás
2008. pécsi VII. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztivál, Alkotói-díjas előadás
2008. április 10.: Könyvtáros kisasszonyok és Dr. K.H.G.-k - irodalomhoz közeli est; 9 előadás
2008. budapesti X. Kaleidoszkóp Versfesztivál, (Országos Szín-Játékos Szövetség) „Ezüst"-minősítésű együttes
2008.: Némá de Levente
2009. április 21.: „Nem tudhatom..." - 100 éve született Radnóti Miklós, visszatekintés 50 percben; eddig 5 előadás
2009. július 20.: Szerelmesek és Don Quijoték - Gyurkó László és Vészi Endre nyomán, szín-játék felnőtteknek; eddig 7 előadás
2010. január 21.: Argentína - kedélyjáték-koncert Darvasi László drámája nyomán; bemutató a megújult Pinceszínházban

süti beállítások módosítása