„A csoda az utcán hever!"

Újszerű műfajok mutatkoznak be júliusban a CUF - Cirkusz és Utcaszínház Fesztivál 17 napja alatt  (július 9-25.) idei Kulturális fővárosunkban, Pécsett. A fesztivál szervezői - CirkuSzínház Produkció, Karzat Színház Nonprofit Kht, Magyar Zsonglőr Egyesület és a Hungarofest Nonprofit Kft. - küldetésük szerint az Európában sokat látott utcaszínházi és összművészeti műfajokat kívánja megismertetni a nagyközönséggel. Nagy formátumú utcaszínházi előadások, élőszobor bajnokság, közös flashmobok és utcai akciók, utcai cirkuszi produkciók és performanszok láthatóak Pécs közterein.

cuf_grupo_puja

 

A Boccaccio parkolóban felállított cirkuszi sátor ad otthont a nagy cirkuszi produkcióknak a két hétvégén. Itt láthatjuk a Tuniszi Cirkusziskola előadását (július 18.), Baross Imre Artistaképző és CirkuSzínház Társulat estjét (július 19.) és a a Francia Cirkuszakadémia (CNAC- Urban Rabbit (július 23., 24., 25.) előadását. Az utcaszínházi produkciók színpada a Széchenyi tér, Kossuth tér és a Barbakán területe. A Ferencesek utcája - Jókai tér - Király utca körzetét számos interaktív játékra csalogató, kreatív énünknek teret adó program népesíti be. Játékok, amibe bárki bekapcsolódhat, produkciók a nézelődőknek és alkalom a lelkes résztvevőknek.

Ez a fesztivál a Pécs 2010 rendezvénysorozat kiemelt eseménye és egyben egy igen fontos kapocs Európa másik idei kulturális fővárosával, Istanbullal. Az Istanbul 2010 szervezői Pécs mintájára helyet adnak ezen utcai műfajok bevezetésének, így az Istanbul StreetandCircus Festival ott szeptemberben kerül megrendezésre. Egy közel száz fős, török-magyar csapat vesz részt mindkét fesztiválon: cirkuszi artisták, animátorok, művészek. A fesztivál része az a szakmai találkozó, ahová a hazai szervezőket, előadóművészeket, esztétákat, szakértőket várjuk és amelynek témája a színház, a tánc, az utcai előadóművészet ezen újfajta keveredésének lehetőségei.


cuf_-_Cirkuszinhaz_trsulat

A török társulat a Kabiledans black-light cirkuszi előadása és tűzshowja július 23-25-i hétvégén látható.

A fesztivál saját újságot ad ki programjával, ez a CUF harsona. A részletes program, a programhelyszínek térképe és minden hasznos információ, a happeningekkel kapcsolatos felhívások is ott találhatóak.

 

Benne vagy? - utcai interaktív akciók
(Helyszínek: ferencesek utcája, Jókai tér, Széchenyi tér, Király utca)

- Vándor Vurstli, alternatív utazó játékpark, tarka forgatag, színes dobóbódék, varázslatos szekrényjátékokkal és furmányos masinákkal. Játékok, amiket kipróbálhat, használhat, kedvére versenghet bárki.

- KözPorond, a hely, hogy „Mutasd magad!" Egy nyitott színpad tíz napon át - lehetőség mutatványosnak, bűvésznek, zsonglőrnek, utcazenésznek.

- Zsonglőreszköz-kölcsönző (Ferencesek utcája-Széchenyi tér) alapoktól a haladóig zsonglőrtanítás, gyakorlás, eszközök kipróbálása: diaboló, meteor, ördögbot, virágbot, buzogányok, labdák, karikák...A Zsonglőr Egyesület tagjai segítenek.
- Interaktív utcaszínházi játékok: performance-ok, akció vagy éppen játék várja a közönséget a Jókai téren. Interaktív, mert bárki részt vehet! A csapat aznap délután találkozik, a produkció a résztvevők szerint alakul. Flashmob-ok és utcai akciók, ahol a néző színésszé léphet elő.

- Élőszobor bajnokság: Már láttunk sok ilyet, de itthon vajon ki vállalkozik rá? Mi 5 alkotással készülünk és várjuk a versenyzőket, aki szeretnék kipróbálni magukat. A téma, amelyhez lehet kapcsolódni: az utca embere vagy a mesevilágból lehet szabadon ihletet meríteni. A honlapon közzéteszünk olyan linkeket, amik segítik ötletelést. A közönség és szakmai díjas első helyezettek résztvételt nyernek a holland Arnhem-i Élőszobor világbajnokságra

A Fúvóscirkusz egy új utcai műfaj. Több tucat fúvós és artista halad át a belváros utcáin, hogy zenéjükkel és egy-egy artista -, zsonglőr-, légtornász-, táncos produkció erejéig meg-megállva szórakoztassák a hozzájuk csatlakozó nézőket. A menetet a pécsi Fekete Gyémánt fúvószenekar kíséri.

 

cuf_eloszobor

 

 

A fesztivál kiemelt utcaszínházi produkciói
(Helyszínek: Széchenyi tér, Kossuth tér, Barbakán)

A fesztivál egyik főattrakciója a hamburgi Bängditos Theater! A csapat szerte Európában, sőt Kanadában is rendszeresen fellép. A legújabb, Überfluss című produkciójukban a vízé a főszerep, témája pedig a szökőkút felavatása, ahol a nézők egy németes precizitással megtervezett káoszt láthatnak, pazar technikai háttérrel.

A fellépők között köszönthetjük az argentin artistákból álló „Grupo Puja!"-t. A csoport 1998-ban alakult, különböző művészeti ágakat, a tudomány más-más területeit egyesítik előadásaikban: jelen van a színház, a cirkusz, a tánc, az extrém sportok, az építészet, az élő zene és multimédiás elemek. K@osmos című produkciójuk kozmikus tánc és rituálé argentin és spanyol előadókkal, akik a társulatra jellemző speciális effektekkel próbálják meg a hely energiáját lokalizálni, „befogni", majd vizuálisan megjeleníteni. Az előadás elnyerte a 2005-ös Fira Tarrega Szabadtéri Fesztiválon a legjobb performansznak járó első díjat.

Láthatják még a lengyel Teatr KTO színház Quixotage című szabadtéri előadását, amely tánc- és akrobatikus elemekben rendkívül gazdag.

A pécsi Janus Egyetemi Színház is részt vesz a fesztiválon. Évek óta tervezik egy modern utcaszínházi szatírjáték létrehozását, amely a régió egyedülálló kulturális tradícióin, jelesül a valódi antik-pogány tradíciókból táplálkozó busó hagyományon alapul. Legújabb darabjuk a Küklopsz július 21-én, 22-én és 23-án este lesz látható. Az előadást megelőző hetekben több utcai megmozdulás hivatott a produkció iránti érdeklődés felkeltésére, így lesz busójárás a belvárosban, monitorfalas vetítés, húsfőzés kis bográcsokban, szatírtáncok, mi több, Odüsszeusz csapata is megérkezik, a hajó romjait, hordóit pedig bevontatják a belvárosba.

A Magma Tűzszínház két műsorral mutatkozik be a fesztivál programjában. Július 15-én a Tűzjelmez Varietét láthatják a nézők, amelyben Farkas Linda csodálatos tűzjelmezei kelnek életre egy tűzzsonglőr előadás keretében. Július 16-án a Fényhalászok-Teremtésmítosz című tánc és multimédia performance látható. A Magma Tűzszínház látványelemeit Magyarország egyik legtehetségesebb videó animációs művésze, Psyship realtime alkotásai egészítik ki.

 


Cirkuszi produkciók
(Helyszín: A Boccaccio parkoló - cirkusz sátor)

Bemutatkozik a francia Balagan International Intézet és a Tuniszi Nemzeti Cikruszművészeti Iskola (l'Ecole Nationale des Arts du Cirque de Tunis) közös produkciója, a Sarkha (Kiáltás) is. Az előadás himnusz az élethez, a költészethez, amely cirkusz, tánc és színház egyvelegével mesél a szereplők álmairól, reményeiről és csalódásairól.
A szintén francia CNAC (Châlons-en-Champagne-i Nemzeti Cirkuszmüvészeti Központ) végzős évfolyamának vizsgaelőadása a Krétakörrel közös produkcióban jött létre, Schilling Árpád rendezésében. Az 1985-ben alapított CNAC a műfaj egyik legrangosabb képzési intézménye, a mindenkori végzős évfolyam előadása mindig nagy tömegeket vonzó, rangos eseménynek számít. Az URBAN RABBITs című előadást tavaly decemberben mutatták be az iskola székhelyén, majd 2010-ben nemzetközi turnéra indult. A hagyományos cirkuszi formákhoz erősen kötődő, a porond körkörös formáját használó, sátorral utazó produkció szerepelt a párizsi La Villette-ben is, ahol jelentős szakmai és közönségsikert aratott.

Igazi családi programot ígér a Baross Imre Artistaképző Intézet és a CirkuSzínház Társulat estje. A Boccaccio parkolóban felállított cirkuszsátor magyar fellépőknek dedikált napján (július 19-én) a Baross Imre Artistaképző növendékeinek előadását, valamint a budapesti CirkuSzínház produkció bemutatkozó műsorát tekinthetik meg a nézők. A Baross Imre Artistaképző, az Állami Artistaképző Intézet utódja 2010-ben ünnepli alapításának és működésének 60. évfordulóját. Az előadás az iskola mostani növendékeinek műsorából ad válogatást. Az est másik fellépője a CirkuSzínház Társulata legújabb darabjából emel ki - kifejezetten ehhez az alkalomhoz igazítva - két műsorszámot.

A Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál sátras előadásainak kivételével a több száz utcai program mindegyike ingyenes.

 

süti beállítások módosítása