Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

Tizenegy ország huszonhat társulatának művészeit várják a 15. Nemzetközi Felnőttbáb Fesztiválra, augusztus 23 és 28 között a baranyai megyeszékhelyen. A Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál több mint 40 éves története során közel 30 ország 100 társulata lépett fel, s mutatta meg a nagyközönségnek a bábművészet sokszínűségét, virtuozitását.

festival_magyar

 



Az idei évben a fesztivál bekerült a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatába, így a pécsi fesztiváltörténet egyik leggazdagabb, legváltozatosabb műsorát tudta összeállítani. Kicsiny és nagy bábok, harsány és elgondolkodtató előadások hívogatják Pécs színházaiba, tereire, szabadtéri színpadjaihoz a nagyérdemű publikumot.
A 6 díszelőadás között lesz igazi kuriózum (vízibábszínház) és mai modern produkció. A 14 előadásos versenyprogramban 6 külföldi és 8 magyar társulat vív meg a díjakért és a nézők elismeréséért.

A szabadtérre kívánkozó nagyközönséget vásári játékokkal szórakoztatják, az igazán különleges bemutatókról nemzetközi hírű bábművészek gondoskodnak. Az utóbbiak közül kiemelkedik Eric Bass világhírű amerikai bábos és Cengiz Özek, a legjobbnak tartott török bábművész fellépése. Ilka Schönbein német művész - akinek pécsi fellépését több mint tíz éve próbálja megszervezni a Bóbita Bábszínház - májusi balesete miatt sajnos lemondta fellépését, és bár a Kossuth-díjas Kemény Henrik elfogadta a rendezők meghívását, játszani ő sem tud, mert a közelmúltban kutya harapta meg Vitéz Lászlót mozgató kezét.
A fesztivál ideje alatt Pécsett vendégszerepel a Vietnami Nemzeti Vízibábszínház, az Oszakai Nemzeti Bunraku Színház, a francia Théatre du Rugissant, valamint a Compagnie des Chiffonniéres, amely tartózkodása idejére saját százhúsz férőhelyes színházat épít fel a baranyai megyeszékhelyen.
A bábfesztivállal párhuzamosan tizenkét hazai város tizenkét bábszínházának bábjaiból látható kiállítás a Pécsi Kisgalériában. Tárlatot rendeztek be az indonéz nagykövetség bábgyűjteményéből is, utóbbi vasárnapig tekinthető meg a Parti Galériában.

 

 

süti beállítások módosítása