Flydende By workshop

A Föld Színház közösségspecifikus színházi workshopot szervez Koppenhágában, a Flydende By (Úszó Város) nevű alternatív városi közösségben 2010. október 9 és 24 között.




400IMG_7555f


A Flydende By egy színes, nemzetközi társaság, tagjai olyan fiatalok, akik egy kikötőbeli egykori raktártelepen a fenntartható együttélés formáit keresik. A workshop célja a közösség vizsgálata, az élmények színházi eszközökkel való feldolgozása, illetve a közösség tagjainak bevonásával egy performansz létrehozása számukra.
A kiválasztott résztvevők minden helyszíni költségét és utazási kiadásuk 70%-át fedezik a szervezők. A workshopra előadóművészetekkel foglalkozó résztvevőket keresünk. Jelentkezni szeptember 17-ig lehet.

 

Közösségspecifikusság

A Föld Színház 2010-ben nemzetközi workshopokon kezdett közösségspecifikus munkákat létrehozni, az októberi workshopot egy júliusi műhely készítette elő Fydende By-n, de hasonló elgondolásból született a verespataki aranybányaprojektben érintett faluközösséggel való kollektív színházi munka is. (www.rosiamontanaworkshop.blogspot.hu, foldszinhaz.hu)
Klasszikusan a színházban az előadást létrehozók közössége emberek random csoportjával találkozik a munka eredményének megmutatásakor. Ehhez képest ebben a műfajban nemcsak az alkotók, hanem a nézők is összetartozó közösséget alkotnak. Két közösség találkozásáról van szó.
A közösségspecifikus színházi alkotás alapja és közege egy-egy közösség. Kiindulópontul elsősorban az érintett csoport belső viszonyrendszere, a környezetéhez fűződő kapcsolatai, konfliktusai, hagyományai és jövőképe szolgának. A munka részben a közösség tagjainak bevonásával zajlik; a tagok az általuk elfogadott mértékben vehetnek részt a színházi alkotókkal közösen az élmények feldolgozásában. A műhely hozadéka sokrétű, a közösség tagjai az alkotásban egy kívülálló szemszögéből vethetnek pillantást saját realitásukra, ugyanakkor a személyes találkozásban az alkotók is megismerhetik a csoport speciális értékeit. Egy, az adott közösségre jellemző kommunikációs rendszert kell megérteniük, hogy az állításaikat a legérthetőbben tudják az adott közegben elmondani.


400flydende16

 

Flydende By - Úszó Város

A telep az önkormányzat által ideiglenesen a csoport rendelkezésére bocsájtott raktár-hangárakban jött létre. Akik csatlakoznak, hosszabb rövidebb ideig ott is élnek. Az ott élők számos különböző projektet kezdeményeznek, amelyek szorosabban-lazábban arra a kérdésre keresik a választ, hogyan tudjuk fenntartani életmódunkat a jövőben úgy, hogy ne merítsük ki a rendelkezésünkre álló erőforrásokat. Szimbolikusan talán legfontosabb tevékenységük egy hajó építése, ennek az építkezésnek a végső szakasza zárul le októberben, a workshop ideje alatt. A workshopon résztvevők a hajó avatóünnepségére fognak egy záró performanszot létrehozni.
Fontos alapelve Fydende By közösségének a konszenzusos döntéshozatal és a nyitottság. Nincsenek vezetők, megbeszéléseken döntenek a mindenkit érintő ügyekről. Egyúttal arra törekszenek, hogy helyet adjanak minden ötletnek, amely hozzájárulhat a hely gazdagításához, és mindenkit szívesen fogadnak, bárhonnan érkezett is.
A dán főváros ismert arról, hogy számos alternatív közösség találja meg benne a helyét, ezek közül a legismertebb Christiania negyede, amely szinte egy külön állam, de szintén nagy nemzetközi figyelmet kapott a 2007-ben evakuált Fiatalok Háza (Ungdomshuset). A ház lebontása után kialakult konfliktusra adott válaszként jött létre többek között a Flydende By. Ez az egyik legkülönlegesebb a hasonló kezdeményezések közül, részben azért, mert egyedül itt élnek folyamatosan együtt a résztvevők, részben pedig talán ez a legizgalmasabb korszerű újraértelmezése az alternatív közösségek hagyományainak. (https://flydendeby.wikispaces.com/Floating+City)


400_flydende5


A workshop

A műhelyt Juhász Bálint, a Föld Színház vezetője és a színház tagjai vezetik. A műhelymunka alapja az ott élők és viszonyaik alapos feltérképezése lesz. A résztvevők bekapcsolódnak a helyi közösség életébe, közös tevékenységek során alakíthatják ki azt a bázist, amelyre a színházi munka épül. Ez jelenti egyfelől a helyiekkel való együttélést, másfelől részleges bekapcsolódást az általuk végzett hajóépítésbe. A cél - akárcsak egy antropológiai kutatás során - a csoport életének minél valóságosabb megismerése, megtapasztalása. A résztvevők az élményeket színházi eszközökkel, személyes és szubjektív módon dolgozhatják fel. A telep hatalmas csarnokaival, az ott élők által újrahasznosított anyagokból épített különleges járművekkel, és a közeli kikötővel rendkívül izgalmas és inspiráló színházi terep a színházi munka számára. Az ott töltött idő alatt a résztvevők több élő akciót is fognak szervezni, játékra hívva a közösség tagjait. A műhely lezárása az ott épült hajó átadására szervezett színházi avató ünnepség lesz. A két hét során a résztvevők más hasonló alternatív közösséget is meglátogatnak majd, illetve lesz lehetőség a projekt referenciáiként szolgáló színházi munkákkal való megismerkedésre is.


A jelentkezés módja
A műhelyre jelentkezni önéletrajzzal lehet a foldszinhaz@gmail.com e-mail címen. Határidő: szeptember 17. A jelentkezők közül személyes találkozás után választjuk ki a résztvevőket, akik számára egy félnapos felkészítő alkalmat is biztosítunk a workshop előtt.

 

-------------

Közösségspecifikus workshop Koppenhágában
2010. október 9-24.

süti beállítások módosítása