IMPRÓ-Kreatív töltőállomás

Költözéssel kezdte az évadot a Momentán Társulat. A Dürer-kertet maguk mögött hagyva megnyitották az IMPRÓt, a belvárosi Ó utcában. A társulat két tagja, Boldoghy Borbála és Harsányi Bence mesél az új helyről, új impulzusokról.

momentan_logo_feher_kicsi

A 2010/11-es évadot új helyen, sőt, saját helyen kezditek. Bátor vállalkozás ez akkor, amikor a függetlenek körében megszorítások vannak, a színházak rövidített évadot terveznek... Miért hagyjátok ott a jól bevált Dürer-kertet, ahol rendszeresen telt házzal játszottatok havi 4-5 alkalommal?


IMPRO_kicsi


Harsányi Bence: A teljes függetlenség teljes szakmai függetlenséget jelent. Így akkor és azt játszunk, amit csak szeretnénk. A mi ötleteink és a közönség igénye szab csak határt a lehetőségeknek.


Boldoghy Borbála: A Dürer-kert nagyon jó volt arra, hogy kipróbáljuk, tudunk-e színházként működni. Kiderült, hogy tudunk, így meg kellett tennünk a következő lépést, hogy önállóvá válhassunk.


HB: Tele vagyunk tervekkel, állandó impró-drámacsoportjaink, workshopjaink, táboraink is indokolják egy saját saját hely létrehozását. Persze nem titkolt szándékunk az sem, hogy értékesítsük a helyet különböző rendezvényekre.

 

ablakosIMPRO_web

 

- Milyen szempontok alapján kerestétek az új helyet, s mennyire volt nehéz megtalálni?

HB: A Belvárosban kerestük az új helyet, jó közlekedéssel. Persze a legfontosabb szempont a megfelelő színháztér...

BB: Fontos, hogy a színházterem ne legyen túl nagy hodály, de beférjen annyi ember, amit az előadásaink még elbírnak. Ezeken az előadásokon a közönség is aktívan részt vesz, így nem feltétlenül jó, ha túl sokan vannak, mert Gergőnek (a műsorvezetőnek) mindenkivel kell egy kicsit kommunikálnia. Szerintem 100-120 ember az ideális. És persze a bérleti díj is meghatározó volt. Az Ó utca szerintem minden igényünket kielégíti, bár én szerettem volna egy saját öltözőt... (nevet)


szinhazterem_gerivel_web

 

HB: Beleszerettünk az Ó utca 4-be. 120 éves ház, igazi történelem, nagy belmagasság, gyönyörű boltívek, terek.

BB: Van egy hatalmas pince, ahol a büfé, a ruhatár, az öltözők és a raktárok lesznek, és később talán egy stúdiószínház is. Fent van a színházterem a fogadótérrel. Az egyetlen hátránya a helynek a parkolás, de ez is megoldódni látszik, mert a szomszédban van egy parkolóház, ahol a közönségünk és mi is kedvezményesen parkolhatunk majd.

 

lepcso_web


- Mennyi idő alatt újítottátok fel az Ó utcai ingatlant és ki vezette a felújítást?

HB: Nyár végén kezdődött a felújítás, Nemes Takách Kata vezetésével, aki látványtervező szakon végzett a Képzőművészeti Egyetemen és az ország számos színházában tervezett jelmezeket és díszleteket, nem mellesleg a társulat tagja. Így aztán jó rálátása volt a színházi működés igényeire. Már 2 éve is ő vezette a felújítást Momentownban.

BB: Kata és Laci levezényelték a falbontásokat, sitt elszállításokat, csőcseréket, burkolásokat és a bürokráciát (talán a legidegtépőbb ez volt). Az egészben az az igazán szép szerintem, hogy minden társulati tag kivette belőle a részét, sőt a családtagok is. Rengeteg segítséget kaptunk tőlük a palacsinta, sütemény ellátmánytól kezdve a festésen, bútorbeszerzésen át a konkrét pénzügyi segítségig. A tervezőnk, a statikusunk, a logó készítőnk is mind rokon volt. És persze a barátok és a lelkes Momentán nézők is jöttek festeni, falat sikálni, textilt szabni.


- Lesz-e új bemutató az új helyen?

HB: Egyelőre nem. Ez az év elsősorban az új hely belakásáról szól. Fontos, hogy a közönségünk is megismerje és megszeresse az IMPRÓt. Minden előadásunk megújul, hiszen egy új tér, teljesen más technikai feltételek számunkra is új impulzusokat jelentenek.

 

ferfi_noi_web

 

BB: Igen, sok teendőnk van a „régi" dolgokkal, szeretnénk még inkább ismertté tenni például a HáziMozit, ahol adott filmes műfajban egy 50 perces történetet improvizálunk, vagy az Ütközetet, ahol egymással versenyzünk a közönség kegyeiért. Az évad második felétől pedig ismét műsoron lesz közéleti tematikájú estünk is.

- Az előadások mellett milyen programokkal várjátok a közönséget?

BB: Attila vezetésével folyamatosan tanítunk, workshopokat tartunk. Ezeken mindenki kipróbálhatja az imprótechnikákat. Külföldön nagyon népszerűek az ilyen foglalkozások, ezeket szeretnénk itthon is felvirágoztatni.

HB: Állandó impró-drámacsoportjaink, nyitott workshopjaink mellett jönnek hozzánk iskolai csoportok, pedagógusok és alapítványok munkatársai; céges felkéréseket is kaptunk rendhagyó kommunikációs tréningekre, különböző kampányok lebonyolítására. Az improvizációs technikák egyre népszerűbbek a bizniszvilágban is. Minden nyáron szervezünk táborokat is, nem lesz ez máshogy 2011-ben sem.

BB: Emellett szeretnénk nyitottak lenni mindenre, ami improvizáció, keresünk más társulatokat is, akik játszhatnának nálunk.


- Mennyiben lesz más a működése a társulatnak az eddigiekhez képest? Mit jelent számotokra a „saját saját hely", az hogy végre senkivel sem kell osztozkodni?

HB: Sok mindent meg kell tanulnunk, még egyikünk sem volt színházigazgató. Itt az idő.

BB: Egy kicsit bele kell kóstolnunk a rendezvényszervezésbe, lebonyolításba is. Ez több munkát jelent és persze nagyobb anyagi felelősséget. Ez a praktikus oldala, de van egy lelki része is szerintem. A tudat, hogy van egy „otthonunk", ahol azt csinálhatjuk, amit nagyon szeretünk, és amiben így tízen nagyon jók vagyunk: impró-előadásokat a közönség aktív részvételével.

HB: Tízen vagyunk, tíz teljesen különböző ember. Az IMPRÓ egyrészt az első önálló, csak improvizációval foglalkozó játszóhely, másrészt a Momentán Társulat tagjainak játszótere. Ahogy a teljes név mutatja: IMPRÓ - kreatív töltőállomás.

 

Molnár Attila
fotók: Simonyi Balázs


impro_logo_fooldal



A társulat tagjai:

Bódy Gergely, Boldoghy Borbála, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente, Nemes Takách Kata, Simonyi Balázs, Tóth Barnabás, Várady Zsuzsi
Zenei vezető: Pirisi László


Előadások novemberben:
november 5., 16., 21., 27. 19.00 RögvEst
november 7. 19.00 HáziMozi (Vámpírfilm)
november 12. 19.00 Ütközet - Momentán vs. Momentán


Videók, bővebb információk a megújult honlapon és a blogon:
momentantarsulat.hu

forrás: Momentán Társulat

süti beállítások módosítása