Család-történetek, levéldráma

A Spinoza színházi kínálatában rendszeresen felvonultatja a kifejezetten kisszínpadra termett műfajok sokaságát. Novemberben láthatunk többek között folytatásos levéldrámát, egyszemélyes esteket zenével és anélkül, beszélgetéseket és kabarét.

fofoto_parkinggal

 

Címzett ismeretlen
Levéldráma
2010.11.01. hétfő 19:00, 21.00


Egy nemzet sok év megaláztatás után végre felemelheti a fejét. Az Új Megoldás bűvöletében tömegek sorakoznak föl a Vezér mögött az új eszme zászlaja alatt.

Jóérzésű hazafi nem vonhatja ki magát az eseményekből - vallja az Amerikából hosszú idő után egy Új Németországba hazatérő Martin. Kis árnak tűnik mindehhez képest, hogy zsidó barátait (Maxot és húgát, Griselle-t) elárulja, megtagadja, pusztulni hagyja. De az egyre befolyásosabb Martin sem láthat mindent előre.

Olyan időket élünk, amikor szavakkal, levelekkel ölni lehet - és nem csak a szó átvitt értelmében...
Kressmann Taylor folytatásos levélregénye először 1938-ban látott napvilágot az amerikai Story Magazin közlésében, egy évvel a második világháború kitörése előtt.
Ma már Taylort a történelem látnokaként emlegetik, 1999-óta műve hatalmas sikerrel hódította meg Európa, Izrael és a Broadway színpadait.

A darabot a magyar közönség a Spinoza színpadán láthatja először.

 

CIMZETTlevelatad


Címzett ismeretlen
Levéldráma

Max Einsentein: Kulka János
Martin Schulse: László Zsolt
Griselle: Pető Kata

Fordító: Kiss Marianne, Upor László
Dramaturg: Upor László
Látvány: Merétei Tamás, Nonn Zsuzsi
Zene: Matkó Tamás
Rendező munkatársa: Sós Eszter
Producer: Naszódi Katalin
Rendező: Groó Diana


CIMZETTolvas

 

 

Család - történetek
Bächer Iván - Gyabronka József est
2010.11.17. szerda 19 óra

 

„Nemrégiben egy kedves hölgy megkérdezte tőlem a boltban, hogy mivel foglalkozom. Mondtam, hogy írással. »Igen?«, kérdezte. És miket írok? Kezdtem erre mondani, hogy írok történeteket, históriákat, okoskodásokat, írok életrajzot, útirajzot, földrajzot, szívesen vázolok életképet, helyzetképet, arcképet, foglalkozom történelemmel, azon belül is irodalom- és művelődéstörténettel, de vállalok helytörténeti dolgozatokat, szokásom agrártörténeti közleményeket is publikálni, természetesen figyelemmel kisérem a politikai eseményeket és meg-megkommentálom azokat. Ha időm engedi, szívesen értekezem az építészet, a zeneművészet, a nyelvészet időszerű kérdéseiről, gyakran látnak napvilágot kétszázezer példányban gondolataim moziról, táncról, operettről, operáról, nőgyógyászatról, beteg-, csecsemő-, kutya-, és autóápolásról, kozmetikumokról, narkotikumokról, egzotikumokról, konyítok továbbá a pedagógiához, gasztronómiához, kronológiához, mitológiához, kozmológiához, ergonómiához, bronchoszkópiához...


Bacher-GyabronkaEloadas2

Ekkor a hölgy, pedig még a felinél sem tartottam, félbeszakított: »Nem tudná mindezt rövidebben elmondani?« »Rövidebben? Újságíró vagyok«, mondtam, és elvörösödtem akkor."  Bächer Iván

"Igen, Bächer Iván ír. Mindenről. Egyről. Arról az egyről, ami ott van minden mögött, előtt, fölött. Az emberről. Kicsiről és nagyról. Hétköznapiról és különlegesről. Csodabogárról és zseniről. Mozartról és a szomszéd Mariska néniről. Ilyenről, olyanról. Mindről. Csodálattal, hökkenéssel, tisztelettel, szeretettel, indulattal, szenvedéllyel. Egyszóval érzéssel.
Beleérzéssel. Megérzéssel. Ráérzéssel. Mert a világból ez érdekli. Csakis ez. Az ember."
Ulpius-ház



Gyabronka

 

Bächer Iván mazurkákat játszik, mert mint vallja: beszélni nem szeret, írni sem nagyon, hiszen azt muszáj neki, ez a munkája, az írás. Szereti viszont kísérni önmagát, pontosabban a saját műveit, melyeket Gyabronka József ad elő közös estjeiken.

A Spinoza Színház  teljes novemberi programja >>>

 

süti beállítások módosítása