9. Kortárs Drámafesztivál

2010-ben november 27. és december 4. között rendezik meg a Kortárs Drámafesztivált, immár kilencedik alkalommal. Több mint tíz év, csaknem száz külföldi előadás, több száz külföldi vendég több mint félszáz országból, öt kontinensről - a Kortárs Drámafesztivál Budapest története számokban.


400kortars_dramafeszt_fekvo

 

Az eredeti cél - a kortárs drámaírás eredményeinek áttekintése és inspirálása - lényegében 1997 óta változatlan, de az évek során jelentősen bővült: egyrészt az európai drámaírás és színház új, idehaza talán ismeretlen vagy sosem látott útjait, fejleményeit mutatja meg a magyarországi szakmának és közönségnek; másrészt kortárs színházunk mozgását, változásait követve új, progresszív alkotóműhelyeket mutat be a magyar és a külföldi vendégeknek.

A fesztivál díszvendége idén az Amerikai Egyesült Államok színháza. A szervezők igyekeznek a kísérletező és műfaji határokat feszegető produkciókat megmutatni a Trafó és a MU Színház színpadán. Szándékuk szerint a Kortárs Drámafesztivál nézői olyan előadásokat láthatnak, amelyek finoman, a színház eszközeivel reflektálnak az aktuális kis- és nagypolitika eseményeire, miközben a felszínen az amerikai álmot: a csillogást, a boldogságot, a gyönyört kínálják.

 

Welcome_to_Nowhere__Kenneth_Collins
Temporary Distortion: Isten hozott a semmiben

 

Az amerikai program előadásai:

- Reggie Watts: Szóló élő struktúrákra
- Reid Farrington: Passió-projekt
- Temporary Distortion: Isten hozott a semmiben
- Young Jean Lee's Theatre Company: A szállítmány

 

Reid_Farrington_The_Passion_Project_1_Nicoll_resize
Reid Farrington: Passió-projekt

 

A magyar szemleprogramba, melynek előadásait a Színházi Kritikusok Céhe felkért tagjai válogatták, az idén hét produkció kapott meghívást, köztük két vidéki előadás. A szemleprogramhoz kapcsolódik a fesztivál látogatói programja (Visitors' Program, VP), melynek keretében külföldi színházi szakembereket invitálnak Magyarországra, és igyekeznek jelenlegi színházi helyzetünkről minél színesebb, árnyaltabb képet adni: a szemleprogram előadásait angol nyelvű feliratozással mutatják be, ezenkívül szakmai találkozókat, intézménylátogatásokat, prezentációkat szerveznek számukra.

 

Kaposvr_Oidipusz
Oidipusz király (Csiky Gergely Színház, Kaposvár)

 

A magyar szemleprogram előadásai:

- Hát akkor itt fogunk élni (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza)
- Szutyok (Pintér Béla és Társulata)
- Kasimir és Karoline (Örkény Színház)
- Oidipusz király (Csiky Gergely Színház, Kaposvár)
- Mein Kampf (Nemzeti Színház)
- Völgyhíd (Kolibri Színház)
- Kupidó (ALKA.T, Nézőművészeti Kft., Orlai Produkciós Iroda, Örkény Színház)



Kasimir és Karoline (Örkény Színház)


Immár hagyományos felolvasószínházi sorozatukban - melynek keretében az elmúlt nyolc fesztiválon csaknem ötven kortárs magyar és külföldi darabot mutattak be - ezúttal lengyel és amerikai darabokat olvasnak fel a Merlin Színház kamaratermében. A lengyel felolvasásokhoz kapcsolódóan a KDF a Krakkói Magyar Központtal együttműködve több napos eseménysorozatnak ad otthont, mely a kortárs lengyel és magyar dráma kapcsolatát vizsgálja, párbeszédét erősíti:

Az 1989 utáni lengyel drámairodalomban bekövetkezett legjelentősebb és leglátványosabb átalakulások az új évezreddel köszöntöttek be. Nagyjából 2003-tól a kortárs dráma a sajtó figyelmének középpontjába kerülve divatos műfajjá vált, és kezdetét vette egyfajta irodalmi nemzedékváltás. Számos említésre méltó, nívós darab született, amelyek mindeddig nem jutottak el hazánkba. Ugyanez elmondható az új magyar drámákról is, amelyeket mindig nagy érdeklődés kísér Lengyelországban, ám kevés alkalom nyílik professzionális igényű népszerűsítésükre. A Krakkói Magyar Centrum 2003-ban indított programjával azt a színház- és drámaművészeti párbeszédet kívánja időről-időre felfrissíteni.

Az utóbbi húsz év lengyel és magyar drámairodalma című projekt egy új dialógushoz kíván teret nyújtani, egyfajta átjárhatóságot biztosítva országaink drámaművészete között, vagyis lehetőséget teremtve a magyar és lengyel szakma valamint a fiatal írók, új művek és a közönség találkozására. A legkiválóbb kortárs lengyel szerzők, rendezők, színházi szakemberek, kritikusok és műfordítók bevonásával szervezett magyar-lengyel drámairodalmi szimpózium, könyvbemutató, felolvasó-színházi est és közönségtalálkozóval egybekötött előadás a legújabb magyar és lengyel drámákra valamint színházi tendenciákra kívánja felhívni a figyelmet.

 

Ütközések - Az utóbbi húsz év lengyel és magyar drámairodalma
2010. november 28. - december 1.
Magyar és lengyel nyelven

2010. november 28., 17 óra, Merlin Színház, Kamara (Budapest, V. Gerlóczy utca 4.)
Találkozás a kortárs lengyel drámával

2010. november 30., 15 óra, Katona József Színház, Sufni (Budapest, V. Petőfi Sándor utca 6.)
Magyar-lengyel drámaszimpózium

2010. november 30., 19 óra, Kamra (Budapest, V. Ferenciek tere 4.)
Két lengyelül beszélő szegény román
Utána közönségtalálkozó, beszélgetés a Dorota Masłowskával

2010. december 1., 17 óra, Alexandra Könyvesház (Budapest, V. Nyugati tér 7.)
Fiatal lengyel dráma. Ütközések - új magyar drámák. Pászt Patrícia: Mai lengyel drámairodalom
könyvbemutató

 


Két lengyelül beszélő szegény román (Kamra)

 

Itthon vagy Budapesten?

Az idén negyedik alkalommal valósítja meg színházi nevelési programját a Kortárs Drámafesztivál Budapest. A nagy sikerű Az iskola írója - Az író iskolája programba három év alatt félszáz drámaíró és csaknem harminc középiskola kapcsolódott be az elmúlt három esztendőben, ezúttal pedig Itthon vagy Budapesten? címmel hirdetnek alkotópályázatot budapesti középiskolások számára.

A pályázat célja, hogy a legfiatalabb gondolkodó korosztályt párbeszédre hívja: mit jelent számukra Budapesten élni? Kíváncsiak voltunk, hogy a főváros kulturális és társadalmi tereit naponta igénybevevő generáció hogyan látja a várost, ahol él. A felvetés alapja az, hogyan néz ki egy olyan Budapest, amelyik nem az elfecsérelt lehetőségekről, pénzekről, politikáról, hanem önmaga értékeiről szól.


SZÍNHÁZI NEVELÉSI PROGRAM
Városmajori Gimnázium (Budapest, XII. Városmajor utca 71.)
2010. december 4., 15 óra
Magyar nyelven

További információ és jelentkezési lap: www.dramafestival.hu

 

süti beállítások módosítása