Külső-belső"sziget"

A Trója alá induló görög hadsereg egy lakatlan szigeten partra teszi az egyik tábornokot, Philoktétészt, mert kígyómarta sebe elviselhetetlen bűzt áraszt, és folytonos fájdalomüvöltéseit hallgatva a katonák nem akarnak háborúba menni. Tíz év telik el.

133059_1
fotók: Martincsák István | port.hu

 

A görögök nem tudják megnyerni a háborút. Egy napon jóslatot kapnak: a küzdelmet csak Philoktétész és mágikus erejű íja döntheti el. Küldöttség indul tehát a sziget egyetlen lakójához: tagjai Odüsszeusz, a gyűlölt tábornok és Neoptolemosz, a kamasz, aki tíz éve még túl fiatal volt ahhoz, hogy a sereggel tartson, tehát az embergyűlölő számára a romlatlanság és a jóság ígéretét rejti. Felajánlják számára a visszatérés, a dicsőség, a gyógyulás lehetőségét. Az istenek ígéretet tesznek arra, hogy Trójában orvosolják majd a sebet. A világ visszavárja Philoktétészt.

133055_1



A Philoktétész 2007 júniusában született, független előadásként, a Stúdió K égisze alatt. A közös gondolkodás, egy sajátos, külső-belső"sziget" létrehozásának igénye különös hangulatú, mind a szakma, mind a közönség által szeretett előadást eredményezett, emlékezetes találkozást egy enigmatikus remekmű, négy, más-más módon erőteljes személyiségű színész, és az őket játékba hívó rendező között.
Most, néhány év elteltével ugyanolyan fontosnak érezzük ezt a találkozást - sem a történet érvényességének, nyugtalanító kérdéseinek, vibráló atmoszférájának ereje, sem az egymás iránti kíváncsiság nem változott.
Ezért is szeretnénk újra megidézni, az idő természetének engedelmeskedve, ugyanúgy és mégis kicsit másképp. /az Alkotók/

Az előadás a Szkéné Színházban látható újra, elsőként január 31-én. A hétfői előadás után Karsai György beszélget az alkotókkal és a színészekkel.

 

133050_1

 

Philoktétész
játék Szophoklész és mások nyomán

Philoktétész: Mucsi Zoltán
Odüsszeusz: Huszár Zsolt
Neoptolemosz: Kovács Krisztián
Kar: Menszátor Héresz Attila
Díszlet-jelmez: Vereczkei Rita
Dramaturg: Sediánszky Nóra
A rendező munkatársa: Gyulay Eszter

Rendező: Koltai M. Gábor

Előadás időpontok:
2011. január 31. hétfő 19.00 h

2011. február 13. vasárnap 19.00 h
Helyszín:
Szkéné Színház
JEGYVÁSÁRLÁS >>>

 

133053_1

 

süti beállítások módosítása