(jazz)zenés krimi premier

Az Ódry Színpad februári műsora a Színház- és Filmművészeti Egyetem szinte teljes színházi repertoárját felsorakoztatja, de lesz új bemutató is, a IV. éves színész osztálynak (jazz)zenés krimit rendez Máté Gábor.

 

Ízelítő az év eleji kínálatból:

Február 1-jén, 20-án és 26-án BÍÍT: a III. éves zenés színész osztály: Ágoston Péter, Dénes Viktor, Hekler Melinda, Kosik Anita, Kulcsár Viktória, Marofka Mátyás, Mikola Gergő, Nagy Dániel Viktor, Nagyhegyesi Zoltán, Ódor Kristóf, Sándor Péter, Szabó Irén, Szilágyi Csenge, Törőcsik Franciska, Wunderlich József bemutatkozó előadásukkal igazi zenés színházat teremtenek. Képzeletükkel és tehetségükkel újraélik és -értelmezik a '60-as évek legnagyobb BÍÍT-dalait és az első BÍÍT-költő verseit. Mert John Lennon Rimbaud-t olvas és Arthur Rimbaud Beatlest hallgat. Hát sikíts, hogy újra élj!!



bt_Hrotk_Blint_fotja
Bíít
fotó: Hrotkó Bálint



Február 3-án és 15-én Merengek a múltak ütemén...: a IV. éves Huzella Júlia, Ficza István, Rétfalvi Tamás és Tasnádi Bence legendás régi magyar filmekből olyan ismert dalokat ad elő, mint a Meseautó, 2x2 néha 5, Hamvadó cigarettavég, Nékem csak Budapest kell, Van-e szerelmesebb vallomás, Peches ember, Havi 200 fix, Esős vasárnap délután, Odavagyok magáért.


merengek_400
Merengek a múltak ütemén...
fotó: Tóth Simon Ferenc



Február 13-án és 19-én Mcdonagh-gyakorlatok Gothár Péter rendezésében: Martin McDonagh darabjai (az előadásban A Kripli és a Vaknyugat jelenetei láthatók) és a Varró Dani-fordítás csodálatos mondatai szeretni tanítják az életet. Nem szépítik a dolgokat, rémes helyen, rémes életet élő, rémes emberekről mesélnek, de úgy, hogy a humor áldásos segítségével felsejlenek a rémségek közt az emberi természet rejtegetett csodái: a boldogságot kereső kiirthatatlan életösztön, a magány ellen folytatott reménytelen harc állhatatossága és a mindenkiben - minden igyekezete ellen is - meglévő jóság. A helyszín az írországi Inishmaan szigete, ahol az időjárás kicserzi az emberek bőrét és elvássa a fogait, ahol nagy horderejű hír, ha egy ló elfingja magát, és ahol jó esetben mindenkinek egy esélye van a párválasztásra, és rendszerint az is elúszik: tüdőbaj, cápák, papi pálya vagy kihegyezett végével befele szopogatott ceruza okán.


Mcdonagh400
Mcdonagh-gyakorlatok
fotó: Solymosy Attila


Február 20-án A hülyéje Máté Gábor rendezésében: a mesterien szerkesztett hazugságok és véletlenek rendszerében egy pokoli nap tanúi lehetünk, ahol minden szereplőt utolér az, amit megúszni akart. Szerencsére az ember igencsak mulatságos, amikor minden erejével a lebukás ellen küzd. A valóság a bohózatban kendőzetlen. Senki sem őszinte, mindenki lóvá tesz mindenkit, mindenki csal egy kis örömért, és mindenki bosszút akar állni. És mindenkinek van mentsége: az emberi természet. Az ábra nem túl szép. Mondhatni szörnyűek vagyunk, ha úgy akarunk élni, mint a mesékben, mert nem tudunk, és ezért hazudunk. Mit tehetünk? Ellene semmit. De a sok hülyéjét kinevetve talán megbarátkozunk a helyzettel, és elfogadjuk az emberi természetet olyannak, amilyen. Mert a nevetésnek pozitív hatásai vannak: a nevetés által kiváltott endorfintermelés jelentősen képes csökkenteni a fájdalmakat. A nevetés megóv az összeroppanástól, segíti egészségünk megőrzését. És a Színművészeti Egyetem negyedik évfolyamos hallgatói (Borbély Alexandra, Ficza István, Huzella Júlia, Kovács Gergely, Neudold Júlia, Pálos Hanna, Radnai Márk, Rétfalvi Tamás, Simon Zoltán Gyula, Tasnádi Bence, Tóth Eszter) igyekeznek mindent megtenni ennek érdekében.


A_hlyje_Solymosy_Attila_fotja
A hülyéje
fotó: Solymosy Attila


Február 12-én Lawrence Block A penge élén című regényéből készült előadás premierjét tartja Máté Gábor osztálya. A Pengeél című zenés krimiben mindenki a penge élén táncol: sztárok, állástalan színészek, józan alkoholisták, bűnözők, hajléktalanok. Csillogás és sötét ügyek. A ruhák a nyolcvanas, a dalok a negyvenes éveket idézik. Nem itt és most vagyunk, nem a nyolcadik kerületben, nem 2011-ben, de nagy a tét. Egy fiatal lány eltűnése, egy olyan fiatal lányé, aki épp egy ehhez hasonló osztályba járt. Ismerős személyiségek, karakterek. Halál, szerelem - alkoholba pácolva. S amikor a belső és külső feszültség az elviselhetetlenségig fokozódik, a szereplők dalra fakadnak, és jöhet a vérpezsdítő jazz!

forrás: SZFE

 

süti beállítások módosítása